Fogyaszd a kultúrát streamelve, mackónadrágban! - Itt a lista a közeljövő kulturális programjairól

Most, hogy a kormány elrendelte a vészhelyzetet az országban, a nagyobb, nyilvános kulturális események is elmaradnak, vagy zárt ajtók mögött rendezik meg. Néhányat a nézők legnagyobb örömére streamelnek is különböző felületeken. Cikkünk folyamatosan frissül.

Hogy a nagyérdemű ne maradjon kultúra nélkül, összegyűjtöttük azokat a koncerteket, színházi előadásokat, hangversenyeket, és minden más nézni-, olvasni- és hallgatnivalót, amikről jelenleg tudunk, hogy elérhetők lesznek az interneten. Nagy segítségünkre volt a cikk összeállításában az a remek Facebook-oldal, ami direkt erre a célra jött létre, vagyis közzétesznek mindent, amit streamelve otthonról lehet nézni.

Március 26. csütörtök

19h

Bartók Kamaraszínház Dunaújváros

Judit című darab

LINK a közvetítéshez

19h

Miskolci Nemzeti Színház

Édes Anna című darab

A Miskolci Nemzeti Színház Facebook-csatornáján

19h

A berlini Staatsoperből: Hyppolite et Aricie

19h

A bécsi Staatsoperből: Tosca

21h

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Tapasztalt asszony című előadást közvetíti

Március 27. péntek

19h

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Facebook-oldalán: Hamlet

19h

A berlini Staatsoperből: Carmen

19h

A bécsi Staatsoperből: Figaro házassága

20h (magyar idő szerint)

A londoni Royal Opera House-ból: Péter és a farkas balettelőadás

Március 28. szombat

19h

A berlini Staatsoperből: Macbeth

19h

A bécsi Staatsoperből: Az istenek alkonya

21h

Én és a kisöcsém a Budapesti Operettszínházból

M5 csatornán

Március 29. vasárnap

19h

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Facebook-oldalán: Vérnász

19h

A berlini Staatsoperből: Manon

19h

A bécsi Staatsoperből: Romeo és Júlia

21.35h

Verdi: A haramiák (a Teatro alla Scala előadása)

M5 csatornán

22.10h

Giuseppe Verdi: A haramiák - Négyfelvonásos opera - A Teatro alla Scala produkciója

M5 csatorna

Március 30. hétfő

02.45h

Verdi: A haramiák (a Teatro alla Scala előadása)

 M5 csatornán

13.30h (magyar idő)

Francis Poulenc: A kármeliták (23 órán keresztül elérhető)

A New York-i Metropolitan Opera Facebook-oldalán

19h

A berlini Staatsoperből: A cári menyasszony

19h

A bécsi Staatsoperből: Figaro házassága

Március 31. kedd

13.30h (magyar idő)

Rossini: A sevillai borbély (23 órán keresztül elérhető)

A New York-i Metropolitan Opera Facebook-oldalán

19h

A berlini Staatsoperből: Diótörő

19h

A bécsi Staatsoperből: Szerelmi bájital

20.30h

Macskajáték a békéscsabai Jókai Színházból

 M5 csatornán

Bárhol, bármikor fogyasztható kulturális tartalmak:

  • A Szegedi Nemzeti Színház Szentivánéji álom című előadása március 31-ig megtekinthető a színház YouTube-csatornáján.
  • 0 forintért megvásárolható, izgalmas e-bookok magyar sci-fi szerzőktől, március 17-től két héten át itt!
  • Az OSZK honlapján, a Magyar Elektronikus könyvtárban ingyenesen el lehet olvasni az összes Rejtő-regényt.
  • Az Arcanum Adatbázis Kiadó március 16-tól egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. Vagyis: egy hónapon át ingyen böngészhető az elmúlt évtizedek összes megyei napilapja, Ludas Matyi viccújsága, Népsportja és Film Színház Muzsikája!
  • A UPC szeretné az otthon töltött időt kellemesebbé tenni a családok számára, ezért március 17-től minden előfizetőjének elérhetővé teszi a prémium csomagként elérhető FilmBox Pakot és az összes gyermekműsor-csatornáját. A csatornák egy része a UPC Direct Now digitális alkalmazásban is követhető.
  • James Blunt március 11-i koncertje felvételről
  • A Litera szerkesztősége mesesorozatot indít FB-oldalán Mese járvány idején címmel.
  • Müpa – régebbi koncertek videói
  • Kölcsönözz filmet a Cirkótól!
  • Megalakult az Első Magyar Karantén-színház, ahol színészek, zenészek, előadóművészek találkozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre. Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak. A szervezők közlése szerint a zárt kapus Deadly Mantis és a SeeN március 12-i koncertjét már online követheti a TRIP Hajó közönsége, illetve tárgyalnak több zenésszel és előadóművésszel is a közvetítéseken való részvételről. A további műsorváltozásokról a TRIP Hajó weboldalán és Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

  • Születésnapi ajándék a 15 éves Müpától: a március 14-től regisztráció nélkül elérhető online a teljes médiatár! Mindenki számára megnyílik a Müpa digitális médiatára, amelyben 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül. A Müpa médiatárának kínálatában itt lehet böngészni!

