Hány évig tengődik Bill Murray az Idétlen időkigben?

Még a film rendezője sem tudta rá a helyes választ. A végeredmény egészen megdöbbentő.

Minden idők egyik legjobb romantikus vígjátéka az Idétlen időkig című film Bill Murrayvel és Andie MacDowell-lel a főszerepben. A filmet a 80-as és 90-es évek klasszikus vígjátékainak egyik nagyágyúja, Harold Ramis rendezte.

A film alapsztorija nagyon egyszerű, Bill Murray egy morózus időjárásjelentőt alakít, akinek el kell mennie Punxsutawney-ba, hogy arról tudósítson, hogy a helyi népi időjárásjelentő mormota Punxsutawney Phil előjön-e a rejtekéből, ezzel jelezve, hogy elérkezett a tavasz. Közben baromira szeretné összeszedni Andie MacDowellt. A furcsaságok azután kezdődnek, hogy Murray az unalmas és meglehetősen szürke nap végén lefekszik aludni, és másnap felébred, és kiderül, hogy az előző napja kezdődik elölről.

Aztán ebben az időhurokban tengődik jó sokáig, mígnem eljön a happy end, de nem akarjuk lelőni az egész filmet, hátha van még olyan ember, aki nem látta. A kérdés az, hogy vajon mennyi ideig tart Murray kálváriája?

Innentől tényleg csak azok olvassanak tovább, akik látták a filmet!

Szóval a kérdést természetesen feltették Harold Ramisnak is, aki először azt mondta, hogy a filmbéli események durván 10 év alatt történnek meg.

Ez akkoriban volt, hogy kijött a film DVD-verziója, és néhány internetes oldalon elkezdték összeszámolni, hogy mennyi idő alatt történik meg a film cselekménye. A Wolf Gnards arra jutott még 2009-ben, hogy 8 év, 8 hónap és 16 nap alatt történik meg az Idétlen időkig.

A film alapján nagyon kevés konkrét napot lehet meghatározni, az összes rajongói számítás becsléseken alapul. Ami biztos, hogy a filmben 36 különböző napot látunk, illetve Murray egy ponton felsorol még néhány napot, amit nem mutat a film, így eljutunk a 42 napos kiindulási pontig. Ennyi ideig biztosan benne van Murray az időhurokban.

A Wolf Gnards nyolc éve úgy jött ki, hogy elkezdték megbecsülni, hogy a filmben bemutatott egyes események mennyi előkészítést igényelnek. Például Murray a bankrablásra simán készül háromnegyed évet mindennel együtt. Arra, hogy megtanuljon zongorázni, illetve jégszobrot faragni 3-3 évet számoltak, illetve arra, hogy megtanuljon annyira franciául, hogy előadjon egy verset ezen a nyelven további két évet írtak fel.

A poszt egy jó nagy rakás kommentet szült, sokan azt írták, jóval több időre lenne Murraynek szüksége mindenhez, mások azt írták, kevesebb is elég lenne.

Közben teltek az évek, és a rendező, Harold Ramis pontosította a korábbi, 10 éves becslését. Azt mondta, 10 év nagyon kevés mindenhez, ami megtörténik a filmben, a realitás talán a 30-40 évhez jár közelebb.

A What Culture nemrég felülvizsgálta a 2009-es számítást, és arra jutott, hogy sokkal, sokkal több időről lehet szó. Próbáltak minél alaposabban eljárni.

Először természetesen ők is azokkal a napokkal kezdték, amik konkrétan megjelennek a filmben, viszont ők már alapból 44 napot tudtak összeszámolni.

Ezután jöttek azok a napok, időszakok, amikor Murray megemlít valami olyasmit, ami alapján lehet az eltelt időre következtetni. Mint például ebben a lenti jelenetben, amikor Murray elmondja, hogy napi 4-5 óra gyakorlással fél év alatt igazi profivá tud válni az ember kártyadobálásban.


