Geek Power! - Jesse Eisenberg

Volt idő, amikor egy filmcsillag vagy jóképű izompacsirta vagy a szakmai minden fortélyát ismerő ezerarcú színészóriás volt, de manapság azzal is befuthat valaki, ha mindig szégyenlős okostojást alakít - vagy majdnem mindig. A halkan beszélő, félénk, a fizikai kapcsolattól rendre tartó férfigyermekek korát éli a film világa, ahol olyan színészek váltak rendkívül sikeressé ezzel a régen legfeljebb csak mellékszereplőnek tekintett figurával, mint Paul Dano, Michael Cera vagy Jesse Eisenberg, akinek új filmje, a BeSZERvezve héten került a mozikba.

Jesse Adam Eisenberg 1983. október 5-én született Queensben, New Yorkban, és New Jerseyben nőtt fel. Édesanyja hivatásos bohóc, de nem a cirkuszban, hanem gyerekzsúrokon „lép fel”, édesapja egyetemi professzor, és van két lánytestvére van, Hallie Kate és Kerri. A család lengyel és ukrán zsidó gyökerekkel büszkélkedhet. Jesse már 9 évesen szerepelt iskolai darabokban, középiskola után antropológiát hallgatott, majd off-Broadway és Broadway darabokban is színpadra lépett. Filmes karrierjét a csupán egy évadot megélt Légy valódi! című tévésorozattal kezdte, aztán egy sor független filmben láthattuk, majd mainstream produkciókban is szerepet kapott: játszott néhány olcsó horrorban és katasztrófafilmben, és aligha emlékszik rá bárki, de benne volt M. Night Shyamalan A falu-jában is, illetve A császárok klubja című Holt költők társasága utánérzésben. Aztán jött a Noah Baumbach rendezte, azóta kisebb kultfilmnek számító A tintahal és a bálna 2005-ben egy szinte ráírt szereppel, ahol egy széteső értelmiségi család egyik, magát hirtelen krízisben találó gyerekét alakította – ez a szerep vagy karakter aztán gyakran visszaköszön későbbi filmjeiben, és innentől kezdve figyeltek fel igazán a fiatal, göndör hajú, kicsit motyogva beszélő, bizonytalan, mégis karizmatikus színészre.

Kedves lúzer volt az igazi kitörést jelentő Zombieland című kult-vígjátékban Woody Harrelson partnereként, bizonyítva, hogy hollywoodi nagyágyúk mellett is megállja a helyét – és azóta is gyakran felmerül a folytatás lehetősége. Az ezt követő Kalandpark című nosztalgikus kisvárosi tinifilm leginkább azért említésre méltó, mert együtt szerepelt benne a menet közben szintén sztárrá váló Kristen Stewart-tal – vele láthatjuk egy párként a héten a mozikba került BeSZERvezve-ben -, de a Kóser játszma című komédia, ahol haszid drogdílert is inkább kellemes, mint maradandó élmény volt, nem úgy, mint rákövetkező munkája. Aligha vitathatja bárki, hogy a Social Network - A közösségi háló korszakos darab, és nem az igencsak aktuális téma, Mark Zuckerberg felemelkedése és a Facebook története, hanem David Fincher rendezése és az Eisenberg által megformált komplex, korántsem szimpatikus karakter megformálása miatt, és abszolút kiérdemelt volt a filmért járó Golden Globe- és Oscar-jelölés. Ez hatalmas továbblépés volt a korábbi motyogós, szégyenlős szerepekhez képest, és a Szemfényvesztőkben megint magabiztos, megnyerő fazont hozott a bankrabló bűvészcsapat egyik tagjaiként – lesz is folytatás 2016-ban.

Nyilván minden fiatal színész álma Woody Allennek dolgozni – a Rómának szeretettel ezt is elhozta Eisenbergnek, majd a nálunk csak a Titanicon vetített a Sötét húzásokban drámáját rossz útra tévedt radikális környezetvédőt alakított, a Dosztojevszkij kisregény alapján készült A hasonmás-ban pedig kettő karaktert is játszott, a gátlásos jófiút, amit szokott, és egy gátlástalan törtetőt. Elsőre a legtöbb képregényrajongó nem örült kifejezetten, amikor megtudta, hogy Eisenberg lesz Lex Luthor a készülő Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, de bízzunk a rendező, Zack Snyder ítélőkészségében. Hősünk egy nagyot már bakizott: amikor Ben Affleck és Henry Cavill oldalán megjelent a San Diego-i Comic-Con rendezvényén, hogy a filmet népszerűsítsék, az ottani nyüzsgést egy népirtáshoz hasonlította – talán mégsem áll készen a legnagyobb szerepekre?