Firkák háborúja

  • TóCsa / PORT.hu

A DreamWorks rajzfilmrészlegének sikerei lassacskán a Pixaréhoz mérhetőek, bár vélhetően nekik soha nem lesz annyi Oscar-díjuk, mint a konkurenciának. Jeffrey Katzenbergéknek eszük ágában sincs megríkatni vagy különösebben elgondolkodtatni nézőiket, ők egyszerűen csak nevettetni akarnak. A pénzügyi eredmények eddig őket igazolják.

Gyűjtőfilm

Pár éve a Van Helsing azzal sokkolta a nagyérdeműt, hogy egy filmbe szedte össze a Universal stúdió összes szörnyét a harmincas évekből, de hasonló ötlet alapján készült a Sean Connery főszereplésével elhíresült A szövetség is annak idején. A Szörnyek az űrlények ellen leginkább az ötvenes évek amerikai sci-fi/horrorjaiból szemezgetett, melyek fura lényeit (az ötven láb magas nő, a massza stb?) animációs, és természetesen jóval viccesebb változatban köszönthetjük újra a vásznon. Bár ezek a több mint fél évszázados mozik a legtöbb néző számára ismeretlenek, érdemes megemlíteni, hogy a főellenfél szerepét egy afféle óriásrobot tölti be, amilyet az Amikor megállt a Föld eredetijében és a Keanu Reeves-szel készült remakejében is láthattunk.

Aránytévesztések

Bár a Shrek 2 és a Cápamese megrendezésével ismertté vált alkotópáros filmje leginkább a pörgős és vicces akciójelenetekre épít, a film elején és a 2/3-ánál helyet kap egy-egy érzelmesebb blokk, melyben a hatalmasra nőtt Susan (művésznevén Drabália), és az ő kapcsolata kerül középpontba. Ezek az érzelmesnek szánt intermezzók eléggé megtörik a film ívét, unalmas üresjáratokat okozva a nézőknek, ráadásul egyáltalán nem illenek ebbe a pozitív értelemben agyament történetbe, ahol az emberiség egy titkos bázison felnevelt szörnycsapatot küld a Földet megtámadó idegen óriásrobot megfékezésére.

Summa

A film főíve két csatára osztható. Hőseink először a robot ellen indulnak harcba, melynek fénypontja egy Golden Gate hídon játszódó rendkívül látványos küzdelem, majd némi szünet után kimennek a világűrbe, hogy magával Gallaxharral, a fura csápos földönkívülivel vegyék fel a harcot egy gigászi űrhajó belsejében. Az alkotók a legtöbb poént az első összecsapásra tartogatták. Itt még elemében van a DreamWorks kreatív csapata, és inkább a sztorit rendelik alá a poénoknak, nem a poénokat a sztorinak. Az űrhajóban ez a felállás pont a fordítottjára változik, ami sok esetben előnyt jelenthetne, de mivel egy ilyen történetet nem lehet komolyan venni, így a nézők számára sokkal élvezhetőbb a poénosabb első háromnegyed óra. Összességében a Szörnyek az űrlények ellen azonban igazi családi móka, amin különösen sokat dob a 3D-s változat, sőt ez az első egész estés játékfilm, ami az IMAX-ben is megnézhető.

Kinek ajánljuk?
- Akik imádják az ötvenes évek B-kategóriás sci-fi és szörnyfilmjeit.
- Akik szeretik a pihent és agyament ötleteket.
- Akik az egész család számára megfelelő kikapcsolódást keresnek.

Kinek nem?
- Akiket már a cím is elriaszt.
- Akik egy rajzfilmtől is sok-sok érzelmet várnak.
- Savanyú népeknek.

7/10