'Groundhog Day' cards scene by krallski

Aztán, amikor moziba megy, akkor is elejt egy olyat, hogy már százszor látta a filmet, amit az ő esetében nyugodtan lehet szó szerint is venni. Itt egyébként a What Culture szerzői 100 nappal számoltak abból kiindulva, hogy ki nézne meg moziban egy nap többször is egy elég rossz filmet.

További száz napot számoltak arra, hogy Murray kiismerje a kisváros kajáldájának minden vendégét, hogy az utolsó sarokig felfedezze magának a települést, illetve, hogy a lehető legtöbbet megtudja Andie MacDowell karakteréről, hogy megszervezhesse neki a tökéletes randit.

Most olyan másfél évnél tartunk már, és még el sem jutottunk azokhoz a viszonylag nehezen elsajátítható dolgokhoz, amiket Murray figurája a film során megtanul.

A számítás innentől kezdve elég nagyvonalúan kezeli az időt, de azért próbál viszonylag pontos maradni. Három viszonylag nehezen, de legalábbis sok idő alatt elsajátítható dolgot tanul meg Murray a film alatt: jégszobrot faragni, zongorázni, franciául.

A tanulási folyamatoknál azt a népszerű, de tudományosan nem teljesen alátámasztott ökölszabályt alkalmazták, hogy valami igazán magas szintű elsajátításához arra van szükség, hogy az ember 10000 órán keresztül gyakorolja a dolgot. A jégszobrászatnál annyit lehet még tudni, hogy a magukat a szakma csúcsának tartó szobrászoknak általában legalább 25 éves rutinjuk van.

Murray karaktere esetében a 10000 órás álomhatárt 27 év alatt éri el, ha naponta egy órát szobrászkodik. De a kártyadobálós példából tudni lehet, hogy simán eltölt 4-5 órát egy feladattal, ha profi akar benne lenni. Viszont nem valószínű, hogy a hét minden napján gyakorolna, így a készítők heti öt nappal és 4-5 óra gyakorlással számoltak. Így jött ki, hogy a jégszobrászat elsajátításával durván 10 évet töltött.

A zongorázás elsajátítására is nagyjából 10 évet szántak a szerzők. Ezt azzal indokolták, hogy ha nem akar ínhüvelygyulladást, meg hasonlóka kapni a zongorától, akkor napi 2-3 óránál többet nem tud gyakorolni, és továbbra is heti maximum öt nap gyakorlással számoltak. Így jött ki itt is a tíz év.

A legegyszerűbbnek a francia nyelv magas szintű elsajátítása tűnhet, de a szerzők szerint itt is legalább 12 évre volt szüksége. Ezt olyan dolgokkal magyarázzák, mint hogy Murray karaktere középkorúként kezdte el tanulni a nyelvet, az idősebbeknek pedig nehezebben megy egy új nyelv elsajáítátsa, mint a fiataloknak. Aztán ott van az is, hogy Punxsutawney egy kisváros, ráadásul az USA olyan részén, ahol elég kevesen beszélnek franciául, így gyakorolni is nehezebb a nyelvet. Arról nem is beszélve, hogy az megint a nyelvismeret egy magasabb szintje, ha valaki a XIX. századi francia költők verseit szeretné eredeti nyelven tanulmányozni.

Még néhány apróság hozzájön a számokhoz, mint az, hogy Murray megtervezze a tökéletes randit, még pár dolgot elsajátítson, mint a gyógymasszőr szakma. A végeredmény 33 év és 350 nap.

De igazából lehetetlen megmondani, hogy mennyi ideig tart az időhurok, amibe Murray beszorul. Az biztos, hogy olyan messzire még egy számítás sem jutott el, mint amennyi időre a film első terveiben becsülték a hurkot. Akkor arról volt még szó, hogy 10 ezer évig tart majd Bill Murray karakterének bolyongása az időben, csak arra, hogy öngyilkos lesz 27 évet szántak volna.