Gyerekes rosszalkodás


Igen ritkán készülnek gyerekfilmek negatív hősökkel a főszerepben. Éppen ezért meglepő a Gru koncepciója: a főhős ugyanis a gonoszok között is a leggonoszabb rabló, aki nem kisebb bűntényt készül elkövetni, mint a világ legnagyobb rablását. El akarja lopni a Holdat, hogy azzal zsarolhassa az emberiséget.

Sajnos (szerencsére?) azonban Gru egyáltalán nem az a gonosz, cinikus szemétláda, mint amilyenre gondolnánk: épp csak annyira rosszfiú, hogy ne okozzon lelki törést a kicsiknek, amikor neki szurkolnak. Vagyis gyakorlatilag semennyire: csúnyán kinéző hatalmas járgányai szörnyen füstölnek, valamint a film elején kipukkasztja egy kisgyerek lufiját, de ennyi az összes gonoszsága, ezzel jelzik az alkotók, hogy mennyire egy genya fickóról is van szó. Ezen kívül azonban egy kenyérre kenhető, épp csak kívül morc alak, aki szívén viseli aranyos, sárga beosztottjainak, a minyon-népségnek a sorsát, meggyűlik a baja a Bank of Evil bürokratáival, és felveszi a küzdelmet a még nála is gonoszabb feltörekvő rabló-ifjúsággal. Hol vicces, menő szuperhős tehát, hol szeretnivaló apafigura. Az apafigura egyébként kulcsszó: a sztori ugyanis az, hogy nagyszabású tervéhez Grunak szüksége van néhány kislányra, tehát „beszerez” néhányat a közeli árvaházból. Az édi-bédi tündérkék először persze halálra idegesítik, aztán összemelegednek, és végül…

Azt hiszem, nem is kell folytatnom, egyértelmű, milyen kliséket követ a Gru. Éppen emiatt írtam, hogy sajnálatos, hogy hősünk kicsit sem igazi szemétláda. Igaz, így a gyerekek tökéletesen PC filmet nézhetnek, de az őket kísérő felnőtteknek az égvilágon semmi élvezet nem marad. Pedig az utóbbi évek trendje az, hogy olyan filmeket, animációsfilmeket hoznak ki, amit minden korosztály élvezhet, a felnőtt és a gyerek is megtalálja benne azt, ami miatt érdemes megnézni.

Nagy kár, hogy a Gru nem illeszkedik ebbe a sorba, inkább egy másik hullámot igyekszik meglovagolni: a 3D-s látványt. Ez persze szép, és látványosan sikerült, de nem kárpótolja a nézőt. A gyerekeknek majdnem mindegy: színes, mozog, 3D, és vannak benne vicces kis sárga figurák, amiket meg lehet kapni a gyerekmenü mellé, de aki elmúlt már 10 éves, annak nem éri meg megnézni amiatt a pár valóban szellemes sziporka miatt, ami azért felbukkan benne itt-ott.