Kedden is maradj #maradjotthon!, #szórakozzotthon!

Mi ezeket a programokat gyűjtöttük össze nektek, hogy ne kelljen kimozdulni a lakásból, mégis tartalmasan teljen az idő.

Digitális Hold-ugrás két hét alatt - Mi lesz a startupokkal?

április 7. 14h

Zajlik a kényszer-digitalizáció, mindenki több digitális mérföldkövet ugrik a magánéletében, de igaz-e ez a cégek innovációjára is? Egy startup attól startup, hogy gyorsan reagál, de mi a helyzet a jelenlegi válsághelyzetben? Egy részük most biztosan nehéz helyzetbe kerül, de lesznek közöttük nyertesek is? Az új helyzet szült-e valós új ötleteket?

A beszélgetés felkért résztvevői:

Oszkó Péter, az OXO Labs cégvezetője
Simó György, a Day One Capital ügyvezető partnere
Winkler Zsolt, a Telenor Magyarország digitális termékfejlesztési vezetője
Moderátor: Szabó Dániel, a Napi.hu főszerkesztő-helyettese

A beszélgetés Facebook-oldalát itt találjátok, az Out Of The Box Youtube-csatornáját pedig erre.

 

Görög Ibolya a karanténban! - Beszélgetőtársa Nyáry Krisztián

április 7. 16h

"Sokan kérdezték tőlem az elmúlt napokban, milyen könyveket ajánlok karanténba rekedt sorstársaimnak a járvány idején. Elmondtam, és szívesen elmondom ezután is, hogy én mit olvasok, és mit ajánlok másoknak, de van egy sokkal jobb ötletem. Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy a jó könyvek a mai nehéz körülmények között is eljussanak az olvasóhoz. A választást talán segíti, ha az olvasók is megtudják, milyen könyvek jelennek meg mostanában vagy mit érdemes keresni a régiek közül. Mivel a Könyvfesztivál idén elmarad, elhatároztam, hogy a következő néhány hétben írókat fogok megkérdezni arról, ők mivel töltik a karantént, min dolgoznak, és főként milyen olvasmányokat ajánlanának másoknak." Április 7. kedd 16 órakor, Görög Ibolya magyar protokollszakértő, író, előadó, lesz Nyáry Krisztián vendége és kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

 

Móser Ádám erkélykoncert élő közvetítés

április 7. 17h

"Minden nap 17:00 órától rövid, élő erkélykoncerttel jelentkezem!
A rövid koncerteket az oldalamon, és remélhetőleg itt is sikerül majd megosztanom, arra kérek mindenkit, online kövesse ezeket, vigyázzunk egymásra, mindenki maradjon otthon. Minden nap játszom pár számot. Köszönöm! Vigyázzatok magatokra!" Link az eseményhez.

 

Gelatorso - Pizza Amore + Cliché Bodies (Központ)

április 7. 17h

Telekom Electronic Beats: SzpottoljOtthon

"A Telekom Electronic Beats csapata tisztában van azzal, hogy ebben a helyzetben az otthon maradás a legjobb döntés. Ugyanakkor nekünk különösen szívügyünk az az ügyes és virágzó zenei közösség Budapesten, amelyikről rendszerint írunk, akikkel bulikat csinálunk, akikről azt szeretnénk látni, hogy prosperálnak és sikeressé válnak, és akikkel közösen szeretnénk elvinni az inspiráló hazai zenei aktivitások hírét minél messzebbre - és akik most sokan mások mellett is segítségre szorulnak.

A legfelelősségteljesebb döntés nyilván az, hogy a biztonságot nyújtó négy falat ne lépjük túl, viszont ha már kényszerűen így alakult, akkor kicsit alakítsuk úgy, hogy azzal jól járjon a közösségünk: mától kezdődően rendszeresen visszatérő videóstreammel visszük el a fájóan hiányzó bulit az otthonotokba, miközben financiálisan is szupportáljuk mind a fellépőket, mind azokat a szpotokat, ahova valamilyen okból kötődnek – havi rezidenciájuk helyszíne az, esetleg rendszeresen fellépnek ott, vagy felléptek volna most tavasszal." Link az eseményhez.

 

Bánkitó Karanténfesztivál Online | Nyugalom

április 7. 18h

Az AdniJóga csapata elhozza Nektek a nyugalmat az önkéntes karanténba is. Most még nagyobb szükség van a stresszoldás, a befelé figyelés, és a mozgás jótékony hatásaira. A jóga, a meditáció és a relaxáció erejével szeretnének ebben segíteni nektek. Csatlakozz heti kétszer, kedd este és csütörtök reggel és próbáld ki otthon a gerincjógát, a dinamikus flowt, a meditációt, a hangtálas relaxációt, és a gyerekjógát is, felnőtt szemmel! Az esemény FB-oldala.

