Hétfői kulturális programok karantén idejére

Cikksorozatot indítunk, amelyben minden nap összegyűjtjük az aznapi kulturális programokat, amiket otthon, a karosszékből tudtok nézni online. Itt van a hétfői merítésünk.

Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál / 1. hét

március 22-29.

A távolság összeköt. Az Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál nem csak online programok sorozata. Itt megismerhetsz új embereket anélkül, hogy kimozdulnál, és lesz kivel megbeszélni azokat a filozófiai kérdéseket, amiken a bezártság miatt kezdtél gondolkodni.

 

Maradj Otthon! Fesztivál

március 22. - április 5.

Elindul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL! Szervezői a legnagyobb magyar fesztiválok, klubok, koncertszervezők. Közös céljuk, hogy ezen a virtuális fesztiválon otthonodban találkozhass kedvenc fellépőiddel, mert most az a legfontosabb, hogy MARADJ OTTHON!


Igyekszenek majd nektek minél több live programot hozni és olyan zenei témájú néznivalókat ajánlani, amelyekkel némiképp csillapíthatjátok a fesztivál- és buliéhségeteket. A live session-ök és tippek listáját a jegyzeteik között találjátok majd, az aktuálisat például itt: https://bit.ly/maradjotthon-marcius Ha vannak tippjeitek, javaslataitok, kommenteljétek a posztjaik alá őket!

 

Bánkitó Online | Színházi katasztrófaturizmus - Független színházi társulatok karantén idején - Q&A Boross Martinnal

március 23. 17h

Lassan két hét telt el a rendkívüli állapot kihirdetése óta, amikor kiderült, hogy hosszú időre bezárják a színházakat, elmaradnak az előadások, törlik a külföldi vendégjátékokat, de már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a kultúrharc, és az utóbbi években rendszeresen kiszámíthatatlan kihívások elé van állítva a független színházi szcéna finanszírozása.


Hogyan adaptálja a társulat az elkülönítést? Milyen egy próba skype-on? Létre lehet-e hozni új előadást? Érdemes-e a darabokat streamelni? Milyen túlélési lehetőségei maradnak a színházi embereknek? Mik az előnyei és hátrányai a függetlenségnek?


Boross Martin, a Stereo Akt alapítója és művészeti vezetője mesél a független színházi szcénáról, és hogy ott hol helyezkedik el a társulat, milyen a hangulat, mi történt a krízis első napjaiban, milyen munkamódszerekkel dolgoznak a karantén alatt.

Linkek:
https://www.facebook.com/adnijoga/
https://www.facebook.com/auroraunofficial/posts/2659109127654788

 

Móser Ádám erkélykoncert élő közvetítés

naponta 17h

"Minden nap 17:00 órától rövid, élő erkélykoncerttel jelentkezem!
A rövid koncerteket az oldalamon, és remélhetőleg itt is sikerül majd megosztanom, arra kérek mindenkit, online kövesse ezeket, vigyázzunk egymásra, mindenki maradjon otthon. Minden nap játszom pár számot. Köszönöm! Vigyázzatok magatokra!"

Link: https://tinyurl.hu/CP4F/

 

Első Magyar Karantén-színház: Az ember tragédiája rövidítve

március 23. 19h

Élő közvetítés a TRIP-en: Az Első Magyar Karantén-színház előadása.
„Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”
Színházi kalandozások Az ember tragédiája nyomvonalán.

Ha meghalljuk, hogy Az ember tragédiája, régies, érthetetlen szöveg, gigantikus látványvilág és botrányos jelenetek jutnak eszünkbe. Most azonban mindezt hátrahagyjuk és új szemszögből, három fiatal, virtuóz színész kalandozásain keresztül ismerkedünk meg újra Madách Imre remekművével. – Három színész, akik elhatározták, hogy bármi áron, de végrehajtják a lehetetlent: kevesebb, mint másfél órában színre viszik a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotását és megmutatják, hogy Az ember tragédiája sokkal közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk. Hatalom, árulás, harc, kiégettség, szerelem – és persze a lét értelmének szüntelen keresése. Soha el nem évülő témák, amik több, mint 150 év után is gondolkodásra sarkallják a nézőt. De teszünk róla, hogy azért nevetni is maradjon ideje.

Szereplők: Staub Viktória, Baki Dániel, Georgita Máté Dezső

Dramaturg – Fabacsovics Lili
Rendező – Magács László


Közvetítés itt

 

Nézőművészeti Kft.: Kivettem a fejemből egy gömböt

B32 online színház, március 23. 19h

Abszurd kabaré. Danyiil Harmsz történetei és versei

Az előadás átmenet kíván lenni a koncert és a színház között valahol félúton. Megzenésített szövegek váltakoznak prózai betétekkel, íly módon idézve meg egy furcsa, múltszázadi közeget és életérzést. Darvas Kristóf zenéi a humort és a lírát, a drámaiságot és a melankóliát is képesek tovább fokozni, és ezáltal egy igazán izgalmas időutazást teremtenek. Az előadás elsősorban a két színész előadói szuggesztivitására és a zenészek virtuozitására kívánja helyezni a hangsúlyt, szemben a színház egyéb látványelemeivel. Célunk egy ? talán méltatlanul elfeledett -, a maga korában igencsak progresszívnek minősített orosz író műveinek megismertetése egy szórakoztató orfeum- hangulatot idéző közegben.

Facebook-link a közvetítéshez

 

Majka #maradjotthonchallenge!

március 23. 19h

Majka élőben jelentkezik a saját otthonából a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL és a saját közösségi oldalán. Az egyik legnépszerűbb hazai pop- és médiasztár beavatja a rajongóit, mivel tölti napjait, elmeséli, hogy szerinte miért elengedhetetlen, hogy vegyék komolyan a szabályokat és maradjanak otthon! Majka hétfői bejelentkezésével egy kihívássorozat indul útjára. A házigazda a film végén kihívja egy ugyancsak népszerű barátját, aki másnap este 7-kor szintén a saját otthonából jelentkezik majd élőben.

Link: https://www.facebook.com/maradjotthonfesztival/

 

Magyar Nemzeti Cirkusz online

március 23. 19h

A Magyar Nemzeti Cirkusz hazánk legszínvonalasabb utazócirkusza sem tudta elindítani idei turnéját a koronavírus-járvány miatt, ezért úgy döntöttek, hogy március 17-től 19 órától a Facebookon szeretnék minden este valamilyen produkcióval szórakoztatni a nagyérdeműt.


„A kényszerpihenő alatt sem szeretnénk cserben hagyni a közönségünket. Minden napra készülünk valamilyen tartalommal közösségi oldalunkon. Kezdésként egy 50 perces filmet osztottunk meg a Richter családról, amit tavaly készítettünk a 25 éves évfordulónkra. Ezt követően komplett cirkuszi előadásokat követhetnek a nézők, az elsőt, 1995-ből, majd sorban, az évek folyamán megörökített anyagokból válogatunk.” – ifj. Richter József cirkuszigazgató.


Kövessétek a Magyar Nemzeti Cirkusz Facebook-oldalán az előadásokat.

 

Karanténestek 8. - Budapesti Fesztiválzenekar

március 23. 19.45h

Km.: Pilz János (barokk hegedű), Kertész György (barokk cselló), Illési Erika, Hrib Radu (hegedű), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Báll Dávid, Mali Emese (zongora), Varga Judit (csembaló), Jóföldi Anett (fuvola), Szakszon Balázs, Sztán Attila, Wagner Csaba (harsona), Bazsinka József (tuba)

Linkek:
https://www.bfz.hu/hu/
https://www.facebook.com/Fesztivalzenekar/