Interdimenzionális idegen fenyegetés az 51-es körzetből – meghekkelt műsorok

A televíziózás története során többször is előfordult, hogy ismeretlenek megzavarták az adást és különös, olykor egyenesen hátborzongató felvételekkel hekkelték meg a műsort. A legnevezetesebbek közül válogattunk.

A Max Headroom-incidens

1987. november 22-én Chicagóban történt az egyik legfelkavaróbb eset: a Doctor Who epizódja egyszer csak megszakadt és egy Max Headroomnak (a nyolcvanas évek népszerű "mesterséges intelligencia-generálta" műsorvezetője) öltözött illető bukkant fel a képernyőn. Közel 90 másodpercig tartott ez a zavarba ejtő, ugyanakkor félelmetes jelenet, amelyben az alak eltorzított hangon összefüggéstelen mondatokat és idézeteket zagyvált, kornyikált, nyögdécselt és sikoltozott, végül egy francia szobalánynak öltözött nő elfenekelte. Soha nem derült ki, hogy ki szerepel a felvételen, ahogy az sem, hogy ki áll a kalózadás mögött, vagy hogy egyáltalán, mi a fenét akart ezzel az egésszel.

Ezt az incidenst veszi alapul, majd öltözteti fiktív köntösbe az HBO GO-n látható Adáshiba című fura horror(?)film.

 

Szolidaritás

1985 szeptemberében négy lengyelországi csillagász egy otthoni számítógép és adó segítségével Toruńban meghekkelt egy televíziós adást. Üzeneteket helyeztek az állami adás képére, amelyekben ez állt: "Elég volt az áremelésekből, a hazugságokból és az elnyomásból. Szolidaritás Toruńban", valamint "Kötelességünk bojkottálni a választásokat". A férfiak ezt azért tették, hogy kifejezzék támogatásukat a munkásmozgalom, a Szolidaritás mellett, és hogy tiltakozzanak a kormány igazságtalan bánásmódja ellen. A négy elkövetőt végül elfogták, de mivel a lengyel tudományos közösségben magas rangú emberek voltak, csak próbaidőre és enyhe pénzbírságra ítélték őket.

 

Jön a zombiapokalipszis!

2013-ban a Steve Wilkos Show című műsorban egyszer csak megszólalt egy figyelmeztető hangjelzés, majd egy eltorzított hang közölte, hogy a halottak kikeltek a sírjukból és megtámadták az élőket. Úgy hangzott, mint egy hatósági bejelentés, és zombik ide, zombik oda, élőben hallani valóban sokkoló lehetett.

 

Földönkívüliek üzenete

1977-ben az anglia Southern Television adása egyszer csak összekuszálódott, és egy torz hang Vrillonként mutatkozott be, majd arról kezdett beszélni, hogy ő az intergalaktikus Ashtar Szövetség képviselője, aki azért jött, hogy üzenetet hozzon a Föld lakóinak. Figyelmeztetett, hogy ha nem válunk meg a tömegpusztító fegyverektől, akkor már csak igen rövid ideje van az emberiségnek arra, hogy békében éljen, egyébként egy új aranykor virradhat ránk. A hekkelés elkövetőjét nem sikerült azonosítani, de az Ashtar-kultusz még napjainkban is él, egy egyszerú guglizással sok marhaságot olvashatunk róla.

 

Ismétlődő fohász

Ausztráliában 2007-ben a Mayday című kanadai tévésorozat adásakor egyszer csak egy hang újra és újra azt ismételgette, hogy "Jézus Krisztus urunk, segíts mindnyájunkon". Ma sem világos, hogy szándékos volt-e, vagy csupán véletlen, ám az kiderült, hogy a hang egy előző évben sugárzott hírműsorból származik, amelyben egy civil az életéért könyörgött, miközben felkelők lőtték a teherautóját.

 

Interdimenzionális idegen fenyegetés az 51-es körzetből

Ez egy különleges eset, mert nem egy szokványos zavaró adás volt: 1997-ben Art Bell paranormális jelenségekkel foglalkozó rádióműsorában bejelentkezett egy telefonáló, aki azt állította, hogy a hírhedt 51-es körzetben dolgozott. A hívó nagyon zaklatottnak és paranoiásnak tűnt,  és azt állította, hogy menekülőben van, ezért nincs sok ideje, mielőtt a kormány emberei megtalálnák. Sírva beszélt arról, hogy a kormány már régóta kapcsolatban van extradimenzionális földönkívüliekkel és egy nagy katasztrófa közeleg, ami eltörölné a Föld népességének jelentős részét, de az amerikai kormány nem akar beavatkozni, mert a megcsappanó lakosságot könnyebb irányítani.

A legfurcsább az egészben az volt, hogy hamar az egész rádióállomást lekapcsolták.

Az eset nyilván heves vitákat váltott ki, volt, aki tréfának vélte, míg mások valóban úgy vélték, hogy a kormány kapcsolta le az adást, hogy megadályozzák az ismeretlent, nehogy túl sokat áruljon el. Fokozta a furcsaságokat, hogy néhány hónappal később ismét betelefonált egy férfi a műsorba, és azt állította magáról, hogy ugyanaz a személy, majd bevallotta, hogy az egész csak ugratás volt. Sokan azonban úgy vélték, hogy sem a hangja, sem a beszédstílusa nem hasonlított a titokzatos telefonálóéra, így továbbra is a kormány kezét sejtették a történtek mögött.

 

Éjfél Kapitány

1986-ban egy John MacDougall nevű villamosmérnök feldühödött a kábeltévé-előfizetések áremelése miatt, és úgy döntött, hogy tesz valamit. Az HBO-t vette célba, és úgy tiltakozott a magas árak (akkoriban havi 12,95 dollár) ellen, hogy megzavarta a műholdas jelüket.  Captain Midnight-nak, azaz Éjfél kapitánynak nevezte magát, és szöveges üzenetben kijelentette, hogy az áraik túl magasak, és hamarosan a Showtime-ot és egy másik prémium csatornát is célba vesz. Üzenete közel öt percig tartott, és az egész Egyesült Államok keleti felében mindehol megjelent az HBO-előfizetők képernyőjén. MacDougallt elfogták, próbaidőt kapott, és 5000 dolláros pénzbírságot szabtak ki rá.

(Forrás: Ranker)

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a női zenészekről is.