Hű, mennyi film! – Heti bemutatók

Két Oscar-esélyes alkotás, egy 40 éves örökbecsű kultuszdarab, némi mókusos idétlenkedés, Kern András saját kezű rendezése, egy nagyon hangos fekete vígjáték, bepillantás a lovas íjászat és a szőrmesapkák világába, valamint egy olasz és egy francia családi alkotás. Tessék választani!

 

Alvin és a mókusok - A mókás menet 

A mókusok szeretnének nyugodtan élni. Számukra a nyugalom sok éneklést, sok evést és rengeteg rendetlenséget jelent, ám nevelőapjuk, Dave felforgatja a békés hétköznapokat. Meg akarja kérni a barátnője kezét, és hogy ne álljanak az új családja útjába, meg akar szabadulni a mókusoktól. Vagy hát lehet, hogy mindez nem is igaz. A fékezhetetlen Alvin, Simon és Theodore néhány őrült félreértésnek köszönhetően mégis azt hiszi, hogy ez a helyzet, és bármire hajlandó, hogy megakadályozza a kézfogót, ezért megszöknek otthonról, hogy megakadályozzák a katasztrófát. Akinek bejöttek a korábbi élőszereplős mókusfilm – na jó, pont a mókusok nem élők – és a héliumos lufi hangon való csevegés és éneklés, az ezt is imádni fogja, a világ másik része kevésbé.

Creed - Apolló fia

Adonis Johnson (Michael B. Jordan) soha nem ismerhette világhírű apját, a nehézsúlyú bajnok Apollo Creedet, aki még születése előtt meghalt, a boksz azonban a vérében van, ezért Philadelphiába utazik, hogy megkeresse apja egykori nagy ellenfelét és barátját, Rocky Balboát, hogy legyen az edzője. Bár Rocky már visszavonult, meglátja Adonisban apja erejét és elszántságát, és a fiatal boxolót a szárnyai alá veszi, még úgy is, hogy az egykori bajnok egy sokkal halálosabb ellenféllel küzd, mint akikkel valaha farkasszemet nézett a ringben. Rocky-val a háta mögött Adonisnak hamarosan lehetősége nyílik megküzdeni a bajnoki címért, kérdés annyi, hogy képes lesz-e igazi harcossá válni. Ryan Coogler napjaink meghatározó fekete filmesévé vált – ő volna az új Spike Lee? - a Rocky Balboát alakító Sylvester Stallone Golden Globe-díja és Oscar-jelölése a szerepért viszont jókora meglepetés volt talán még számára is. 

Gondolj rám 

Dr. Borlainak rutinfeladat, hogy valamelyes tapintattal közölje betegeivel azt a rossz hírt, hogy immár csupán megszámlálható mennyiségű napjuk maradt hátra. Egy szép vagy inkább csúnya napon kollégája ővele közli a rossz hírt. A mintaférj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos ekkor ördögi tervet eszel ki: szépen magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, a feleségét, az anyját, hogy majd ne okozzon fájdalmat nekik, amikor el kell veszíteniük. A tervnek ez a része sikerül is, ám csak nem jön el a vég, és hősünk hirtelen ott találja magát teljesen egyedül. Kern András - ha jól számoljuk - immár harmadik rendezését Vámos Miklós novellájából követte el, a forgatókönyvet közösen jegyzi az íróval, a főszerepet viszont egyedül vállalta magára.

