George Lucas két vagány tininek adta volna a Star Wars 7 főszerepét

Kira és Sam megtalálják Vader kastélyát, az idős Luke megismeri az elveszett nővérét, víz alá került a Császár trónterme. Lélegzetelállító videó!

Nagyon érdekes videó került ki a napokban a Mr Sunday Movies YouTube-csatornájára: az alkotók összegereblyéztek egy rakás régi, '80-as és '90-es évekbeli interjút, amiben George Lucas (vagy a legközelebbi kollégái) az előzménytrilógia és a Star Wars 7 terveiről beszéltek. Ilyen nyomtatott magazinos, tévés vagy rajongó találkozós beszélgetés ugyanis elég sok volt akkortájt, csak nem volt ennyi filmes oldal, geek szakportál és rajongói Facebook-csoport (hiszen internet se nagyon létezett még), ahol azonnal végigsöpört volna egy-egy ilyen hír.

A videóból többek között kiderül, hogy George Lucas már egy 1980-as Prevue magazinnak adott interjújában elmondta a Birodalom visszafág forgatása alatt: sok-sok spin off filmet szeretne még a Star Wars franchise-hoz, vukikkal és droidokkal a főszerepben - és ezek a főszereplők nem feltétlenül Csubakka és C-3PO lennének. De ami még ennél is fontosabb: ebben a sokoldalas Prevue-interjúban tényleg elhangzott az a vitatott mondat, miszerint

1980-ban Lucas már kilenc Star Wars-filmben gondolkodott,

az első trilógia 50-60 évvel a Csillagok háborúja előtt játszódott volna, a harmadik trilógia pedig 20 évvel a középső után. Ezt a tervét Mark Hamillnak is elmondta, aki '83-ban egy tévéinterjúban is eldicsekedett azzal, hogy Lucas 2011 környékén vissza fogja hívni őt a Star Wars 7-hez, amiben az öreg Luke egy ugyanolyan idős, bölcs Jedi mester lesz majd, mint amilyen Obi-Wan Kenobi volt a legelső filmben, és egyfajta Exkaliburként fogja átadni a fénykardját (meg persze a tudását) egy fiatal Erő-érzékeny szereplőnek. A Star Wars 7-et ráadásul eredetileg Lucas régi barátja, Steven Spielberg rendezte volna meg - vagy legalábbis sok ilyen pletyka lábra kapott az ezredforduló után, évekkel azelőtt, hogy Lucas eladta volna a Lucasfilmmel együtt a Star Wars franchise-t a Disney-nek.

Luke és Leia eredetileg nem is voltak tesók!

A Jedi bosszúja munkacímen futó A Jedi visszatér legnagyobb csavarja ugye az volt, hogy kiderült: Luke és Leia ikertestvérek, tehát így Leiának is az őt megkínzó és fogva tartó Darth Vader az apja. Csakhogy akkor miért smárolt annyit Luke és Leia a Csillagok háborúja csáklyaköteles résznél, a film képregényváltozatában és A Birodalom visszavágban legalább három jelenetben (amiből kettő végül nem került bele a filmbe)? Azért, mert a szexuális szokások terén igencsak konzervatív Lucasnak a Jedi visszatér előtt még fogalma sem volt erről a családi kapcsolatról!

luke-skywalker-14-1425043445_1.gif

Lucas biztosan nem úgy írta meg a IV-V. epizódok forgatőkönyvét, hogy abban egy egymásba szerető, vérfertőző testvérpár szerepeljen. Hiszen később azon is látványosan kiakadt, amikor az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagba az Indy apját alakító Sean Connery olyan poénokat íratott utólag a forgatókönyvbe, amiből kiderült: a náci kémnővel nemcsak Indynek, hanem neki is volt viszonya (lásd: „- Apa. honnan tudtad, hogy náci? - Beszélt álmában.”).

