TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 022 380 RU
2
IDOKEP 967 844 RU
3
INDEX 963 832 RU
4
ORIGO 955 808 RU
5
24 838 644 RU
6
PORTFOLIO 697 748 RU
7
TELEX 697 680 RU
8
FEMINA 573 240 RU
9
NLC 532 508 RU
10
RIPOST 525 096 RU
1
BLIKK 1 022 380 RU
2
IDOKEP 967 844 RU
3
INDEX 963 832 RU
4
ORIGO 955 808 RU
5
24 838 644 RU
6
PORTFOLIO 697 748 RU
7
TELEX 697 680 RU
8
FEMINA 573 240 RU
9
NLC 532 508 RU
10
RIPOST 525 096 RU

Így készült David Fincher második legjobb sorozatgyilkosos filmje

A rendező kényszeres precizitással forgatta le A zodiákust. Izgalmas kulisszatitkok a forgatásról.

 • David Fincher volt az egyetlen rendezőjelölt. A producerek a Hetedik miatt azonnal rágondoltak.
 • A rendező, James Vanderbilt forgatókönyvíró és Bradley J. Fischer producer 18 hónapon át gyűjtötték az anyagot a Zodiákus-gyilkosságokkal kapcsolatban. Szemtanúkat, családtagokat, gyanúsítottakat, aktív és nyugdíjazott nyomozókat interjúvoltak meg, de beszéltek a két túlélővel, illetve San Francisco és Vallejo polgármestereivel. Még egy magánnyomozót is felbéreltek, hogy rábukkanjanak az egyik túlélő nyomára.
 • A forgatókönyv 200 oldalas volt, ezért annak érdekében, hogy ne legyen túl hosszú a film, Fincher arra kérte a színészeit, hogy beszéljenek gyorsabban. A Sony épp azért mondott le a filmről, mert nem akarták, hogy 2 óra 15 percnél hosszabb legyen, így végül a Warner Brothers és a Paramount dobta össze a költségeket.
 • Az egyik nyomozó, a filmben Jake Gyllenhaal által alakított Robert Graysmith is elolvasta a forgatókönyvet. Ennyi hozzáfűzni valója volt csak: „Te jó ég, most már értem, miért vált el tőlem a feleségem.”

 • A rendező Az elnök embereit használta sorvezetőnek, ezért is szerződtette David Shire zeneszerzőt, aki Alan J. Pakula filmjén is dolgozott.
 • A precizitásáról híres Fincher most is maximális hitelességre törekedett, ezért úgy döntött, azokat a Zodiákus gyilkosságokat, amelyeket szemtanúk vagy túlélők nem tudnak megerősíteni, kihagyja a filmből. Így például rögtön a Zodiákus legelső, igazolt gyilkossága kimaradt.
 • A rendező ahhoz is ragaszkodott, hogy helikopterrel szállítsanak fákat a Berryessa tóhoz, mert 1969 óta jelentősen megváltozott a környék, és szerette volna, ha pont ugyanúgy néz ki a gyilkosság helyszíne, mint akkor.
 • Az áldozatok ruházatát is komoly műgonddal rekonstruálták a rendőrség által a stáb részére kiadott törvényszéki bizonyítékok alapján.
 • Felkérték azt a telefonoperátort, aki annak idején a Zodiákus első hívását fogadta, hogy segítsen eldönteni, melyik hangfelvétel hasonlít legjobban a gyilkoséra. Végül annak a John Caroll Lynch-nek a felvételét választotta ki, aki az előszámú gyanúsítottat, Arthur Leigh Allent alakítja a filmben.

 • A Zodiákus támadását túlélő Bryan C. Hartnell is szerepel a filmben a feleségével egy cameo erejéig.
 • Hogy spóroljanak az idővel, Fincher úgy döntött, a gyilkossági jelenetekbe a vért utólag, digitálisan adják hozzá. Ugyanígy a parabola antennákat is utólag tűntették el, mert rájöttek, hogy olcsóbb, mint leszerelni őket.
 • A rendező a Donnie Darko miatt döntött úgy, hogy Robert Graysmith-t Jake Gyllenhaalnak kell játszania. Ha nem vállalta volna, akkor Orlando Bloom lett volna a helyettese. Paul Averyt eredetileg Daniel Craig alakította volna, de Brad Pitt is szóba kerül, míg végül Robert Downey, Jr.-ra esett a választás.
 • Robert Downey, Jr. nehezen szokta meg Fincher munkamódszerét, azt, hogy rengetegszer rögzít egy jelenetet. Úgy próbált meg lázadni ellene, hogy befőttesüvegekbe vizelt, mondván, hogy arra sincs ideje, hogy elmenjen a mosdóba. Végül beadta a derekát, és alávetette magát a rendező akaratának.

 • Anthony Edwards azért kapta meg a szerepet, mert Fincher azt akarta, hogy Armstrongot egy igazán jó ember alakítsa. A rendező elsősorban nem a Vészhelyzetből ismerte a színészt, hanem onnan, hogy a szomszédja volt.
 • Dermot Mulroney-nek kövérítő ruhát kellett hordania, mert Fincher úgy ítélte meg, hogy túlságosan fitt a karakteréhez képest, Gyllenhaal öklét pedig digitálisan szőrösebbé tették, mert a rendező szerint a színész keze túl „szőrtelen és csinos.”
 •  Jake Gyllenhaal is kapott kelléket: egy babát és régi típusú pelenkát, hogy fel tudjon készülni a fiatal apa szerepére.
 • A film bemutatóját követően újranyitották a Zodiákus aktáját.
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu