Katasztrofális színészinterjúk

Felkészületlenség, személyeskedés, szexizmus és hülye poénok. A legkínosabb sztárinterjúkból válogattunk.

Egy film marketingjének az előzetesek és a plakátok mellett az interjúk a legfontosabb pillérei. A fesztiválokon a színészeknek egész nap állniuk kell a sarat, a forgalmazó ilyenkor több tucat újságírót invitál meg a helyszínre, akik vagy kerekasztalos formában vagy egymást váltva kérdezgetik a sztárokat. A legtöbb ilyen villáminterjú a kötelező sablonszövegek felmondásáról szól, de néha előfordul az is, hogy a színész megnyílik, és igazi, tartalmas beszélgetés alakul ki. Néha viszont totális katasztrófába fullad az interjú, vagy azért, mert dilettáns a riporter, vagy mert a halálosan fáradt sztár már minden türelmét elveszítette. Lássuk, melyek voltak a legemlékezetesebb leolvadások az elmúlt 15 évben!

Robert Downey Jr.

A legtöbb színész általában nem rajong érte, ha az aktuális filmje helyett másról kérdezgetik az újságírók, akiket viszont a betanult sablonválaszok helyett nyilván a magánéleti kérdések jobban érdekelnek. A riporter ilyenkor trükközik és megpróbálja kitolni a határokat. Ezzel próbálkozott a brit Channel 4 munkatársa, Krishnan Guru-Murthy is, aki a Bosszúállók: Ultron kora kapcsán interjúzott Robert Downey Jr.-ral 2015 áprilisában. Először a filmről, illetve a Vasember karakteréről kérdezte, majd a színészt a korábbi politikai kijelentéseivel szembesítette, végül az apjával való viszonyáról kezdte faggatni. A színész, aki többször is jelezte, hogy a filmet akarja promotálni, ezen a ponton felállt, és kisétált a szobából.

Az incidensről Guru-Murphy (aki korábban Tarantinót is felidegesítette) később külön cikket írt, amelyben azt állította, hogy a kérdéseket előzetesen engedélyeztette Downey Jr. publicistájával. A színész viszont Howard Stern műsorában „szifiliszes parazitáknak” nevezte a hasonló újságírókat, és úgy fogalmazott, hogy el kell a jövőben kerülnie ezeket „bohócokat”, különben még „le fogom ütni valamelyiket, és az lesz csak az igazi sztori.”

Jerry Seinfeld

Seinfeldet nálunk kevesebben ismerik, de Amerikában tényleg intézménynek számít, azonos című sitcomja a 90-es években nézettségi rekordokat döntögetett, a záróepizódját 76 millióan nézték. De mint kiderült, az amerikai televíziózás másik legendája, a pár hete elhunyt Larry King nem tartozott a rajongók közé. 2007-ben Seinfeld az általa írt Mézengúz című animációs film apropóján adott interjút a riporternek. King, aki maga is cameózott a filmben, megkérdezte a komikustól, hogy a sorozatának anno azért lett-e vége, mert elkaszálták. Seinfeld ezen annyira felhúzta magát, hogy vissza is kérdezett:

Enyém volt a legnézettebb sorozat a tévében, Larry. Van fogalmad arról, ki vagyok én?

Egy 2014-es interjúban King bevallotta, hogy a 90-es években valóban nem nézte a Seinfeldet, de azóta bepótolta, és minden idők legjobb sorozatának tartja.

Robert Pattinson

Robert Pattinsonnak mára sikerült kitörnie az ügyeletes szépfiú skatulyájából, amelybe az Alkonyat vámpírszerepével került, de 2009-ben az élete még erről a szériáról szólt. És a magánélete is, mert a sajtó összeboronálta a filmbéli partnerével, Kristen Stewarttal. Mint később kiderült, a két sztár valóban összejött, de egy időben ezt valamiért titkolták. Így amikor az Alkonyat – Újhold premierje kapcsán Ryan Seacrest a rádióműsorában rákérdezett a viszonyukra, Pattinson sajtósa közbelépett, és már válaszolni sem hagyta a sztárt, az interjú ezzel két perc után véget is ért. A színész nagyon nem haragudhatott meg a riporterre, mert később a Vizet az elefántnak című filmje kapcsán is adott neki interjút.

