Hétközepi tennivalók

Ami a keleti filozófiában jing-jang, az nekünk magyaroknak pitypang. E gondolat köré épült a mai ajánló, van benne pity a gyerekeknek, és a végéra pangosodik, ahogy az idő öregbíti a napszakot. Végül egy kerek nappá áll össze a programcsokor, mindenki megkönnyebbülésére és örömére. A nap alapja zenei és irodalmi lábakon nyugszik, hogy képzavarral dicsérjem a nyugtát.

Dúdolj! Ringass! Táncolj! – Családi foglalkozás

Óbudai Kulturális Központ, október 27., 10:00

A közös családi élmények mindannyiunknak fontosak. Foglalkozásainkon találkozik a zene, a játék, a tánc és a mese – minden olyan tevékenység, amiben kreatív alkotóként, szabadon lehetünk jelen. A foglalkozás egy inkluzív közeg, ahová mindenki hangulatának, igényeinek, lehetőségeinek megfelelően tud kapcsolódni. Mindenki a folyamat részesévé válhat.

Baráth Bálint: OktoLudium

Ludwig Múzeum, október 27., 10:00

Nyolccsatornás hanginstalláció a Ludwig Múzeum harmadik emeleti előterében. A zenei anyag létrehozásának kiindulópontja a szukcesszív elmosódás jelenségének egy fajtája volt, mely során az egyre gyorsuló, pattogó impulzusok összeolvadnak és hangmagassággá, illetve folytonos hangzássá alakulnak. Az elektronikus zene úttörőinek kutatásai inspiráltak arra, hogy impulzusgenerátorok alkalmazásával komplex hangszíneket és felvételeket alakítsak át.

Millennium Háza, október 27., 10:30

Hogy mivel üsd el az időt az őszi szünetben? Itt egy remek ötlet: izzítsd be a nagymamát vagy a nagypapát, és ugorjatok be a Millennium Házába egy közös kalandra! A három nap során az Állatkertet, a Gundel-palacsintát és a Széchenyi fürdőt ismerhetitek meg közelebbről a kiállítótérben -a Városliget története című kiállításban, utána pedig a műhelyben együtt alkothattok mindenféle klassz dolgot a nagyszülőkkel.

Ringató - zenés foglalkozások kisgyermekeknek

Müpa, október 27., 10:45

A Ringató sorozat foglalkozásait vezető dr. Gállné Gróh Ilona énektanár játékkal, énekszóval várja hároméves korig a kicsinyeket és azokat az édesanyákat, édesapákat, akik gyermekük nevelésében kiemelkedő szerepet szánnak a zenének és a mozgásnak.

Héraklész belép a Kapuba

Online, október 27., 17:30

(Szuper)hősök mindig voltak és lesznek. És természetesen velünk élnek. Miért van szükségünk rájuk?
Hogyan lehet Héraklész számtalanszor és különböző műfajokban feldolgozott történetét érvényesen újramesélni? Ki az az Iphiklész? Miért jó nézőpontot váltani? Hogyan épülhet be a mitológia iskolai oktatásába egy kortárs könyv? – És hogy mi kapcsolja össze ezt a sok és más-más témára vonatkozó kérdést?

PIM Esti Extra // Két portré - Mészöly-Pilinszky 100

Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM, október 27., 18:00

A kiállításban szubjektív tárlatvezetést tart: Márton László író. A PIM Esti Extra alatt a kiállítások 20 óráig látogathatók.

Instant-Fogas Szerda

Instant-Fogasház, október 27., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Dezső András: Fedősztori – Online Könyvbemutató

Online, október 27., 18:00

Kövesd Te is élőben a Fedősztori könyvbemutatóját! Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója a szerzővel, Dezső Andrással beszélget.

Benkó Dixieland Band - Dixie Klub

Pinceszínház, október 27., 19:00

A Dixie Klub Európa egyetlen 50 éve folyamatosan működő olyan jazzklubja, amelyben a programot, azóta is ugyanaz az egy, a világ élvonalába tartozó zenekar szolgáltatja. A Dixie Kings of Hungary klubestjét a színházi idényben minden héten szerdán este 18.30 és 21.15 óra között tartja.

Ábrahám Quartet

Szilágyi Dezső Téri Református Templom, október 27., 19:00

A quartet tagjai: Ábrahám Márta (hegedű), Kis Imola Villő (hegedű), Bor Péter (brácsa), Schweigert György (cselló)

PIM Esti Extra // Édes Anna - Trianon 100

Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM, október 27., 19:00

Hogyan lesz egy regényből film? Mitől működik egy szöveg a filmvásznon és a színpadon? Az Édes Anna legendáriumáról, avagy irodalmi szövegek adaptálásáról beszélget Fábián László irodalomtörténész és Parádi Andrea, a kiállítás kurátora.

The Solan

Ellátó, október 27., 20:00

A Szula Jakab és János alkotta akusztikus formáció elrepíti közönségét a hatvanas évek világába.

Szerda esti akusztik: Závada Péter és Ratkóczi Huba

AGORA - Művelődési és Sportház, október 27., 20:00

Závada Péter és Ratkóczi Huba közreműködése azon ritka események egyike, mikor a kortárs líra találkozik a pszichedelikus blues zenével, és egy közös hangzó szövetté fonódnak össze. Ratkóczi Huba a magyar underground zenei élet jellegzetes alakja. 

Budapest Jazz Club, október 27., 20:00

Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.

Román Jazz Fesztivál | Ξenoi

BMC - Opus Jazz Club, október 27., 20:00

A formáció a görög nyelvből kölcsönözte nevét, ahol a Ξενοι vagy Xenoi annyit tesz, ’kívülállók, idegenek’. A szó olyan egyéneket jelöl, akik nem olvadtak be egy adott közösségbe, csak hosszabb-ideig élvezték annak vendégszeretetét. Ugyanakkor a szabadságukat vesztett idegenek (rabszolgák, háborús foglyok) nem lehettek tagjai a xenoi közösségnek, ennélfogva tehát a fogalom másodlagos jelentése, konnotációja a szabadság.

Wednesday Open Jam

Budapest Jazz Club, október 27., 22:00

A jazzrajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.