Földre szállt boszorkány

  • - sam - / PORT.hu

Nicole Kidman boszorkányként keresi a szerelmet, kisebb-nagyobb sikerrel.

Isabel Bigelow (Nicole Kidman) önértékelési problémákkal küszködő fiatal boszorkánylány. Szerelmet keres, igaz érzelmeket és varázslás, no meg átkok nélküli boldog életet. Halandók közé költözik, hátat fordítva a boszivilágnak, hogy új életet kezdjen. Persze a hirtelen váltás - a varázslás teljes mellőzése - elsőre nem működik, Isabel hiába küzd ellene, a "még egyszer utoljára, de tényleg" dolog nem szuperál varázsszóra. Az élet persze egyéb meglepetéseket is tartogat, és záros határidőn belül az igaz szerelem mellett főként állásra és pénzre lesz szüksége a lánynak, így egyszerre egy televíziós sorozat főszereplőjévé válik. A sors fintora, hogy a sorozat egy boszorkalányról szól, Samantháról, aki beleszeret egy halandó férfiba, de azt az apró tényt, hogy ő nem evilági lény, csak az esküvő után hozza a férje tudomására.

A történet alapötletét egy Amerikában, a hatvanas években nagy sikerrel futó televíziós sorozat adta. A Bewitched széria ugyan mellékszálként szerepel csak a filmben, a sztori arról szól, miként újítják fel a régi sorozatot modern környezetbe helyezve, új, fiatal színészekkel eljátszatva a szerepeket. A film igazi tisztelgés az 1964 és 1972 között futott tévésorozat előtt, sok fekete-fehér, eredeti jelenet is felbukkan a filmben. Az alkotók a lehető legnagyobb tisztelettel nyúltak a témához és a sorozathoz egyaránt, a film mégsem egy remake, hanem egy önálló, egyedi alkotás.

A film rendezője, Nora Ephron közel tíz évvel a Michael után újra földöntúli, másvilági történethez nyúlt. Most arról elmélkedik milyen egyszerű is lenne, ha minden kívánságunk azonnal teljesülne, mindig minden úgy történne ahogy mi akarjuk, bárki - legyen szó férfiről vagy nőről - azonnal megszeretne minket. Isabel azonban épp azért küzd, hogy csalások és taktikák nélküli életet élhessen, hogy tudja milyen az, amikor önmagáért szeretik, és nem azért, mert különböző eszközökhöz nyúl ennek elérése érdekében. Kicsit a másságról is szól ez a film, az olyanokról, akik valamiért nem olyanok, mint mi. Isabel csak arra vágyik, hogy normális, egyszerű és hétköznapi életet élhessen, hogy olyannak és úgy fogadják el, mint bárki mást.

Nicole Kidman számára a szerep tényleg jutalomjáték, varázslatos színészi tehetségét játszi könnyedséggel kamatoztatja. Alakítása visszafogott, egyszerű, már-már lecsupaszított, a karakter hirtelen és meglepő személyiségváltozásait, érzelmi megnyilvánulásait képes a színésznő tökéletesen visszaadni. Talán abban a jelenetben a legzseniálisabb, mikor a tévésorozatban, férjét, partnerét alakító Jack Wyattel/Darrennel (Will Ferrell) kerül parázs vitába, ahol először áll ki - bár kicsit bátortalanul - önmagáért. Ez a momentum a film kulcsmozzanata is egyben, itt indul el Jack személyiségváltozása és a történet is a végkifejlet felé.

A Földre szállt boszorkány szórakoztató, mulatságos történet, kitűnő film szombat esti mozizáshoz. Felhőtlen kikapcsolódást ígér, és aki szereti Kidmant annak mindenképp érdemes megnéznie, a színésznő ugyanis bejelentette, hogy egy időre visszavonul, Isabel szerepe után egy kicsit megpihen. Bár nem tervezi, hogy felhagy a színészi pályával, ki tudja mikor bukkan fel újra a vásznon.