Gazdag szerda

Igencsak gazdag eseménynaptára van a mai szerdának, persze a heti repetitív programokkal együtt, de akkor is szép teljesítmény. Pláne, hogy szép vegyes! Gyerek, felnőtt, komoly, laza, online vagy élő, neki egyre megy. A választás is lehet egyszerű, vagy bonyolult, szokásos, vagy újdonság. Egymásnak szalad hagyományos és modern! Mennyire szerda!

Népszerű gyermekdalok, népdalok, hagyományőrző elemek, körtáncok, mondókák. Az állandó gitár-ének és ritmusszekció mellett megszólalnak még a furulyacsalád tagjai: a szopranínó, a szoprán- és altfurulya, a tilinkó…

ELTE TáTK Nyílt Nap 2022

ELTE Lágymányosi Campusa, január 19., 10:00

TáTKarokkal várnak minden érdeklődőt – érettségizett és érettségi előtt álló diákot és szülőt – az ELTE Társadalomtudományi Kar 2022. január 19-i Nyílt Napjára.

Müpa, január 19., 10:00 

Sokadik alkalommal találkozhatnak a Ringató rendszeres látogatói karácsony előtt a Müpa Üvegtermében, hogy közös énekléssel, játékkal köszöntsék a közelgő ünnepet a sorozat müpás házigazdájával, Gáll Viktória Emesével, valamint édesanyjával, a Ringató alapítójával Gállné Gróh Ilonával. A Karácsonyi Ringató alkalmával különleges kórusélményt kap ajándékba minden résztvevő - kortól és tapasztalattól függetlenül. Ez alkalommal Szalóki Ági énekesnő csatlakozik meghívott vendégként a családias légkörben zajló programhoz.

LFZE vizsga bemutató koncert

A félévi bemutató vizsgakoncertek a félév legfontosabb eseményei közé tartoznak az LFZE Jazz Tanszékének életében. A növendékek ezeken a koncerteken mutatják be a zenekari gyakorlaton kidolgozott darabokat, illetve azt, hogy az egyéni és elméleti órákon megszerzett tudást hogyan tudják kamatoztatni a színpadon. A zenekarok repertoárját ajánlottan feldolgozandó darabok és saját kompozíciók alkotják.

A COVID-19 pandémia már két éve tart, még mindig újabb és újabb kihívásokkal kell megküzdenie az egészségügyi szakembereknek és a lakosságnak is egyaránt. Ugyan az oltás önmagában nem old meg mindent, de feltétlenül szükséges, míg mellette más óvintézkedések is indokoltak.

Benkó Dixieland Band - Dixie Klub

Pinceszínház, január 19., 19:00

A Dixie Klub Európa egyetlen 50 éve folyamatosan működő olyan jazzklubja, amelyben a programot, azóta is ugyanaz az egy, a világ élvonalába tartozó zenekar szolgáltatja. A Dixie Kings of Hungary klubestjét a színházi idényben minden héten szerdán este 18.30 és 21.15 óra között tartja.

Fonó Szerda táncalkalmainkra olyan kezdő és haladó táncosakat várnak, akik tánctanfolyam keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös énektanulással és össztánccal zárul. Várnak minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül!

A Nemes Nagy Ágnes 100 centenáriumi rendezvénysorozat nyitó eseménye. 2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulójának tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Juhász Anna irodalmár szervezésében centenáriumi eseménysorozatot indít.

Identitás, nyelv, trauma

Online, január 19., 19:00

Könyvbemutató beszélgetés a Kertész Imre-tanulmánykötetről. Az Identitás, nyelv, trauma című tanulmánykötetről Turi Tímea, Fehér Renátó és Szegő János beszélget. Nobel-díjas írónk, Kertész Imre munkásságának sokféle irányból történő megközelítéseit tartalmazzák a kötet tanulmányai. A szerzők meggyőződése szerint Kertész maga semmit sem akart jobban, mint azt, aminek részben már életében tanúja lehetett: provokatív munkásságának kritikai értelmezését.

Mindenkit szeretettel vár az Acoustic Umbrella szerda este az IF Cafe-ba. Vendégük Fekete István (trombita) lesz. Lesznek kézműves sörök, finom ételek, valamint válogatás a 20. század számukra kedves dalaiból és saját szerzeményekből.

„Úgy játszik, mint egy agyal, dallamformálásának eleganciája és áradó költőisége különösen intenzívvé teszi csellóhangjának varázslatos szépségét, előadásmódja mindenféle mesterkéltségtől mentes” – így jellemezte egy spanyol kritikus Marie-Elisabeth Hecker játékát. A nagyszerű német csellista a 2005-ös párizsi Rosztropovics Csellóversenyen tűnt fel, ahol a fődíj mellett – a verseny történetében először – két különdíjat is elnyert.

E héten újból a leendő liquid jazz-hop trio bukkan a nyilvánosság elé. Eredetük és eredményük egyelőre ismeretlen, annyit tudni róluk hogy talán egy napon Randelirium trio-ként lesznek ismertek...

Faludi online DOKU Filmklub - Keresztesek egykor és ma

Online, január 19., 20:00

A Párbeszéd Háza, a magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja, melynek Faludi Film és Média részlege 19 éve tart filmklubokat. Szeptembertől folytatódnak az alkalmak, melyek online közösségi teret biztosítanak a filmművészet kedvelőinek. Játék- és dokumentumfilmek lesznek a fókuszban, heti váltásban.

Az elegáns londoni házban baráti társaság gyűlik össze, hogy ünnepeljen: Janetet, a háziasszonyt pár órája választották meg a brit árnyékkormány miniszterévé. Úgy tűnik azonban, hogy ma szinte minden jelenlevőnek van valami szenzációs bejelentenivalója, és a vendégek egyre kevésbé figyelnek Janet példa nélküli sikerére. Rejtélyes telefonhívások érkeznek, az egyik várva várt vendég távol marad, és egyszer csak előkerül egy pisztoly is...

Open Mic Wednesdays @Pótkulcs

Pótkulcs, január 19., 21:00

Ha végre élő zenével szeretnéd körülvenni magad és be is szállnál: 15 perc lehetőséget kap mindenki. Mikrofont, vonalbemenetet és igény szerint egy akusztikus gitárt illetve elektromos zongorát a szervező biztosít.

Wednesday Open Jam: Egri János Jr. Trio

A jazzrajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.