Ezt nézd meg! - Két szórakoztató darab a Centrál Színházból

Ezen a héten a Centrál Színházból ajánlunk két előadást. Shakespeare klasszikusán és Mohácsi István kortárs darabján is sokat lehet nevetni, és mindkettő bátran ajánlható egy nehéz vagy kedvetlen nap után - ha edzeni nincs is kedvünk, a nevetőizmokat garantáltan megmozgatják.

Sok hűhó semmiért (Centrál Színház, rendezte: Puskás Tamás)

Két szerelmespár, akik közül az egyik egyáltalán nem akar szerelmespár lenni, sőt, mindketten azt hiszik a másik felükről, hogy vele aztán soha, de soha. Sok félreértés, pletyka, szóbeszéd, gonosz testvér, ármánykodás - és a végén persze győz a szerelem. Ha a cselekmény alkotóelemeit nézzük, a szappanoperák és a világirodalom klasszikusai nem is esnek olyan messze egymástól. A végeredmény már annál inkább. Shakespeare vígjátéka olyan frissen és szellemesen tölti be a Centrál Színház színpadát, ahogy Horesnyi Balázs burjánzó, mindent benövő növénydíszlete.

„A Sok hűhó semmiért  azonban nem lehet működőképes egy jó Beatrice és egy jó Benedek nélkül; szerencsére Pokorny Lia és Schmied Zoltán megfelelő választásnak bizonyult a két szerepre. Előbbit már csak alkata is predesztinálja Beatricének, és Pokorny Lia nagyszerű komikaként végig is pörgi az előadást. Jó partnerére talál Schmied Zoltánban, aki különösen a hallgatózásos jelenetben csillogtatja komikusi képességeit" - írta a két főszereplőről kritikájában kiss csaba bé.

És ha már komikusi képességek: a Lasponyát játszó Magyar Attila mindent visz. Igaz, ebben komoly segítsége is akad: Szászi Móni L’art pour l’art-on edződött szóviccei az előadás fontos humorfaktorát jelentik. De mellettük játszik még az előadásban Ágoston Katalin, Rada Bálint, Simon Kornél, Papp János és Cserna Antal is.     

A Sok hűhó semmiért  március 31-én, április 3-án, 14-én és 26-án látható a Centrál Színházban, minden alkalommal 19 órától.

 

Francia rúdugrás (Centrál Színház, rendezte: Mohácsi István)

A francia rúdugrás nem kifejezetten tömegsport, kizárólag a beavatottak űzhetik, és ők is csak óvatosan, mert ha az ágy nem elég kemény, életveszélyes lehet a férfiak hatodik nyakcsigolyájára nézvést. Ha erről sokkal többet nem is, párkapcsolati galibákról, kihűlt ágyakról és vágyakról, sportszerűtlen félrelépésekről és sportból űzött szexről annál többet hallhatunk az előadásban, amelyet Mohácsi István ezúttal nem csak megírt, hanem - e szerepében debütálva - meg is rendezett.

A klasszikus bohózati elemek egy nagyon is mai alaphelyzetbe épülnek bele: egy pszichiáter rendelőjében vagyunk, ahová két, mint kiderül, egymást nagyon is jól ismerő házaspár érkezik párterápiára, aztán feltűnik még egy "ősi mesterséget űző" ötödik, az egyik férj szeretett titkárnője is. A pszichiáterrel együtt így szextetté kiegészült társaság tagjai aztán a kombinatorika szabályai szerinti szinte összes variációban összegabalyodnak egymással.

Lendületes, jó tempójú, a helyzet- és jellemkomikumok sorával élő, de mértéket tartó, pikáns, de közel sem közönséges előadást láthatunk, amelynek külön erénye, hogy minden erőltetettség nélkül, játékosan és humorosan képes beszélni a szexről.

A pszichiáter szerepében Felhőfi Kiss Lászlót láthatjuk, az egyik párt Kovács Patrícia (a váltott szereposztásban Fodor Annamária) és Urbán Tibor, a másikat Herczegh Adrienn és Pál András játssza, a házasságok egyik veszélyforrását, a magabiztos csábdémont pedig Szabó Vera alakítja.   

Az előadás április 2-án 15 órától, április 11-én pedig 19 órától látható a Centrál Színházban.

Az előadásokat a 7óra7 ajánlja.