Hüllők, hullámok

A közelmúlt páncélos-állatos dokumentum-mozija (Hihetetlen utazás) után egy újabb teknőc indul messzi tengeri utakra. Egy kaliforniai kishüllő tojáskori szerelmét keresve veszélyekkel dacol és barátra bukkan. A Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró című belga mesefilm mindezt rajzolva, három dimenzióban teszi. Jól.

Tengermesék

A nagyvizek világa csábító és mesés. Pláne, hogy – jelen tudásunk szerint – az élet ott született. De a mélybölcseleti tartalmak nem vonzzák a belga animációs rendező (és producer), Ben Stassen (Légy a Holdon) új filmjének közönségét, a gyermekeket. A mélytengeri tartalom, az izgalom és érzelem annál inkább; ez a lényeges a Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró című háromdimenziós animációban. Szinte külön kis műfajt képviselnek az óceáni animációs mesék, a klasszikus Disney-opustól, az 1989-es A kis hableánytól kezdve a 2003-as – Oscar-díjas – Némó nyomában című filmen át a 2004-es Cápameséig. A víz közege vonzza a szemet, különösen, ha jól csinálják – márpedig Stassen és stábja határozottan jól csinálja.

Mese és látvány

A térhatású számítógép-animált filmek közül kifejezetten jó színvonalú, igényes alkotás a Sammy…, esetében értelemmel bír, hogy 3D-ben készült. Míg – mondjuk – a Garfield és a Zűr Kommandó 3D esetében teljesen funkciótalan ez a technika, itt az alkotók igyekeztek valóban hasznosítani azt, pláne, hogy tengerben vagyunk, ami határozottan látványos közeg tud lenni már önmagában is, nem beszélve faunájáról és flórájáról, ami ismeretlensége okán is felkelti az érdeklődésünket. Ha rajzolt, ha valós. Itt úgy alkották meg mindezt, hogy „gépiességé” ellenére igen látványos, hullámzó és élő benyomást kelt.

Mesebeszéd

Az angol "élőszereplős" teknősfilmet, Nick Stringer Hihetetlen utazás című munkáját követően mondhatni Stassen meglovagolja vízi világ iránti fokozottabb érdeklődést és szimpátiahullámot. Az ő – animált – tengeri teknősét Sammynek hívják, és 1959-ben születik Kalifornia partjainál. Amint kikelnek a parányi páncélosteknős-palánták, gyors iramban a habok felé veszik az útjukat. Hiszen számtalan halálos ellenség fenekedik rájuk: erszényes rákok, sirályok seregei stb. Hősünk homokfutama közben nemcsak a saját cserepes-bőrét menti meg, hanem ahogyan furmányosan megküzd egy éhes sirállyal, egy csinos páncélos leányzó, Shelley életét hasonlóképpen megóvja. Sajnálatosan azonban a teknőslegény a vad óceánban kisvártatva elveszíti élete nagy szerelmét. De egyáltalán nem adja fel: Sammy ötven éven át keresztül-kasul ússza a világ tengereit, hogy megkeresse a vízi herkentyűk mondái szerinti titkos átjárót Lapagos-ra, a teknősök mennyországába, hogy ott Shelley-re bukkanjon. Elnyúlt kutakodása közben legjobb barátra is szert tesz – s mialatt a szövegláda Ray-jel együtt lapátolják a vizet, számtalan veszéllyel dacolnak, és kénytelenül megtapasztalják az emberi mohóság és felelőtlenség, no meg a vele összefüggésben álló globális felmelegedés természeti pusztítását. (Azért az ember áldásos, jógazda-munkája is bemutatásra kerül.)

Legyen mesés a kezdet a 3D műfajához

De nem ez a lényege a Sammy...-filmnek. Nyilván egy mai rajzos természeti mesefilmhez hozzátartozik a környezettudatosság finom adagolása – az emberek visszás beavatkozásainak súlyos következményei –, azonban a lényeg: a mesélés, az azzal járó izgulás (kellőképpen lehet azonosulni hőseinkkel), és mindaz a szép és jó érzelem („érzelmeskedés”), amit a barátság és a szerelem jelent. Akad humor is, ám ne várják a fentebb említett nagyipari-mozik jó pofa beköpéseit, azok inkább a szülőknek szóltak, az itteni viccek kifejezetten a kiskorú nézőket célozzák, s nem is idézetszerűen maradandóak. Ez nem baj, sőt: kifejezetten ajánljuk, hogy a kicsik ezzel a filmmel találkozzanak a 3D-s mozival.

Kinek ajánljuk?
- Első 3D-s élményre vágyó gyerekeknek.
- Kalandos mesék és teknőcök kedvelőinek.
- Érzelmes természetűek számára.

Kinek nem?
- Akik a jó-dumás állati figurákat és beköpéseiket szeretik.
- Akik egy újabb Némó nyomábanra vagy Madagaszkár-filmre vágynak.
- Akik a teknősöket csak leves formájában értékelik.

7/10