Halálra ítélték a férfit, aki becsempészte Észak-Koreába a Squid Game néhány másolatát

A sorozatot néző középiskolás diákokat bebörtönözték.

Észak-Koreáról nem sokat tudni, és ami információ kikerül, olykor annak is kételkedhetünk az igazságtartalmában. Mindenesetre van egy képünk az ottaniak szomorú és szegény életéről, a borzalmas diktatúráról és arról, hogy sokan tényleg istenítik az éppen aktuális diktátort, hiszen szerencsétlenek úgy nőttek fel, hogy másféle életet nem ismertek, azonban, különösen a fiatalok, sajátos módszerekkel, de fogyasztják a sátáni Nyugat popkulturális termékeit, és láthatják, hogy az elzárt országukon kívül egészen másmilyen az élet.

A filmeket, sorozatokat pendrive-on szokták becsempészni Észak-Koreába, általában Kína felől. Így történt a Netflix nézettségi rekordot döntő sorozatával, a Squid Game-mel is, ami ugyan Kínában hivatalosan nem elérhető, ám kalózoldalaknak köszönhetően ott is igen népszerű. A Radio Free Asia tudósítása szerint az észak-koreai hatóságok középiskolásokat értek tetten, amint a sorozatot nézték, rajtuk keresztül jutottak el a csempészig, akit elfogtak és halálra ítéltek, a diákokra pedig börtönbüntetés vár. 

Egy diák, aki megvásárolta a pendrive-ot, életfogytiglani börtönbüntetést kapott, míg hat másik diákot, akik megnézték a sorozatot, öt év kényszermunkára ítéltek, a tanárokat és az iskolaigazgatót kirúgták, és távoli bányákba száműzték őket.

– számolt be a retorziókról a Radio Free Asia.

Észak-Koreában 2020 decemberében kihirdették a "reakciós gondolkodás és kultúra felszámolásáról" szóló törvényt,  ami megtiltja kulturális anyagok, például filmek, színdarabok, zenék és könyvek bevitelét és terjesztését az országban. A törvény elsősorban a Dél-Koreából és az Egyesült Államokból származó médiumok terjedésének megakadályozására irányul, és akiket ezek terjesztésén vagy fogyasztásán érnek tetten, szigorúan megbüntetik. Úgy tudni, idén áprilisban nyilvánosan kivégeztek egy férfit, aki dél-koreai anyagokat tartalmazó, becsempészett pendrive-okat és CD-ket árult.

A Squid Game egyik főszereplője egyébként észak-koreiai menekült, aki SPOILER a halálos játékon szerzett pénzből a diktatúrában hátrahagyott családját szeretné átcsempészni Dél-Koreába. 

(Forrás: IndieWire)

 

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.