A Star Wars 9 főgonosza: a Császár

Szintén ebből a 10 perces videóból derül ki, hogy Gary Kurtz, a Csillagok háborúja és A Birodalom visszavág (valamint a Sötét kristály, A pusztító szél harcosai és számos másik kultfilm) producere már 1999-ben elspoilerezte egy interjúban, hogy Lucas egy harmadik Star Wars-trilógiát is akar. Kurtz szerint az eredeti folytatás úgy nézett volna ki, hogy a 7. részben Luke újjászervezi a Jedi rendet, a 8. részben előkerül a galaxis túlfeléről Luke ikernővére (aki nem Leia, hanem egy másik nő), a 9. részben pedig lelepleződik a Császár, mint az összes addigi esemény gonosz konspirátora (ez egyébként később megtörtént a Dark Empire képregényben, ahol Palpatine-nak egy egész seregnyi klónja volt, vész esetére)!

palpatine.png

Kurtz azonban A Jedi visszatér stábjából már kimaradt, mert a film előkészületi szakaszában összebalhézott Lucassal. Afölött Kurtz még szemet hunyt, hogy A Birodalom visszavág túlszaladt a megbeszélt költségvetésen, és Lucasnak 10 millió dolláros kölcsönt kellett felvennie - még segített is neki producerként összeszedni a hiányzó pénzt. A Star Wars-saga folytatását azonban különbözőképp gondolták. Kurtznak nem tetszett, hogy Lucas aszerint írogatja át a történeteit, hogy milyen akciófigurákból tud majd többet eladni, és háromszor annyi időt tölt a merchandise osztályon, mint amennyit a forgatókönyvírásra szán.

Kurtz emellett klisés ötletnek tartotta a Halálcsillag újjáépítését, és annak sem örült, hogy a szuperfegyver elpusztítása Lucasnál automatikus örömünnepbe csapott át, pedig egy keserédes győzelemnek kellett volna ábrázolni, előrevetítve azt, hogy itt még egy többéves Birodalom elleni háború vár a Felkelőkre. Lucas és Kurtz szakmai vitája végül odáig mérgesedett, hogy Lucas kirúgta Kurtzot és Howard Kazanjiant igazolta le a helyére producernek.

A Disney kukázta Lucas ötleteit, de aztán mégis előkotorták

Amikor 2012-ben George Lucas eladta a Lucasfilmet a Disney-nek, és a cég elnökasszonyának régi ismerősét és kollégáját, Kathleen Kennedyt tette meg, aki nem sokkal később bejelentette a Star Wars 7-et, mindenki azt hitte, Lucas kap majd valamiféle kreatív tanácsadói posztot.

sw7.JPG

De nemcsak hogy nem kapott, a forgatókönyvvázlatait és a concept artjait kidobták. Így Az ébredő Erő főszereplői végül nem egy Kira nevű, vagány tinilány és a Sam nevű, hasonló korú, jóképű haverja lettek, hanem a már ismert Rey, Finn és Poe (bár Rey nyomokban azért emlékeztet Kirára, és a korai vázlatokon is ez volt a neve).

sw7b.JPG

A Disneynél ugyanis állítólag semmiképp sem akartak ismét olyan ciki jeleneteket látni a forgatókönyvben, mint amilyen a tinilány Amidalának szerelmet valló, alsótagozatos korú Anakiné volt a Baljós árnyakban. Hasonlóképpen a kukában végezte a kiborgarcú Jedi-szellemként visszatérő Anakin Skywalker, a Jedikre vadászó birodalmi halálosztag, Darth Vader egykori kastélya, és a Császár trónterme a második Halálcsillagról, ami egy bolygóra zuhant le, és víz árasztotta volna el a 7. részben.

sw7c.JPG

Lucas ezek szerint rengeteg ötletet papírra vetett 2010 környékén, amikor még úgy volt, hogy megírja a Star Wars 7-et, a rendezést pedig átengedi valamelyik régi barátjának, a Lucasfilm dizájnerei pedig örömmel álmodoztak vele egy új filmen. A Disney viszont egy régi rajongóknak kikacsintó retrómozit akart csinálni, Lucas és J.J. Abrams pedig csak abban tudtak megegyezni, hogy az új Star Wars-filmnek is egy Skywalkerekhez kötődő, epikus családmesének kell lennie. Lucas és a Disney elég csúnyán összerúgták a port (elég csak arra az év eleji stricizésre visszagondolni), de hátha különbékét kötnek majd valamikor a közeljövőben, és a Star Wars-rajongók legalább egy concept art albumból vagy képregénysorozatból megismerhetik, milyen lett volna a Lucas-féle 7-8-9. rész.