Furcsa pár

  • L. Zs. / PORT.hu

Adam McKay rendező a nálunk mérsékelt sikert aratott Taplógáz és Tesó-tusa után ismét együtt dolgozik Will Ferrellel, akit kimondottan komikusként ismerünk (Ünneprontók ünnepe, Felforgatókönyv), míg a mellé társul szegődött Mark Wahlberg eddig nem igazán domborított vígjátékokban (de azért a Párterápiában jó volt).

A gravitáció átka

Igaz, az eredeti cím (The Other Guys) sem vall túl nagy fantáziára, de a magyartalan magyarítás valódi pancser húzás volt. A lelombozó címadást meghazudtolva a film nagyon erősen kezd. Tanúi lehetünk a két szuperzsaru, Danson (Dwayne „The Rock” Johnson) és Highsmith (Samuel L. Jackson) pokolian vicces diadalmenetének, ahogy kőkeményen leszámolnak a rosszfiúkkal, és lubickolnak a sikerben. Sajnos végül az utcakő keménysége megálljt parancsol nekik, így a helyükön tátongó űrt valakinek be kell töltenie.

A másság diadala

Pedig a gyanútlan néző a nyitó képsorok láttán joggal feltételezhette, hogy Danson és Highsmith lesz a film főszereplő-párosa, és talán jobban is jártunk volna ezzel a változattal. Amikor ezt a szálat a forgatókönyvírók hirtelen eltépik, beletelik egy kis időbe, míg hozzászokunk a gondolathoz: innentől Allen Gamble (Will Ferrell), a karót nyelt ex-könyvelő, és társa, Terry Hoitz (Mark Wahlberg), az örökké dühös kopó próbálkozásait fogjuk nézni. Amint azonban megbarátkozunk ezzel, egészen szórakoztatónak találjuk kalandjaikat, midőn egy hatalmas pénzügyi csalást igyekeznek felgöngyölíteni.

Röpülj, páva!

Persze kissé nehezen csiszolódnak össze, hiszen ahogy Terry jellemzi társát: ha ezt a fickót le akarod fegyverezni, csak vedd ki az elemeket a számológépéből. De ő se különb, hisz tévedésből lábon lőtt egy híres baseball-játékost, és kedvenc mondása: „Páva vagyok, engedjetek repülni!”. Furcsa párosukhoz olyan szereplők asszisztálnak, mint a főnökük (Michael Keaton), aki másodállásban egy fürdőszoba-szalonban értékesítési vezető, és mint Allen odaadó felesége, a bombázó Sheila (Eva Mendes), aki egyúttal okos és házias is.

Sajátos párterápia

A két zsaru közötti áthidalhatatlan különbség csakúgy számos remek poén forrása, miképp az Allen és neje közötti kapcsolat furcsasága is. Sajnos azonban a játékidő túl hosszúnak bizonyult ahhoz, hogy Adam McKay képes legyen kizárólag jó humorral kitölteni, és így számos kevésbé sikerült rekeszizom-mozgósító kísérletet is el kell szenvednünk. A végeredmény vegyes, de mivel a film során számos alkalom kínálkozik, hogy jól szórakozzunk, és egyébként is olyan kevés manapság a tisztességes vígjáték, érdemes szemet hunyni a felejthető jelenetek felett. Ha a néző egy kellemes zsarufilm-paródiára számít, végül is nem kell csalódnia. Aki pedig nem rohan el a stáblista előtt, tanulságos információkkal lehet gazdagabb arra vonatkozóan, hogy miért tart itt a világ. De azért a film eleje volt a legjobb...

Kinek ajánljuk?
- Will Ferrell és/vagy Mark Wahlberg rajongóinak.
- Aki legalább néha nevetni szeretne egy vígjáték közben.
- Aki úgy gondolja, Eva Mendes akár az ő neje is lehetne.

Kinek nem?
- Aki Samuel L. Jackson főszereplésére számít.
- Aki szerint egy filmben nem jó egy poént többször elsütni.
- Aki csak az intellektuális humorra vevő.

7/10