Gyalog galopp 

Artúr, a britek királya azt a megtisztelő feladatot kapja az úrtól, hogy találja meg a Szent Grált, és azért összehívja a Kerekasztal lovagjait és útra indulnak, amely során találkoznak flancos franciákkal, a Fekete Lovaggal, valakivel , akit gyíkká választottak, egy Tim nevű varázslóval, történészekkel, furcsa hercegekkel és persze a lovagokkal, akik azt mondják, hogy Ni. A történet megannyi cselekményszálból és önálló epizódból áll össze, nem is mindig kell keresni benne a logikát – van, ahol az menti meg hőseinket a biztos haláltól, hogy a rajzoló szívinfarktust kap, van, ahol a modernkori rendőrség avatkozik közbe, a szereplők gyakran kiszólnak a nézőknek vagy kilépnek szerepükből. Ez persze nem volt újdonság a társulat ismerőinek, az általuk gyakorolt és profi szintre vitt abszurd humor és előadásmód révén gyakorlatilag bármit megtehettek és bármit megúszhattak, és a mai napig is rejtély, hogy ez a hat pasas miként tudod ilyen kreatív közösséget alkotni ennyi éven és ennyi alkotáson át.

Ha Isten úgy akarja 

Tommaso az elismert római szívsebész magabiztos és sikeres ember. Látszólag a családi élete is rendben van, leginkább pedig fiára büszke, aki az ő nyomdokain jár, hiszen orvosnak készül. Egy nap azonban váratlan fordulat történik: a fiú bejelenti a családnak, hogy félbehagyja az orvosi egyetemet, mert megváltozott az élete és pap szeretne lenni. Tommaso úgy tesz, mintha elfogadná fia döntését, de igazából őrjöng, és elhatározza, hogy utána jár annak, hogy ki mosta át a fia agyát ezekkel a keresztény "dumákkal", és ki az, aki eltérítette őt az ígéretes orvosi karriertől. Tommaso tehát nyomozásba kezd, és egyre inkább olyan helyzetekbe bonyolódik, amire még ő sem gondolt...

Így jártam a mostohámmal 

A 45 éves Violette, aki a párizsi divatvilágban dolgozik, a barátnőivel nyaral, mikor megismerkedik Jean-Rene-vel, aki a munkamániás nő totális ellentéte: lezser, nem aggódik semmiért, és élvezi az életét. A kezdeti konfliktusok után teljesen egymásba habarodnak, minden szép és jó, mígnem Violette-nek be kell mutatnia új párját fiának, Lolónak. Az elkényeztetett, többnyire csak alsónadrágban rohangáló – és helyenként elképesztően irritáló - srácot valamiért zavarja anyja újsütetű boldogsága, és mindent megtesz, hogy szétválassza a párt. A gyönyörű Julie Delpy immár sokadszorra mutatkozik be rendezőként, de szerencsére az egyik főszerepet is elvállalta.

A Lovasíjász 

Kaszás Géza filmje Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett ősi harci készséggel, a lovas íjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal foglakozik. Mindezekről számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában, Kassai hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért, több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban, és ha Hollywood olyan szuper produkciót forgat, amiben lovas íjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek, és ő tanítja be a sztárokat, mint a legutóbb egy Kínában forgatott filmben, Matt Damonnak. Tessék belekóstolni a lóról lövésbe!

Mustang 

Gamze Ergüven gyönyörű munkáját már csak azért is érdemes megnézni, mert ez a Saul fia legnagyobb vetélytársa az Oscar-versenyben! Öt lánytestvér egy török faluban él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. A kamaszlányok felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.

Pofázunk és végünk Miamiban 

2014-ben készült egy mérsékelten vicces és kevéssé akciódús, viszont nagyon hangos akcióvígjáték, a Pofázunk és végünk, és mivel a film elég sok pénzt hozott, viszont nem került sokba, zsinórban le is gyártották a folytatást, szintén az Amerikában valamilyen oknál fogva hihetetlenül népszerű, aprótermetű Kevin Hart és a már évtizedek óta színészkedő egykori rapper, Ice Cube főszereplésével – utóbbi már közelebb jár az ötvenhez, de nem is látszik rajta. Hőseink, a kőkemény zsaru és a kőlúzer sógorjelölt ezúttal Miamiban próbál eredményeket elérni – és ebben egy mutatós helyi rendőrnő és a Másnaposok filmek vicces ázsiai mukija van a segítségükre.