Filmes hétfő

Ezt a hétfőt a mozgóképkockák teszik különlegessé, de az aktuális meditálós tartalom is véget ér ezen a napon. Cserébe beköszöntenek a világjárvány és a flamadok! Meg hát Gizella! Meg hát! Ő is egy csinibaba. Igaz, ő veszprémi - nem Linda! - de én inkább Torinóba mennék, ha csak celluloidon, akkor is! Tessék ez a jó nap!

A világjárványok története. A konferenciát hibrid módon ONLINE is lehetőség lesz megtekinteni. A felvételeket a helyszínen az előadók beleegyezésével rögzítik, és így az online videó formátumú előadások 2022.05.02. 9:00 órától 05.08. 24:00 óráig lesznek elérhetőek azok számára, akik ezt a formát választják.  

Az ALL-IN Debrecen nevet viselő programsorozat a Debrecenben élő kultúrák sajátosságait, érdekes szokásait és kuriózum gasztronómiáját mutatja be a látogatóknak. Elsőként, május 2. és 31. között a flamand nemzet képviselői hozzák el kultúrájuk sava-borsát.  

Hét nap • 20 helyszín • 50 ingyenes program! Május 2. és 8. között újra várnak Veszprémben a #GizellaNapok programjai! A Gizella Napok Összművészeti Fesztivál Veszprém kulturális életének meghatározó eseménye. Az egyhetes programsorozat keretében közel négytucat belvárosi helyszínen számtalan ingyenes zenei, képzőművészeti, gyermek és egyéb szórakoztató program várja az érdeklődőket.   

„Fogd a hangszered, és csatlakozz!” Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül. Gyimesi örömzene és nótázás minden második hétfőn a Pesti Csángók Baráti Társasággal.  

A film rendezője, Tímár Péter egy alkalommal azt mondta, ezt a filmet a saját nemzedékének készítette, hogy képes legyen megbocsátani önmagának. De rendező tervez, néző végez. A Csinibabát azok a fiatalok vitték sikerre és tették kultuszfilmmé, akik a hatvanas években még nem is éltek. A nagy generáció, a Ratkó-gyerekek nemzedéke akkoriban már ritkábban járt moziba.  

El akartam rejtőzni

Tizenkét alkotás Olaszország legújabb filmterméséből és klasszikusaiból. A filmeket eredeti nyelven, felirattal láthatják a nézők. Ismét „Itáliai utazásra” hívják a nézőket az Urániába. Immár negyedik alkalommal hirdetik meg az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő vetítéssorozatot, amelyben új és klasszikus filmek segítségével, a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésével újból végig kalandozhatnak az Appennini-félszigeten, és felfedezhetik az olasz filmművészet rendkívüli értékeit.   

A számtalan műfajt, többek között a barokk zenét, a death metalt és a breakcore-t ötvöző Igorrr friss albuma, a Spirituality and Distortion a Metal Blade gondozásában jelent meg 2020. márciusában.
Eddigi legnagyobb klubkoncertjére tér vissza Budapestre az utóbbi évek egyik legizgalmasabb zenekara, a megújult show-t a Barba Negrában láthatják a határfeszegető hangzások kedvelői.  

Marilou és Philippe végre elérte a korkedvezményes nyugdíj időpontját, és már alig várják, hogy kettesben Portugáliába költözzenek. Végre eljöttek a nyugodt, idilli nyugdíjas évek, amikor több idejük lesz magukra. Legalábbis ők így gondolták. Csak eggyel nem számoltak: a minduntalan szívességet és az idejüket kérő családtagjaikkal.  

Calcutta trió - Indiai zeneklub

A Calcutta Trió Európában, Indiában valamint a világ számos pontján lép fel évtizedek óta. A klasszikus indiai zene mestereivé váltak, annak szülőhazájában is számos elismerést szerezve.  

A belső ösvény lámpásai - Mireisz László előadás-sorozata (online) - Visszatérés a hétbolygós világképbe

A tradicionális szellemi utak mindegyike az önismeretet és az önátalakítást tűzi ki célul, ezért ezeket – a buddhizmust kiváltképp - belső ösvénynek is nevezhetjük. Számos technika és módszer segíti ebben a törekvőt, melyek, mint lámpások, megvilágítják a követendő utat. Ezek lehetnek külső és belső eszközök.  

Chris Devil & Rodek Balázs

IF Cafe, május 2., 20:00

A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.  

A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte.  

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen  szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!