  • A New Yorki Metropolitan Opera (MET) hétfőtől kezdve minden este ingyen közzétesz egy-egy operafelvételt, ami aztán 20 órán keresztül elérhető lesz a honlapjukon.
  • Az olaszoknak is van egyébként egy hasonló Facebook-oldaluk, itt a négy fal között rekedt művészek osztanak meg különféle koncertfelvételeket.
  • Epres Attila a Facebook-oldalán, élő videóban olvas fel minden nap Ambrose Bierce novelláiból (az élőzések később is visszanézhetők).
  • Tintanyúl Tv indul Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar tagjainak közreműködésével minden nap 16.30-tól
  • Tíztőlmese: Huzella Júlia színésznő a legkisebbekre gondolva minden nap 10 órától meséket olvas fel, melyeket a Facebook-oldalán lehet majd követni élőben.
  • Antanténusz Karanténusz meseolvasás René Goscinny: A kis Nicolas című könyvéből, Bognár Róbert fordításában. Minden délután 14 órától, felolvas: Schneider Jankó bábművész.
  • Csukás István: Vakáció a halott utcában című regényét Epres-Madarász Éva színésznő olvassa fel esténként 20.30-tól itt.
  • Minden napra egy "Meseboltos" mese - a Mesebolt Bábszínház művészei minden nap mesékkel várják a gyerekeket, a linkeket itt találjátok.
  • Franciaországba is elutazhatsz csomagok, bankkártya nélkül, ha ide kattintasz.
  • A Magyar Nemzeti Múzeum berkeibe is bekukkanthatsz a fotelből. Játékos tanulással ütheted el az időt. Itt tájékozódj! a Nemzeti Galériáról pedig itt keresgélj.
  • Csopa Ovi- és Sulikaland - Kémcső Jenő és Spatula Sára minden hétköznap 11-kor várja a gyerekeket élőben a Csodák Palotája Facebookján.
  • A Magyar Nemzeti Galéria honlapján már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal.
  • A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét.
  • A Magyar Természettudományi Múzeum a honlapját, a blogját és a Facebook-oldalát igyekszik majd folyamatosan ismeretterjesztő tartalmakkal megtömni.
  • Új sorozatot indít honlapján március 18-ától a Janus Pannonius Múzeum is, ennek keretében minden nap valamilyen érdekességet, kulisszatitkot osztanak meg a múzeum gyűjteményeivel kapcsolatban.
  • Dániel András, a kuflik író-rajzolója saját YouTube-csatornát indított, ahol rendszeresen mesél a kicsiknek.
  • Agócs Írisz, sokak kedvenc illusztrátora különleges fázisrajzolós rajztanfolyamot indított a Facebook-on, ahol a hozzászólások döntik el, hogy másnap mit tanuljanak rajzolni a gyerekek.
  • Da Vinci Media március 18-tól minden platformon, minden előfizető számára elérhetővé teszi tartalmait. Április 30-ig korlátozás nélkül nézhető a Da Vinci TV-csatorna, mely minden tantárgyhoz kapcsolódóan kínál tematikus megértést, feldolgozást segítő hasznos műsorokat.
  • A Műcsarnok a kényszerű bezárás alatt aktívan kívánja megosztani közönségével digitális tartalmaikat. Virtuális kiállításbejárásokra invitál.
  • Zárt múzeum, nyitott tartalom - A kényszerű bezárás alatt a digitális felületekre költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum. Járjátok be a jól ismert tereket! "Nyitottan ajánljuk magunkat!"
  • A kötelező olvasmányok hangoskönyveivel, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatást az Országos Széchényi Könyvtár. A nemzeti könyvtár az aktuális évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódó és az általános iskolai, valamint a középiskolai tananyag különböző tantárgyaihoz használható, naponta frissülő ismeretterjesztő tartalmakat tesz közzé közösségi felületein a következő hetekben.
  • A munka nélkül maradt színészek a diákokért fogtak össze, hogy könnyebbé tegyék a távoktatást, számos színész és zenész pedig a karanténba kényszerültek szórakoztatásáról gondoskodik felolvasásokkal, meseolvasással, otthoni zenéléssel. A Bíró Kriszta kezdeményezésére alakult MOTTO-nak már van weboldalaFacebook-oldala és YouTube-csatornája, tartalmaik egyre bővülnek. A színészek kötelező olvasmányokat olvasnak fel, hogy ezzel is elősegítsék az online oktatás gördülékenységét. A már elkészült és feltöltött videók évfolyamok, szerzők és előadók szerint is kereshetők.

  • Hétvégén kicsit múzeumozzatok is. Ehhez ajánluk Paolo Ventura: Velencei történetek | Automaton című tárlatát.
  • Szombaton délután indult el a „Maradj otthon! FesztiválFacebook oldala. Az eseményt mára már 60 ezren követték, a résztvevők száma percről-percre folyamatosan nő. „A „MARADJ OTTHON!” virtuális fesztivál alapítója 50 szervező, hazai fesztiválok, klubok, események házigazdái. Ők  mindent megtesznek azért, hogy a hazai művészeket mozgósítsák és együtt elérjék, hogy a közönség tartsa be a szabályokat és maradjon otthon. Évente több millióan járnak hazai fesztiválokra, koncertekre. A rajongókat a kedvenc előadóik tudják a leginkább megszólítani, rájuk hallgatnak, ez a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL fő küldetése. A live session-ök és tippek listáját a jegyzeteik között találjátok majd, az aktuálisat például itt: https://bit.ly/maradjotthon-marcius