Julia Roberts esete a dinoszauruszokkal - A heti bemutatók

A tél első hete lassan indul, egy argentin film hollywoodi remake-jével, az ünnepek elé biggyesztett Pixar rajzfilmmel, beszélő cicákkal, thai művészkedéssel, egy tényleg vicces ünnepi horrorkomédiával és egy díjnyertes magyar szerzői filmmel. Egyik sem hatalmas durranás, de van miből válogatni!

Dínó tesó

A Pixar legújabb animációs alkotása a Dinó tesó arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt volna, ha a dinoszauruszok pusztulását okozó aszteroida elkerüli a Földet és a gigantikus állatok a mai napig életben maradtak volna. A nagy kaland középpontjában egy Arlo nevű apatoszaurusz áll, aki különös emberi barátra tesz szert – kicsit úgy, mint az állatok a Jégkorszak első részében. Miközben egy titokzatos és zord vidéken vándorolnak, Arlo megismeri a félelmeivel való szembenézés erejét és megtudhatja, hogy mire képes valójában. Mivel a Pixarban és filmjeiben még sosem csalódtunk, és már az első képeken is látszik, hogy ha a történet nem is lesz a legeredetibb, a történelem hajnala csodálatosan fog kinézni – és a dinókról is tanulhatunk egyesmást

Krampusz

Az olyan Karácsony, ahol minden klappol, mindenki mosolyog és a vacsora is finom, remek élmény, de nem a filmvászonra való. A filmekben az ünnepekre romlik mindig el, ahogy most is, de nem a vicces kissrác marad véletlenül otthon vagy az ajándékok tűnnek el, hanem egy irdatlan nagy szörnyeteg támad egy problémás családra. Történik ugyanis, hogy egy kisfiú folyton veszekedő rokonai miatt kiábrándul az ünnepekből, és hátat fordít a Karácsonynak. Nem sejti, hogy az ünnep elutasításával magára és családjára szabadította a Krampusz haragját. A Krampusz egy ősi démoni erő, amely megbünteti a hitetleneket. Elszabadul a pokol, kedvelt ünnepi alakok kelnek szörnyűséges önálló életre, és ostrom alá veszik a családi otthont, arra kényszerítve őket, hogy harcoljanak egymásért, ha túl akarják élni az ünnepeket.

Ragyogó nekropolisz

A thai művészfilm különös dolog, metafizikai élmény, ahol nem számít, hogy mi a történet – vagy van-e történet -, sokkal inkább az életérzés számít, az, ahogy a világot látják a benne lévők, a múltat és a jelent, illetve miként tapasztalják meg a kézzel fogható, anyagi világ és a szellemek kölcsönhatását, mert a szellemek, jók vagy rosszak, vagy csak úgy, köztük járók, mindenütt ott vannak Thaiföldön. A Cannes-i Filmfesztivál visszatérő kedvence, Apichatpong Weerasethakul új filmje megtörtént esetet dolgoz fel – egy vidéki városban rengeteg katona kapott el egy furcsa „álomkórt”, amiből képtelenek voltak őket felébreszteni, Ilyen katonák közé jár önkéntes segítőként egy magányos, középkorú háziasszony, aki elkezd gondoskodni egy olyan katonáról, akinek egyetlen látogatója sincsen. Az asszonynak különös látomásai támadnak: furcsa vízióiban fantomok, hercegnők és szerelmesek látogatják meg.

Szemekbe zárt titkok

Igen, ez az a film, ahol két, egykor hihetetlenül nagy sztárnak tartott színésznő, Nicole Kidman és Julia Roberts együtt játszik – bár Kidman ma is nagynak számít, csak Roberts felett járt el kissé az idő, és nyilván az sem segített rajta, hogy kevés jó filmben vállalt szerepet. És igen, ez az a film, aminek az eredeti, argentín verziója a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscart-díjat nyert, de ezt nem emlegetik olyan sokat, mert sajnos nem ér fel ahhoz a műhöz, amelyből készült. Hőse egy volt FBI ügynök (Chiwetel Ejiofor), aki egy 13 évvel korábbi gyilkossági ügyet kapar elő, mert ez az ügy mindenki ügye, aki annak idején ugyanott dolgozott, hiszen egyikük lányát ölték meg, a gyilkos pedig azért úszhatta meg, mert a rendőrségen belül fedezte valaki. A történet csavaros, már azért is, mert két idősíkon fut és mert sok a titok, és persze remek színészekről van szó – és akik nem látták az argentin verziót, azok jól meg is fognak lepődni a végére. 

A szerdai gyerek

Horváth Lili filmje egy különös felnőtté válási történet, melyben egy olyan lánynak kell anyává érnie, akinek magának nem volt édesanyja. A film hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga): felelőtlen kamasz, aki egy négyéves kisfiúért tartozik felelősséggel. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy fia felügyeleti jogát megszerezze - nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja döntsön helyette, először találkozik olyan férfival, aki úgy tűnik: bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.

Cirmos karácsony

Engem speciel kitör a frász az olyan filmekről, ahol élő állatok száját „mozgatják”, és közben valaki beszél helyettük, de reménykedjünk, hogy ez legalább a gyerekeknek szórakoztató. Ez történik e karácsonyi mese macskáival is – akikek szőrére allergiás a Télapó, aki pont Karácsony estéjén dől ki emiatt a Nagy Ajándékkézbesítésből. És mivel a dologért, bár igazából nem tehetnek róla, mégis egy csapat kiscica felel, nekik kell szembenézniük ezzel a logisztikai rémálommal – bár néhány kisgyerek is besegít. Az ilyen típusú filmekkel ugyan csak a két ünnep között, valamelyik álmos koradélután szoktunk csak találkozni a tévéműsorban, ez most, mintegy véletlenül, eljutott a mozikba, és macskabarátoknak feltétlenül ajánlott.