Hatan csoportos keresetet adtak be Weinstein és vállalatának vezetői ellen

"A vezetőség tudta. Az ügyvédek tudták. A magánnyomozók tudták. Hollywood tudta" - áll a panaszosok keresetében.

A Variety információi szerint hat áldozat indított csoportos keresetet Weinstein ellen „szörnyű, szisztematikus szexuális zaklatás” miatt a New York-i szövetségi bíróságon.
A perben a hat felperes Harvey Weinstein mellett a producer korábbi cégét, a Miramaxot és a Weinstein Co. korábbi és jelenlegi vezetőit is azzal vádolja, hogy mindannyian tudtak Weinstein ügyeiről.

Bob és Harvey Weinstein; Fotó: Jennifer S. Altman / Contributor / Getty Images

 

Louisette Geiss, Katherine Kendall, Zoe Brock, Sarah Ann Masse, Melissa Sagemiller és Nannette Klatt nem csak Weinstein ellen, de az egész rendszer ellen „lázad”: az ellen a gyakorlat ellen, hogy a hatalommal rendelkező férfiak bármit megtehetnek a nekik kiszolgáltatottakkal.

„Harvey Weinstein egy ragadozó. Bob (Weinstein) tudta. A vezetőség tudta. Az ügyvédek tudták. A magánnyomozók tudták. Hollywood tudta. Mi tudtuk. Most már a világ is tudja.” - áll a tanúk által kiadott nyilatkozatban.

„Elborzadva, elképedve, büszkeséggel és hálával figyeltük az elmúlt két hónapban azt, ahogy nők (és férfiak) szerte a világon előálltak, és megnevezték zaklatóikat. Azokkal a bátor emberekkel vagyunk, akiknek volt merszük és elég vakmerőek voltak ahhoz, hogy fényt vigyenek a sötétségbe. A ragadozók az árnyékban megerősödnek. Azáltal, hogy lehetővé tesszük nekik, hogy titkaikat magukban tartsák, megússzák az ügyeket.”

A pert Hagens Berman és az Armenta ügyvédi iroda képviselik, és a cég azt ígéri, hogy Weinstein áldozatainak százait hozzák majd a bíróságra. A tizennégy vádpont, amivel Weinsteinéket vádolják, tartalmazza többek között az áldozatok és tanúk befolyásolását, e-mailek hamisítását, testi sértést, nemi erőszakot, bántalmazást, visszatartást, érzelmi megnyomorítást, megfélemlítést.

A perben azt is hangsúlyozzák, hogy Weinstein széles körben elkövetett szexuális zaklatásai nem létezhettek volna mások segítsége nélkül, vagyis vállalatok és vezetők összehangolt működésére volt szükség ahhoz, hogy mindez eddig ne tudódjon ki.