Május 16-18. között ismét kürtőskalács illattal telik meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, ugyanis érkezik a tavasz egyik legjobban várt gasztrofesztiválja, az 5. Kürtőskalács Vigalom!
Május 16-18. között ismét kürtőskalács illattal telik meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, ugyanis érkezik a tavasz egyik legjobban várt gasztrofesztiválja, az 5. Kürtőskalács Vigalom! A háromnapos esemény középpontjában most is az eredeti, faszénparázson sült kürtőskalács áll, valamint újdonságként érkezik a „Lepjen meg!” – avagy az omakase kürtőskalács élmény. A rendezvény idei mottója: #keresdazigazit, mert a #hagyományosamenő.

A Vitéz Kürtős csapata immár 22 éve azon dolgozik, hogy a faszénparázson sült kürtőskalács – azaz az eredeti, hagyományos, kézzel készített székely-magyar édesség – minél több emberhez eljusson, ne csak itthon, hanem a világ bármely táján. A fesztivál fontos célja, hogy a több mint 250 éves múltra visszatekintő kürtőskalácsot – amely ma már hivatalosan is hungarikum – eredeti formájában népszerűsítse, miközben azt is megmutatja, hogyan lehet ötvözni a hagyományokat a mai gasztro trendekkel.
A háromnapos rendezvényen hat különböző hely várja a kürtőskalács-kedvelőket a Biodóm melletti területen. Most is minden méretben, formában, mennyiségben sülnek majd a kürtőskalácsok, ahogy azt megszokhatták a vendégeink, kizárólag faszénparázson.

Az 5. Kürtőskalács Vigalom három fő témára épül: lesz az abszolút klasszikus, hagyományos kürtőskalács – természetesen különleges ízekben is – ebbe a vonalba illeszkedik a kürtőskalácsok vegán változatban kínáló Ízbombák standja, a glutén, tej- és tojásmentes kürtőskalács sütöde, illetve az igazi élményért idén is megnyílik a Csináld Magad műhely, ahol most is bárki saját kezűleg sütheti meg kürtőskalácsát.
A második: az elmúlt évek egyik legnagyobb közönség kedvence, a KÜRTŐSBON (új „formát öltött kürtőskalács) különféle ízvariációkban – ahol már különböző krémek kerülnek a tésztába, de ugyanolyan hagyományos formában sütik meg és tálalják a vendégeknek.

„A KÜRTŐSBON azért is különleges, mert a kezdetek óta minden darab egyedi sorszámot visel és nemrég túlléptünk az 50 ezredik eladott terméken. Érdemes lesz a Vigalmon is megkóstolni ezt a sláger terméket, mivel minden 50. KÜRTŐSBON vásárló ajándékkal gazdagodik majd. Ezt az ínyencséget két helyen is az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászdában és egy külön standon is készteni fogjuk."
A harmadik: a népszerű Kürtős Fondü vonal, ahol a szintén hagyományosan sütött kürtőskalácsot felszeletelve, különböző a mártogatósokkal, toppingokkal dobják fel, figyelve annak kulturált fogyaszhatóságára is. A termék az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kínálatában is ott lesz, az egyedi kürtőskalácsból készült desszert különlegességei mellett is.

Újdonság: „Lepjen meg! – avagy az omakase kürtőskalács élmény
Az 5. Kürtőskalács Vigalom különlegessége a „Lepjen meg! – avagy az omakase kürtőskalács élmény” lesz, ami a 2025-ös év egyik gasztrotrendje. Az omakase eredetileg egy japán éttermi koncepció, amely szó szerint azt jelenti: „rád bízom”.
„A fesztiválon minden stand kínál majd egy-egy különleges, „zsákbamacska” terméket, amelyet nem a vendég választ, hanem a készítők álmodnak meg személyre szabottan. Aki nyitott az új élményekre, és ránk bízza magát, garantáltan különleges kürtőskalács-kalandban részesül. Az igazi rajongóink máskor is ránk bízzák a választást és sosem csalódnak, ezt az élményt csempésszük most bele a Vigalom hangulatába” – mondta el Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

Az 5. Kürtőskalács Vigalmon a kürtőskalács élmény mellett most is a családi programok kerülnek fókuszba: mesemondók, bábszínház, kézműves foglalkozások, arcfestés várja majd a kisebbeket, de lesznek érdekes állatokkal kapcsolatos ismeretterjesztő programok és változatos zenei kínálat szórakoztatja majd a kürtőskalács-kedvelőket.
A rendezvény általános állatkerti belépőjeggyel, éves bérlettel és 4 évszakos bérlettel is látogatható. Ha kifejezetten a rendezvény programjaira érkezel, akkor a belépést az Állatkert Körhinta melletti kapuján ajánlott