Hollywood aranykorának borzalmas bűnei

Abortuszra kényszerített színésznők, molesztálás, begyógyszerezés - bevett módszerei voltak a hollywoodi stúdióvezetőknek, hogy megőrizzék a legnagyobb sztárjaikról kialakított képet, és persze továbbra is biztos bevételi források maradjanak.

Az MGM stúdió évtizedeken keresztül kínozta, megalázta Judy Garlandot

A mindössze 47 éves korában elhunyt Judy Garland (eredeti nevén Francis Ethel Gumm) gyakorlatilag egész életét rivaldafényben töltötte. Szülei varietészínészek voltak, és anyja három lányán keresztül akarta megvalósítani mindazt, amit ő soha nem érhetett el. Garland később úgy nevezte őt, mint a "valódi nyugati Boszorkány". Szülei furcsa házassága is rendkívül megviselte, ugyanis azok hol összejöttek, hol szétmentek - biszexuális apjának ugyanis több kapcsolata is volt fiatal férfiakkal. 

Garland 13 évesen kezdte mozifilmes karrierjét, és rendre olyan szerepeket adtak neki, amelyek kislányos külsejére építettek. Amikor elkezdett kamaszodni, arra kényszerítették, hogy ragassza le a melleit, és nagyon szoros fűzőket kellett viselnie. 17 éves volt, amikor megkapta az Óz, a csodák csodája főszerepét, és hogy külsejében továbbra is gyereknek tűnjön, a forgatáson kijelöltek mellé egy embert, hogy elvegye előle az ételt, helyette kávéval itatták, és rászoktatták a cigarettára: napi 80 szálat szívott.

Ismert, hogy a film botrányosan viselkedő törpe színészei rendszeresen molesztálták őt, de senki nem állt mellé, ugyanis a sikereire irigy színésztársai kiközösítették. Az MGM vezetője, a nagyhatalmú Louis Meyer is rendszeresen megalázta: nyilvánosan az "én kis púposomnak" nevezte, és azzal a szöveggel, hogy a lánynak a szívéből kell énekelni, a melleit fogdosta. A forgatás végét, majd az Óz bemutatója utáni sajtóeseményeket Garland csak úgy bírta ki talpon, hogy a stúdió emberei teletömték gyógyszerekkel - Garland pedig élete végéig komoly függő maradt. Szintén a karrierje "érdekében", anyja hathatós közreműködésével két abortusza is volt.

Ötször házasodott: az elsővel menekülni akart a gyereksztárság elől, második férjét egy férfivel találta az ágyban, a harmadik ivott és eljátszotta a színésznő vagyonának nagy részét, a negyedik megcsalta őt a lánya, Liza Minelli férjével, ötödik házassága után három hónapra pedig gyógyszertúladagolásban meghalt. Minelli egyébként korábban többször is megmentette anyja életét. Az MGM is cserbenhagyta, kirúgták függősége és pszichés állapota miatt, amit épp a stúdió okozott.

 

Rock Hudsont házasságra kényszerítették

Hudson Hollywood egyik legnagyobb sztárja volt, filmjei tartósan jól jövedelmeztek. A szakmában mindenki tudta, hogy meleg, de titokban tartották, mert akkoriban ha kiderült volna, tönkretette volna a karrierjét, és komoly anyagi veszteséget okozott volna az őt alkalmazó stúdiónak. 1955-ben kényszerből feleségül kellett vennie Phyllis Gatest, de házasságuk mindössze három évig tartott. Ő volt az első híresség, aki AIDS-ben halt meg, homoszexualitását nyilvánosan halála előtt vallotta be.

 

Nem engedték, hogy Jean Harlow férjhez menjen

Harlow az 1930-as években vált szexszimbólummá, és noha korábban már háromszor volt házas, az MGM megtiltotta neki, hogy sztársága idején hozzámenjen William Powellhez - ezt a szerződésében is kikötötték. Harlow azonban terhes lett, és abortuszra kötelezték -Mrs. Carpenter néven titokban küldték kórházba, hogy "kipihenje magát". Powell egyébként hamarosan meghalt rákban.

Harlow-nak azonban volt egy komoly botránya, ami beárnyékolta karrierjét: második férjét - akivel két hónapja volt házas - holtan találták a nő otthonában. A színésznőt gyilkossággal gyanúsították, de később tisztázták, hogy a férfi öngyilkos lett.

 

Lana Turner abortusza - érzéstelenítés nélkül

Amint láthatjuk, több, karrierjük csúcsán álló színésznőt kényszerítettek abortuszra (másoknak nem engedték, hogy megtartsa a gyerekét). Lana Turner az érzéki, romlott nő eszményképét személyesítette meg filmjeiben, leghíresebb szerepét A postás mindig kétszer csenget 1946-os feldolgozásában játszotta. 1941-ben egy hawaii sajtókörút alkalmával hajtottak rajta végre abortuszt: egy hotelszobában történt, érzéstelenítés nélkül. Az anyja fogta be a színésznő száját, hogy ne hallják a kiabálását. A műtét 500 dolláros árát levonták Turner fizetéséből.

(Forrás: Ranker)