Fekete rigók és más érdekes állatok: a Kaláka és Gryllus Vilmos 13 legjobb gyerekdala

Nemsokára duplán ünnepelhet Gryllus Vilmos. Az énekes ma lett 66 éves, és idén novembertől lép fennállása ötvenedik évébe a Kaláka együttes. Még gimnazista korában kezdték a közös zenélést, és mire megszerezte az építész diplomáját, egyértelművé vált, hogy csinos házak helyett fülbemászó dalokkal teszi szebbé az emberek életét. A szülinap alkalmából összeszedtük a kedvenc gyerekdalainkat a Kalákától és Gryllus Vilmostól.

Bőrönd Ödön

 

Tamkó Sirató Károly versét bámulatos zenei leleményességgel, kereplővel és lendkerekes autóval kísérve zenésítette meg a Kaláka. Ráadásul később ebből lett az a BKV-szignál, amit 2001 és 2014 között a Budapesten tömegközlekedők százezrei hallgatták naponta. Sokan anélkül, hogy rájöttek volna az összefüggésre.

 

 

Tigris

 

Az állatos, madaras vonalat alaposan kimerítette Gryllus Vilmos és a Kaláka, de az egyik legegyszerűbb és legátütőbb darab mindenképp a Tigris.

 



Madáretető

 

Épp aktuális a Madáretető című szám, ami a gyerekeket rávezeti arra, hogy tél idején gondoskodjanak a kerti madarakról. Mondjuk Kányádi Sándor a vers írásakor még nem olvashatta a Magyar Madártani Egyesület figyelmeztetését, hogy kenyeret nem szabad adni a madaraknak, csak magokat, almát és zsírt.

 



Hajnali rigók

 

Nehéz a madaras dalok közül csak néhányat kiemelni, de az egyik mindenképp a Szabó Lőrinc versére írt Hajnali rigók kell legyen, amiben cseppet sem spóroltak a vad furulyaszólamokkal.  

 



Feketerigó

 

Az együttes tagjai különleges viszonyban állhatnak a fekete rigókkal, ugyanis még egy csodaszép számot írtak róluk. Ebben már nem csibészkednek, csak csettegnek.

 



Faragott versike

 

Az idén év elején elhunyt Kányádi Sándor legismertebb gyerekverse lett ez a Kaláka együttesnek köszönhetően. A Kaláka nagyszerűsége részben abban rejlik, hogy olyan természetesnek tűnnek az általuk írt dallamok, hogy az ember azt érzi, ezek a versek nem is kaphattak volna más zenét.

 





Iciri-Piciri

 

Móricz Zsigmondnak nem a gyerekversek voltak az erősségei, de a Kaláka tökéletes érzékkel megtalálta a remekművet, az Iciri-picirit. Ennek a szövegét sem lehet már anélkül felolvasni, hogy a dallam ne szólna közben az ember fejében.

 



Biciklizős dal 1.

 

Egy egész albumot szentelt Gryllus Vilmos a biciklizésről szóló daloknak. Az egész úgy kezdődött, hogy elindultak biciklizni a kétéves kislányával, aki kért egy dalt. Az ötödik lejátszás után azért különös reakciókat válthat ki a felnőtt hallgatóságból.

 





A cinege cipője

 

A Kaláka nem volna Kaláka virtuóz furulyázás nélkül, ezt A cinege cipőjében is megfigyelhetjük. Móra Ferenc versét Halász Judit is énekelte, nehéz megmondani, melyik sikerült jobban.

 



Jaj nekem

 

Néhol egészen horrorisztikus Domonkos István versének a szövege, a Kaláka előadásában mégis csak egy jó vicc az egész.

 




Dal a fogmosásról

 

Az újabb dalok közül való, de biztos sok szülő életét könnyebbíti meg a Tóth Kriszta verséből készült dal. Aki valaha látott már fogkefe elől visítva menekülő gyereket, azt biztos nem kell győzködni a szám hasznáról. Mindennek a tetejébe rémisztően fülbemászó.

 




Ukulele

 

Nem tudjuk, hogy létezik-e Oanoa szigete, de biztosak vagyunk benne, hogy ezt a számot hallgatva már számtalanszor jártunk ott fejben.

 



Kutyatár

 

A Kaláka egyik első albumán szerepelt már Weöres Sándor versének ez a merészen kísérleti feldolgozása. Néhány vakkantással kezdődik, majd a vers végénél újrajátsszák az egészet, csak visszafele. Ettől olyan Twin Peaks-es hatású lesz az egész, csak persze David Lynch sokkal később játszotta el ezt a poént.