Farkasokkal filmezők

Jean-Jacques Annaud kínai-francia produkcióban készült új nagyszabású természet- és kalandfilmje, a Farkas Totem most került a mozikba, de a farkasok már régóta nagy filmsztárok!

Farkasokkal táncoló (1990)

A lista abszolút evidens vezetője Kevin Costner 7 Oscar-díjat bezsebelő rendezése, ami ugyan nem a farkasokról szól, hanem egy fehér emberről, aki úgy dönt, maga mögött hagyja a civilizációt, de a farkasok mégis a természet vad tisztasága kötelező metafórájaként szolgálnak, vagy valami ilyesmi, tessék megkérdezni Mr. Costnert. Ő az a harctól megcsömörlött polgárháborús hős, aki egy távoli helyőrség egyetlen katonájaként először összehaverkodik egy kíváncsi farkassal, akit Két Zokninak nevez el, majd összebarátkozik a közelben élő sziú indiánokkal, akikkel együtt vadászik bölényre, harcol az ellenséges törzs majd saját népe ellen is. A Farkasokkal táncoló óriási sikere nem feltétlen a film minőségével magyarázandó, inkább a téma és a hangvétel lett hamar népszerű, és Kevin Costner valamikor nagyon nagy sztárnak számított. Nagyon régen.

Farkasbarátság (2009)

A franciák szeretnek Ázsiában filmezni: Nicolas Vanier Kelet-Szibéria hófödte hegyei között forgatott. Itt él a rénszarvastenyésztő Batagi-klán, amely vezetőjének fia, Szergej most töltötte be tizenhatodik életévét, így ő is csatlakozhat a legnagyobb nyáj őrzőihez, akik a nyár közeledtével felkerekednek, hogy a távoli legelőkre tereljék a több ezer állatból álló nyájukat. Útjuk során nem csupán az elemekkel, de ősi ellenségeikkel, a farkasokkal is meg kell küzdeniük. Szergejt arra nevelték, hogy a farkas maga a megtestesült gonosz, ám amikor találkozik négy elbűvölő farkaskölyökkel és az anyjukkal, nem képes végezni velük, és ezzel az egész törzset magára haragítja. A film hitelességén némileg ront, hogy a főszereplők jól láthatóan teljesen különböző etnikai hátterűek, és a sztori is kicsit szájbarágós, de a látvány csodás és látszik, hogy az egészben rengeteg munka van, például a farkasok és a rénszarvasok közös jeleneteiben.

Fehér pokol (2012)

Nem leszek népszerű: nem szerettem ezt a filmet, amely túl mélynek és túl okosnak próbál látszani, holott csak egy egyszerű túlélő sztori farkasokkal. Hősünk, a férfias Liam Neeson egy alaszkai olajmezőn dolgozik vadászként, és már itt billeg a történet, amely szerint a farkasok napi szinten támadnak az emberekre, ő viszont belelát az állatok lelkébe. Szerződése lejártával lelki válságban lévő, és egyfajta megváltást kereső vadászunk és egy csapat munkás repülőgép szerencsétlenséget szenved, és a maroknyi túlélőnek nemcsak a könyörtelen időjárással kell megküzdenie, hanem a vérszomjas farkasfalkával is. És mint egy rossz ismeretterjesztő filmben, kis leckét kapunk arról, miként működik a falka, egy valószínűtlen fordulattal például a tehén méretű alfa hím öngyilkos küldetésre küldi a legalacsonyabb rendű fajtársát, az omegát, és sorolhatnánk, sőt, a kulcsjelenetnél használt animatronikus farkas is rémesen néz ki, de tény, hogy amit látunk, az izgalmas

A Nőstényfarkas (2004)

Kevesen vannak úgy rákattanva a farkasokra, mint az oroszok, igaz, valószínűleg itt található a világ talán legnagyobb farkasállománya is, megannyi kisebb és nagyobb termetű, különböző természetű alfajjal. Készülnek is rendre az orosz farkasos filmek, amik közül csak kevés jut el hozzák, mint A Nöstényfarkas, amelyben egy, a vadon szélén található kis település farkasirtással megbízott vadásza kerül dilemma elé. Amikor egy kölykeit nevelő nőstényfarkast akar elpusztítani, csak megsebzi az állatot, amit egy furcsa döntéssel végül befogad és domesztikálni akar, ám a falubeliek érthető okokból nem nézik jó szemmel a különös kísérletet. A film már-már filozofikus kérdések sorát veti fel a film, az ember és a természet viszonyától kezdve a különböző világszemléletek együttéléséig – hangsúlyozzuk, hogy csak már-már filozofikus kérdésekről van szó!

Túlélés a farkasokkal (2007)

A farkas lehet a szabadság, a vadság vagy a barátság szimbóluma, de lehet a történelmi igazságszolgáltatás eszköze is, ami így leírva elég furcsán hangzik, akárcsak a film szinopszisa. 1942-ben járunk. Misha, a fiatal zsidó lány orosz anyjával és német apjával egy kis házban rejtőzik el valahol a belga Ardennekben, de a nácik elfogják a szüleit. A lány némi hányattatás után egy barátságos idős párhoz kerül, és amikor hírt kap arról, hogy a szülei egy munkatáborban vannak valahol keleten, egyetlen iránytűvel útnak indul – és hamarosan összefut a farkasokkal, meg másokkal is. Persze ha elhisszük, hogy egy kicsi lány gyalog képes átvágni a háború dúlta Európán és közben egy farkasfalka részévé is válik, akkor teljesen hihető Misha Defonseca története, ahogy azt a hölgy a film alapjául szolgáló „önéletrajzi” regény állította, bár az írónő később beismerte, hogy ki sem mozdult Belgiumból a háború alatt, sőt, bár a szüleit elhurcolta a Gestapo, azok nem voltak zsidók, hanem az ellenállással álltak kapcsolatban.

Farkasok szövetsége (2001)

Az 1700-as évek második felében Dél-Franciaországban valóban egy titokzatos farkas vagy farkasfalka garázdálkodott, főleg asszonyokat és gyerekeket ragadva el, legalább száz áldozatot marcangolva szét. A megoldatlanul maradó eseménysorozat szolgált a film kiindulópontjaként, ahol egy ifjú természettudós és irokéz vértestvére indulnak a fenevad ellen, de főleg romlott arisztokratákkal gyűlik meg a bajuk. Bár farkast csak időnként látunk benne, a történelmi kalandfilm, a horror és thriller, sőt, erotikus elemeket is sűrítő Farkasok szövetsége bemutatásakor az év egyik legizgalmasabb filmje volt Samuel Le Bihan, Mark Dacascos, Vincent Cassel és a fiatal és gyönyörű Monica Bellucci főszereplésével, és azért is került ide, mert a farkas ugyebár a horrorfilmek egyik legnépszerűbb figurája, de a vérfarkasos darabokkal már túl hosszú lett volna a lista.