Időhurkot a nyakamba! - A legjobb időutazós filmek

Madarász Isti új, időutazós filmje, a Hurok kapcsán szedtük össze a legjobb olyan sci-fiket, ahol a főhős nem éppen abban az idősíkban találja magát, ahol a délutánját tervezte eltölteni.

A holnap határa (2014)

Szokás a Doug Liman filmjét úgy jellemezni, mint az Időtlen időkig véres sci-fi verziója, és ez találó leírás. Adott zöldfülű katona (Tom Cruise), akit az utolsó pillanatban vetnek be a Földet elözönlő idegenek ellen, és gyors halált hal – hogy aztán újra felébredjen ott, ahol a film elkezdődött. Újra meg újra át kell élnie a nagy csatát, mindig kicsit előrébb jutva el, majd összeakad egy kőkemény katonanővel (Emily Blunt), és ők ketten együtt indulnak az izék ellen, keményen és látványosan. Liman egyébként a japán Hiroshi Sakurazaka All You Need Is Kill című kisregényét dolgozta fel, nem csak tökéletesen adagolva minden jól ismert összetevőt, hanem képes volt egészséges iróniával kezelni feladatát. 

Port.hu értékelés: 8.4

Looper - A jövő gyilkosa (2012)

2074-ben járunk, amikor az időutazás kézzelfogható valósággá vált, ám kizárólag törvénytelen módon, a feketepiacon lehet hozzájutni. A maffia sajátos módon használja ki a lehetőséget, ha meg akar szabadulni valakitől, harminc évvel visszaküldi az időben, ahol a jövőgyilkosnak nevezett bérgyilkosok várják, így nincs holttest, tanú vagy más bizonyíték.Hősünk is ilyen bérgyilkos, és remekül megél belőle, ám egy napon saját jövőbeni énjét kell eltennie láb alól. A bérgyilkos azonban hibázik, vagy mégsem? A Looper okos, látványos film, de végig van benne egy apró, de nagyon zavaró elem: Joseph Gordon-Levitt ronda műorrot kapott, hogy a fiatal Bruce Willisnek nézzen ki, de az összhatás mégis olyan, mintha túlságosan olcsó plasztikai műtétre fizetett volna be.

Port.hu értékelés: 7.4

Kockázatos túra (2012)

A film ötletét egy valódi apróhirdetés adta, ahol időutazáshoz keresett az illető társat, Colin Trevorrow rendező pedig egyszerre mesél nekünk magáról az időutazásról – vagy annak lehetőségéről -, a különbözőségről és a barátságról. Mindezt olyan jól tette, hogy a Universal és a Lucasfilm csak úgy, egy, 32 helyszínen 24 nap alatt leforgatott film alapján úgy döntött, hogy nem csak az új Jurassic Worldöt, de a 9. Star Wars filmet is rábízzák, ami azért elég nagy szó. Hőse egy a rokonszenves, ám paranoiás fickóval, aki eladóként dolgozik egy szupermarketben és időutazáshoz keresek társat, hirdetésére pedig három,jó sztorira számító újságíró jelentkezik, akik egyszerűen képtelenek eldönteni, hogy az illető őrült, vagy zseniális elme.

Port.hu értékelés: 6.5

Időbűnök (2007)

Az ördögien agyafúrt, mégis pár euróból elkészített időutazásos thrillerben a középkorú Héctor rémálmait látjuk megelevenedni. Miután a férfi a nyaralójához közeli erdőben megpillant egy meztelen nőt, nyomozni kezd, ám nemsokára egy fegyveres, bekötözött fejű idegen támad rá, és menekülnie kell. Egy titkos laborban köt ki, majd hamarosan kiderül, hogy nincs menekvés, mert a nyomok Héctor saját közelmúltjába vezetnek, sőt, önmagával is találkozik, és talán egy harmadik saját verziója is létezik, aki mégis kicsit más, mint ő. Nacho Vigalondo később egy remek kis UFO-s filmet is rendezett, szintén fillérekből A földönkívüli (2011) címmel, talán hamarosan nagy hollywoodi produkcióval is megbízzák.

