Joga van ügyvédet fogadni

  • L. Zs. / PORT.hu

A Michael Connelly regényéből készült fordulatos tárgyalótermi thrillerben Matthew McConaughey ismét ügyvédszerepben tűnik fel. Tizenöt év elteltével azonban az idealista pályakezdőt egy dörzsölt, harcedzett védőügyvéd váltotta fel.

Az ártatlanság félelme

Mick Haller (Matthew McConaughey) irodáját egy régi, fekete Lincoln Continental hátsó ülésén működteti, és általában piti bűnözőket véd. Bár az évek során sem híres, sem gazdag nem lett, a szakma minden csínját-bínját ismeri, és jól ért a rosszfiúk és a törvény szolgáinak nyelvén egyaránt. Tisztában van a piac farkastörvényeivel és az igazságszolgáltatás rendszerének működésével is, és erkölcsi gátlások nem akadályozzák abban, hogy mindezt kihasználja a maga javára. Kapva kap az alkalmon, amikor a szokásos drogügyek helyett egy gazdag ingatlanmogul elkényeztetett fiacskájának védelmére kérik fel. Louis Roulet-t (Ryan Phillippe) azzal vádolják, hogy megtámadott és brutálisan összevert egy bárban felszedett prostituáltat. A playboy persze ártatlannak vallja magát, és úgy tűnik, igazat mond. Ezzel nem könnyíti meg Haller helyzetét, aki ahhoz szokott, hogy bűnösöket kell védenie, az ártatlan védenc túl nagy felelősséget rak a vállaira.

Az ügy ellátásában segítségére van magándetektívje, a hajdani hippi Frank Levin (William H. Macy), de a maga módján támogatja exfelesége, az ügyész Maggie (Marisa Tomei) is. Az események felgöngyölítése során azonban kiderül, hogy feltűnő a hasonlóság egy korábbi üggyel, melyben Haller akkori védencét életfogytiglanra ítélték egy prostituált megerőszakolásáért és megöléséért. Az igazi gyilkos immár Haller családját is fenyegeti, az ügyvédnek pedig a hivatásával együtt járó titoktartási kötelezettség is súlyos dilemmát okoz. Pedig időközben ő is egy gyilkosság gyanúsítottjává válik...

A védelemé a szó

[img id=301026 instance=1 align=left img]Michael Connelly regényéből John Romano (Kegyetlen bánásmód) írt remek, feszes ritmusú forgatókönyvet, Brad Furman pedig ügyesen megrendezte annak ellenére, hogy ez csupán a második mozifilmje. A csavaros történet, a váratlan fordulatok, az üresjáratok hiánya, valamint a megfelelően adagolt izgalom és ironikus humor önmagában is kiváló szórakozást nyújt, ezt azonban tovább fokozza a kitűnő szereplőgárda. A legfőbb érdem természetesen a főszereplőé, Matthew McConaughey-é, akinek a jelek szerint igazán testhezállóak a védőügyvéd-szerepek, hiszen 1996-ban is egy ilyennel vált ismertté a John Grisham regényéből készült Ha ölni kell-ben. Ebben talán közrejátszik az is, hogy McConaughey eredetileg védőügyvédi pályára készült. Ebből ugyan nem lett semmi, színészként viszont komoly reményeket fűzött hozzá a szakma: sokan egyenesen az új Paul Newmanként emlegették. Sajnos azonban az ezredforduló után sorozatosan olyan bugyuta romkomokhoz adta a nevét, mint a Szeretném, ha szeretnél, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, az Anyám nyakán, a Bolondok aranya és az Excsajok szelleme. Ideje volt már ismét szerepet vállalni egy olyan filmben, amely valódi színészi feladatot jelent. McConaughey él is a lehetőséggel, remekül domborít a ravasz, önelégült, mégis rokonszenves ügyvéd szerepében, aki a cinizmus máza alatt érző szívet rejteget.

Társtettesek

Az erős szereplőgárda további tagjai közül megemlítendő Marisa Tomei, aki mint általában, most is nagyon jó, és William H. Macy, aki a vásznon töltött kevés idő ellenére is emlékezetes alakítást nyújt. Sajnálatos egyébként, hogy a Vinnie, az 1ügyű és A pankrátor között eltelt tizenhat évben (az elsőért Oscart kapott, a másodikért jelölést) Marisa Tomeit elkerülték az érdemleges szerepek. Azt viszont jó látni, hogy manapság már Hollywoodban sem csak huszon-harmincéves színésznők feszíthetnek jónő-szerepben, hiszen Tomei 46 évesen is meggyőző a csinos, kívánatos exfeleségként. A kisebb szerepekben is olyan színészeket láthatunk, mint Josh Lucas, John Leguizamo, Michael Peña, Frances Fisher, Bob Gunton, valamint a nyolcvanas évek B-kategóriás akciófilmjeinek emblematikus figurája, Michael Paré. Az egyedüli melléfogás Ryan Phillippe kiválasztása a megvádolt playboy szerepére, a karakterben rejlő sötétség megjelenítésére sem külleme, sem színészi képességei nem teszik alkalmassá, alakítása meglehetősen színtelen. Ennyi hibát azonban elnézhetünk a filmnek, amely két órán keresztül fenntartja a figyelmet, és olyan kiváló szórakozást nyújt, hogy azt kívánjuk, bárcsak ne érne még véget.

Kinek ajánljuk?
- Fordulatos és furmányos tárgyalótermi thrillerek kedvelőinek.
- Védőügyvédeknek.
- Matthew McConaughey rajongóinak, akik már aggódtak kedvencük karrierje miatt.

Kinek nem?
- Akik csak romantikus vígjátékokban tudják elképzelni Mattet.
- Akik szeretnék megőrizni idealista elképzeléseiket az igazságszolgáltatás gépezetének működéséről.
- Akik nem értenek egyet azzal, hogy az ügyvédek bűnösöket mentetnek fel.

8/10