Samuel L. Jackson

Létezhet annál kínosabb egy (fehér) riporter számára, mint amikor élő adásban kever össze két (fekete) színészt, az egyik érintett jelenlétében? 2014-ben Sam Rubinnak ezt a baklövést sikerült elkövetnie, amikor az új Robotzsaru-film kapcsán Samuel L. Jacksont faggatta. Rögtön az első másodpercben megkezdte az önmegsemmisítést, mert bemelegítő kérdésként a színész Super Bowl-reklámjáról érdeklődött. Valójában nem a Ponyvaregény színésze, hanem Laurence Fishburne szerepelt a reklámban, amit Jackson  szóvá is tett, hozzátéve, hogy még csak nem is hasonlít Fishburne-re. Rubin bocsánatot kért, de ezt nem érezte elégnek, ezért az adás után külön közleményt is kiadott. Azzal mentegetőzött, hogy a Super Bowl szünetében egy Amerika Kapitány - A tél katonája-reklámot is látott, ezért kapcsolódott össze a fejében a két színész. A tél katonája sajtókörútján újra találkozott a színésszel, aki akkor már fel sem ismerte őt.

Jane Fonda

Új filmjük, a Milyen hosszú az éjszaka kapcsán adott interjút Megyn Kellynek Robert Redford és Jane Fonda egy délutáni beszélgetős műsorban. Az aktivistaként is ismert legendás színésznő nem számított rá, hogy Kelly a külsejére tereli a szót. A riporter megemlítette, hogy Fonda saját bevallása szerint átesett néhány plasztikai műtéten, és megkérdezte tőle, hogy miért nem büszke erre, ha amúgy bámulatosan néz ki. A színésznő a sajátos bókot egy később mémmé vált gyilkos pillantással honorálta, majd visszakérdezett, hogy „biztos, hogy most erről akarunk beszélni?”

Fonda utólag több interjúban is visszautalt erre az esetre, ezért Kelly is úgy érezte, hogy meg kell szólalnia. A színésznő szemére vetette, hogy hosszú évek óta az idősebb nők „arcaként” lép fel, de az igazság az, hogy az idős nők, akiket reprezentálni próbál, egyáltalán nem úgy néznek ki, mint ő.

Kristen Wiig és Bill Hader

Jó tanács riportereknek: ha nem készültél fel a témából, akkor legalább ne próbálj meg viccelődni a riportalanyokkal, mert lebuksz. Christ Parente a Csontváz ikrek 2014-es bemutatója kapcsán beszélgetett a két főszereplővel, Kristen Wiiggel és Bill Haderrel, és elmesélte a színésznőnek, hogy meztelenül szeretne műsort vezetni, majd meg is kérdezte, hogy van-e ezzel kapcsolatban valami tanácsa. Wiignek és Hadernek fogalma sem volt, hova akar kilyukadni a riporter, aki azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy a színésznőnek is van meztelen jelenete a Csontváz ikrekben. Wiig jelezte, hogy téved, ő egy másik filmben vetkőzött le. Hader viccből közölte, hogy ő viszont meztelenkedik a filmben, majd nyíltan megkérdezte Parente-t, hogy látta-e egyáltalán a Csontváz ikreket. A férfi, érezve, hogy menthetetlen a szituáció, poénkodással próbálta oldani a feszültséget, és azt válaszolta, hogy Hader karaktere megnyeri a lottót, és muppet bábuk is vannak a filmben.

Anne Hathaway

Jerry Penacolit nagyon izgatják a szűk kosztümbe bújtatott nők, és ezt sajnos riporterként sem titkolja. 2012-ben nagyot ment ebben a témában, előbb Scarlett Johanssont faggatta arról, hogy hordott-e alsóneműt a Bosszúállókban viselt szuperhősruhája alatt, majd Anne Hathaway-nek tett fel hasonló kérdéseket. A színésznő alakította a Macskanőt A sötét lovag – Felemelkedésben, és a riporter azzal a megjegyzéssel kezdte az interjút, hogy Hathaway-nek nyilván tökéletes formába kellett hoznia magát a forgatásra, majd sorrendben a kosztüme testhezállóságáról, a diétájáról, és arról faggatta, hogy végezett-e valamilyen speciális edzésprogramot. A színésznő ezen a ponton visszakérdezett, hogy egy viccel oldja az egyre kínosabb interjút:

Arra készülsz te is, hogy felveszel egy macskakosztümöt?”  

Mark Wahlberg

A félresikerült interjúért nem mindig a riporter a felelős, amire jó példa Mark Wahlberg produkciója a brit Graham Norton talkshow-jában. A színész Sarah Silverman és Michael Fassbender társaságában a 2013-as Megtört város című filmjét promózta volna, de a műsor előtt spiccesre itta magát, így elég hamar káoszba fulladt az adás. Előbb flörtölni kezdett Silvermannel, majd kihívta egy farokméregető versenyre Fassbendert, és a műsorvezetőt is alaposan megölelgette. Más kérdés, hogy Norton felelőssége is felvethető, a műsora ugyanis híres arról, hogy a backstage-ben a vendégeket alkohollal kínálják. Ironikus módon maga Wahlberg is feltette a kérdést az interjú elején, még egy tisztább pillanatában:

Miért kell itatni az embereket a show előtt? Pont ebből lesznek a katasztrófák…"

via Looper