Így emlékeznek kollégái Donald Sutherlandre

Nemcsak zseniális színész, de emberileg is nagy művész volt.

88 éves korában elhunyt Donald Sutherland, Hollywood legendás színésze, aki hét évtizedet átívelő karrierje során több mint 150 filmben játszott, köztük olyan klasszikusokban, mint A piszkos tizenkettő, a M.A.S.H. (1970), a Kelly hősei (1970), a Klute (1971), az Átlagemberek (1980), a Ne nézz vissza! (1973) vagy a Tű a szénakazalban.

Meghalt Donald Sutherland

Hosszú betegség után, 88 éves korában meghalt Donald Sutherland, aki olyan filmekben nyújtott feledhetetlen alakítást, mint az Átlagemberek vagy A piszkos tizenkettő.

Gyász

Halálhírére rengetegen reagáltak a színésztársai és a szórakoztatóipar hírességei közül. Michael Douglas megosztott egy közös fotót a Zaklatás című 1994-es filmből ezzel a kommentárral:

"Milyen szeretnivaló, tehetséges és kíváncsi ember. Nyugodj békében, Donald Sutherland".

Az Oscar-díjas Jane Fonda, aki az 1971-es Klute című thrillerben játszott együtt Sutherlanddel, megosztott egy fekete-fehér fotót a filmből, és azt írta:

"Megdöbbenve hallom, hogy Donald Sutherland meghalt. Lenyűgöző színésztársam volt a Klute-ban, és imádtunk együtt dolgozni. Donald briliáns színész és összetett ember volt, akivel jó néhány kalandban vettünk együtt részt, például egy 1971-es vietnámi háborúellenes turnén, ahol 1971-ben 60 ezer aktív szolgálatban lévő katona, tengerész és tengerészgyalogos előtt léptünk fel Hawaiin, Okinawán, a Fülöp-szigeteken és Japánban. Megszakadt a szívem."
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jane Fonda (@janefonda) által megosztott bejegyzés

Helen Mirren, aki a 2017-es Örömjárgányban volt Sutherland partnere, a The Hollywood Reporternek adott nyilatkozatában így tisztelgett elhunyt színésztársa előtt:

"Donald Sutherland az egyik legokosabb színész volt, akivel valaha dolgoztam. Csodálatosan kíváncsi volt, és nagy tudást halmozott fel a legkülönbözőbb témákban. Ezt a nagy intelligenciát mély érzékenységgel és a színészi hivatásának komolyságával ötvözte. Ez tette őt azzá a filmes legendává, akivé vált. Kollégám volt, és barátom lett. Hiányozni fog a jelenléte ebben a világban."

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy sajtótájékoztatóján értesült Sutherland haláláról az egyik újságírótól.

"Fiatalon alkalmam volt találkozni vele, és még úgy is, hogy akkor még nem ismertem teljes mértékben a zsenialitásának mélységét, a kisugárzásának hatása alá kerültem. Erős jelenlétű, a szakmájában briliáns ember volt, és igazi egy nagy kanadai művész, aki nagyon fog hiányozni.”

Donald Sutherland élete képekben

Hosszú betegség után, 88 éves korában meghalt Donald Sutherland, a filmtörténet egyik legnagyobb alakja, csodabogara, ikonja.

30

Edgar Wright brit rendező is megszólalt, kedvenc színészének nevezte Sutherlandet, és a filmográfiáját, illetve a mindig lenyűgöző filmes jelenlétét méltatta.

Roland Emmerich, aki a Moonfall című filmjében rendezte Sutherlandet, ezt írta az X-en:

"Megtiszteltetés és nagy kiváltság volt a hihetetlenül tehetséges és legendás Donald Sutherlanddel dolgozni a Moonfallon. A modern filmművészet egy igazi ikonja távozott közülünk. Őszinte részvétemet küldöm a családjának."

Duncan Jones, a néhai David Bowie fia megköszönte a Kiefer Sutherlandnek, hogy "megosztotta őt velünk", és hozzátette: "Mindannyian profitáltunk abból a tehetségből és szeretetből, amit a munkájába fektetett".

Gary Ross, aki az első Az éhezők viadala-filmet rendezte, a THR-nek adott nyilatkozatában elmesélt egy történetet Sutherland hivatástudatáról.

„Az éhezők viadala forgatásán egy levelet küldött nekem Snow elnök szerepéről. Ez egy egész karakter megalkotása volt - sokkal több, mint amit a lapra írtam: a motivációi, a háttértörténete, hogy mit jelentett a karaktere a sztorinak, az, hogy hogyan születik egy fasiszta. Annyira lenyűgözött a mélysége és kifinomultsága, hogy abbahagytam a forgatást, fogtam egy összecsukható széket, lementem a tó partjára, és írtam két új jelenetet. Ezek a jelenetek maradtak a végleges filmben, és számomra ezek összefoglalják azt, ahogyan emlékszem rá."

via: THR / The Independent