Port.hu értékelés: 7.8

Találmány (2004)

Madarász Iasti Hurokjának ez a közvetlen előképe, a magyar rendező hosszasan tanulmányozta és néhol másolta is Shane Carruth első munkáját, ahol a rendező/főszereplő egyben író, operatőr, zeneszerző, vágó, látványtervező és producer is volt. A Találmány már bemutatásakor instant kultfilm volt, és azóta is sok követője van, hiszen ez az egyik legokosabb, legátszellemültebb időutazós film. Carruth mindenféle filmes előképzettség nélkül, 7000 dollárral indul neki a Találmánynak, mindent menet közben tanult ki, a miniatűr stábról pedig anyukája gondoskodott. A történet szerint négy jó barát a külvárosi garázsban egyedülálló szerkezetet hoz létre, egy hibaellenőrző készüléket, a találmány azonban kihatással van kapcsolatukra, mivel a berendezés birtokában befolyásolni lehet a tér-idő folytonosságot.

Port.hu értékelés: 5.4

12 majom (1995)

Terry Gilliam filmje a nagy modern klasszikusok közé tartozik: okos, izgalmas és hihetelr4n drámai hatása ellenére helyenként egész vicces is, nem csoda, hogy a minap tévésorozat is készült belőle. Ráadásul ez Bruce Willis egyik legjobb alakítása: ő az a visszatérő férfi, akinek a jövőből érkezve egy gyilkos járvány eredetét kell kinyomoznia, csakhogy balszerencséjére nem a megfelelő időpontba érkezik – még az I. világháború lövészárkaiban is jár véletlenül -, és elmegyógyintézetbe zárják. Bár a férfi már önmagában is lekezd kételkedni, szerencsére akad egy pszichológusnő, aki felfigyel rá, és még nagyobb szerencse, hogy az illetőt a gyönyörű Madeleine Stowe alakítja, de Brad Pittről se feledkezzünk el, aki első Oscar-jelölését a kissé hibbant környezetvédő srác megformálásáért kapta.

Port.hu értékelés: 8.5

Idétlen időkig (1993)

Ha van két kötelező időutazós film, akkor ez az egyik, ráadásul Bill Murrayt alapjáraton is élvezet nézni, itt pedig újra és újra végignézhetjük, amint egy isten háta mögötti kisvárosban újra és újra végigcsinálja ugyanazt a napot, ahol értetlenül, hol dühösen, hol kíváncsian és hol egészen vidáman, ráadásul mindezt Andie MacDowell társaságában teszi. Murray zseniális most is, és remek forgatókönyvet kapott egy remek szereppel és történettel, ami az első perctől az utolsóig szórakoztató, függetlenül attól, hányszor nézzük meg a filmet, és ebben az esetben az újranézés furcsa metafizikai többletjelentést kap. Áááá, a végével csak vicceltünk, az Idétlen időkig egyszerű film, ami nem is akar nagyon okos lenni, de amit vállal, azt hozza is, újra és újra.

A Port.hu értékelése: 9.3

Vissza a jövőbe (1985)

Ha nem is ez az első darab a műfajban, de az időutazásról szinte mindenkinek ez ugrik be, ráadásul minden idők egyik legkedveltebb mozija, egy igazi kultusz darab, amelyen több nemzedék nőtt fel, és bizony sokan neveznék el elsőszülöttjüket Marty McFly-nak. Robert Zemeckis zseniálisan párosította a sci-fit a vígjátékkal és a tinifilmekkel, ahol minden van, plutónium meghajtású időgép, iskolabál és légdeszka, családi kavarodás és megannyi egyszerű, mégis kibogozhatatlan szál, miközben az apró termetű Michael J. Fox 1955-be visszautazva próbálja rávenni majdani anyját, hogy szóba álljon leendő apjával, csakhogy az anyukajelöltnek későbbi fia tetszik inkább – bár azt magyarázza el valaki, hogy az apuka miért nem gyanakodott a jövőben arra, hogy fia megszólalásig hasonlít arra a srácra, akire felesége 1955-ben rá volt indulva. 

Port.hu értékelés: 9.7