Gyönyörű szemű mellékszereplő: Vera Farmiga

Már 36 éves volt a csinos amerikai-ukrán színésznő, amikor végre túllépett a mellékszereplő munkakörön és 40 lett, mire megjött az igaz áttörés a Démonok között című retrohorrorral, aminek most jött meg a folytatása, de nem csak ezért szeretjük.

A furcsa családnév ukrán: Vera Farmiga szülei ukrán bevándorlók, akik New Jersey-ben teleepedtek le, és hét gyerekük közül Vera született másodikként 1973-ban. A kislány hatéves koráig nem is beszélt angolul, szigorú katolikus nevelésben részesült – ennek lesz is jelentősége később -, aktív közösségi életet élt, és egy ukrán néptáncegyüttessel országos turnén is járt.

A rövidlátó, sokáig szemüveges és ezért szégyenlős lány szemorvosnak készült, és csak a táncórái miatt kezdett kontaktlencsét hordani, ami hamar a színészet felé irányította. Beiratkozott a Syracuse Egyetem színitagozatára, és hamarosan Broadway darabokban vállalt kisebb szerepeket.

Országos ismertséget a nálunk is vetített, a Xena és a Herkules sorozatokat koppintó, a nagyon fiatal Heath Ledger főszereplésével készült Conor, a kelta (1997) című kalandsorozatban szerzett, ahol egy vad ijászlány volt, és innentől jöttek a rendszeres mellékszerepek.

Mivel gyönyörű szemeivel nagyon szigorúan tud nézni, ugyanakkor kifejezetten esendő tud lenni, hol rendőrnőt, ügyvédet vagy hasonlót, hol áldozatot, megkínzott feleséget, drogos fiatalasszonyt játszattak vele. Ilyen volt a Visszatérés a Paradicsomba (1998), az Alkalom szüli a... (2000) és az Ősz New Yorkban (2000), valamint az első kitörési pont és az első igazi főszerep, a Debra Granik rendezte Csontodiglan (2004), amiért megkapta a Sundance Filmfesztiválon legjobb színésznőnek járó díjat és a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének elismerését is.

Innentől már keresett színésznőnek számított, és egy sor fontos filmben kapott közepesen fontos és rendre felejthető szerepet, mint A mandzsúriai jelölt (2004) remake-je, az Oscar-díjas A Tégla (2006), ahol pszichológusnőt alakított vagy A csíkos pizsamás fiú (2008), ahol a német kisfiú anyját játszotta és vicces prosti is volt a Bűnös viszonyokban (2006).

Aztán jött Jason Reitman vígjátéka, az Egek ura (2009), ahol bájos üzletasszonyként George Clooney fejét csavarta el, amiért Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díj jelölésben is részesült, és ami végre meghozta számára az igazi ismertséget.

Farmiga filmográfiájának akad egy furcsa tétele, a 2011-es A hit arcanak nemcsak főszereplője, de rendezője is egyben, hősnője kénytelen szembenézni saját hitével, amikor tönkremegy a házassága. A történet rengeteg önéletrajzi elemet tartalmaz, és a film ugyan nem kapott sok dicséretet, de bukásnak sem számított.

Majd eljött az igazi siker, a Démonok között (2013), amely a paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren írásai alapján készült, a rendezője pedig az első Fűrész filmet és jegyző horrorspecialista James Wan volt. Bár maga a jól összerakott történet a klasszikus kísértetházas klisékkel dolgozott, a 70-es évek hangulata és kinézete sokat dobott az összehatáson.

A Dénomok közöttnek köszönhette hősnőnk a Bates Motel - Psycho a kezdetektől című, a Hitchcock klasszikus alapján készült sorozat főszerepét is, és elkerülhetetlen volt a horrorfilm folytatása, a héten debütáló Démonok között 2., amit szintén Wan rendezett, és ahol szintén Patrick Wilson a partnere. Most is kísértetházról van szó, csakhogy ezúttal a célpont maga a démonvadász házaspár, és már az előzetesen is könnyen összerosálhatta magát a gyengébb idegzetű néző.

Farmiga boldog (második) házasságban él a zenész Renn Hawkeyval, két gyerekük van, Finn és Gytta, akik türelmesen elviselik, hogy anyjuk kedvenc angórakecskéivel foglalkozzon – ez a hobbija még gyerekkorába nyúlik vissza, és biztosan valami ukrán dolog.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu