Ismerd meg Az utolsó szamuráj kulisszatitkait!

Mennyire lehet hiteles az a film, amelyben Tom Cruise szamurájnak öltözik? Az összeállításunkból kiderül.

Új-Zélandon kezdődött. A stáblistán ugyan nincs feltüntetve, de a film ötlete Vincent Ward író-rendezőtől származik, aki executive producerként közel négy évet dolgozott a projekten. Rendezőjelöltként Francis Ford Coppola és Peter Weir is képbe került, de végül Edward Zwick lett a befutó. A filmet nagyrészt Ward szülőföldjén, Új-Zélandon forgatták, de a stáb dolgozott Japánban és a Warner Bros. kaliforniai stúdiójában is.

A magyar cím (is) félrevezető. A „Last Samurai” nem Tom Cruise karakterére, és nem is a Ken Watanabe által alakított Katsumotóra vonatkozik, a szó itt ugyanis többes számban használják. Az utolsó szamurájok alatt pedig Katsumoto klánját kell érteni.

Újonc sztár. Japánban Ken Watanabe nagy sztárnak számít, de korábban nem csak, hogy amerikai filmben nem szerepelt, de angolul sem szólalt meg a vásznon. Első hollywoodi szerepéért rögtön Oscarra is jelölték.

Hitelesség. A falu fegyverkovácsát alakító férfi, Shoji Yoshihara valóban fegyverkovács, ráadásul „Mukansa”-szintű, ami az egyik legmagasabb rang Japánban. Katsumoto karakterét pedig egy igazi szamuráj inspirálta. Saigo Takamori marsallként szolgált a japán birodalmi hadseregben, mielőtt egy lázadás élére állt. A filmben meg is említik, hogy Katsumoto egykoron a császárt szolgálta, vele ellentétben azonban Saigo Takamori civil ruhát viselt, és a lázadás során modern fegyvereket vetett be.

Hitelesség? A film azt sugallja, hogy az új japán hadsereget amerikaiak képezték ki, de valójában a porosz hadsereg vezérkara segédkezett a japán katonaság megújításában. Volt ugyan rá példa, hogy nyugatiak csatlakozzanak a sógun seregéhez, de ők nem amerikaiak, hanem franciák voltak, mint Eugène Collache, aki maga is a szamurájok tradicionális öltözékét viselte.

Porosz szál. A filmben azért, ha nem is direkt formában, megjelenik a porosz behatás. Amíg az amerikaiak által kiképzett japán katonák a történet elején még amerikai fegyvereket használnak (amelyek nyilván a 11 évvel korábban véget ért amerikai polgárháborúból maradtak vissza), addig az utolsó csatában már modernebb, 1871 Mauser-típusú porosz fegyvereik vannak.

Hullahegyek. A film végéig összesen 558 ember veszti életét.

Maximális felkészülés. A végső nagy csatához 500 japán statisztát szerződtettek, akik 10 napon át készültek a harcjelenetekre. A csata május 26-án játszódik, ezért a legnagyobb rajongók minden évben, ezen a napon nézik újra a filmet.

Cruise is komolyan gondolta. Tom Cruise majdnem két éven át készült a szerepére. Egyebek közt kardvívást tanult és japán nyelvleckéket vett.

Kard által. A filmben használt szamurájkardok hajtogatott acélból készült Orchid katanák. Eredetileg kék színűek, de vörösre festették őket, hogy passzoljanak a szamurájok páncéljaihoz. Ugyanezt a páncélt veszi fel Cruise karaktere is a végső csatához. A forgatáshoz összes 7 valódi katanát készíttettek.

A japánoknak bejött. Tom Cruise ide vagy oda, a japán mozipénztáraknál nagyobb bevételt hozott a film, mint az Egyesült Államokban. Szerették a japán kritikusok is, értékelték, hogy az amerikai stáb alaposan beleásta magát a japán történelembe, és ismert japán színészeket szerződtettek, sőt még japán nyelvi szakértőkkel is konzultáltak. Egyedül a szamurájok idealisztikus ábrázolásába kötöttek bele.