 

Bánkitó Karanténfesztivál Online | Karanténkurzus / Kényszerleszállás

április 7. 19h

Multidiszciplináris ONLINE kurzus a járványhelyzetben a Szájensz Szeánsztól! 


Az egyetem és a közoktatás digitalizálásával szeretnék ők is kivenni a részüket a távoktatásból, és segíteni minden hétre valami tudományos kontentet hozni nektek. A témákat különböző diszciplínák kutatói hozzák, igazodva az aktuális helyzethez.


Milyen pszichológiai kihívásokkal jár egy globális járvány?
Mi a koronavírus és a környezetvédelem kapcsolata - vajon a vírus menti meg a Földet?
Katasztrófaszociológia, járványtörténelem, vírusgeneráció?
A tudomány végtelen sok területe adhat érdekes adalékot a jelenlegi helyezet megértéséhez, a jelenlegi helyzeten keresztül pedig mindenki megismerhet tudományos területeket, elméleteket, és kutatókat. Nemcsak a vírus, de a karantén is sok társadalmi réteget veszélyeztet közvetlenül. Az idősek, a súlyos betegséggel élők és az egészségügyi dolgozók mellett van még egy csoport, akik kifejezetten megsínylik az izoláció időszakát. Róluk viszont gyakran van elterelve a téma.
Ezen változtatna Sárosi Péter, a Drogriporter szerkesztője és Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány munkatársa. A két szakember arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy milyen nehéz lehet a karantén a drogfogyasztók számára, továbbá arra, hogy a vesztegzár alatti tudatmódosítószer-fogyasztás nem éppen veszélytelen. A változások könnyen megviselhetik az embert - nem is beszélve a karantén alatti szerváltásról, az összeomló drogpiacról, amik az általuk gerjesztett feszültség miatt csak még fokozottabb fogyasztáshoz vezethetnek. Link az eseményhez.

 

Első Magyar Karantén-színház: Jelenetek egy háztartásból III.

április 7. 19h

Élő közvetítés a TRIP-en: Az Első Magyar Karantén-színház előadása.

A szereplők Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámája nyomán rögtönzött jeleneteket adnak elő, melyeket egy kamera rögzít. Pillanatképek Johan és Marianne mindennapjairól. Küzdelem egymással, önmagukkal, a magánnyal és a bezártsággal. Mit kezd két ember egymással a világjárvány idejèn összezárva.
A sorozat olyan kérdésekre is választ keres: Vajon sikerül e újra meglátnunk, és megszeretnünk egymást a nehéz időkben? Hogyan tudunk segíteni magunkon és másokon? Mit jelent tartozni valakihez? Hol van az otthonunk? És ki mellett? Mit jelent az összefogás, a szolidaritás? Közvetítés itt.

 

Kecskeméti Katona József Színház: Péter és a farkas - online közvetítés

április 7. 19h

Péter, aki az erdő szélén a nagypapájával él, nem lel a maga számára szórakozást hosszú ideje. Társa a házi kacsa és a fülemüle, mely rendszeresen berepül az udvarra énekelni. Nagypapája szigorúan megtiltotta, hogy az erdőbe kimerészkedjen, félti a farkastól és más veszélyektől. Péter mégis kimerészkedik a fü-lemüle után, nem törődve a tiltással. Ám éppen erre ólálkodik a farkas…
Felsorolhatatlan az a sok feldolgozás, amelyet magáénak tudhat Szergej Prokofjev zenés mesejátéka. Természetesen maga a mese története is komoly jelentőséggel bír, de a zeneszerző másik célja az volt, hogy megtanítsa a gyerekeknek az egyes hangszerekre jellemző, egyedi hangzásokat. A mese szereplőit ezért egy-egy hangszer személyesíti meg: a kismadár témája fuvolán szól, a kacsáé oboán, a macskáé klarinéton, a nagyapóé fagotton, a farkasé három kürtön, Péteré pedig a vonósegyüttesen, míg a vadászok lövéseit az ütőhangszerek szólaltatják meg. Közvetítés itt.

 

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: Sajtkirály - "Vizuális színház"

április 7. 19h

A Sajtkirály című mesejáték főszereplője Bandúr pótkirály, aki egy cselvetéssel megszerzi a trónt Karcsi királytól, Sajtország legjobb sajtkészítőjétől. Bandúr először a bajuszt tiltatja be, mert ez is Karcsi királyra emlékezteti, később a sajtot, amelyet roppant mód utál, végül még az ország nevét is átkereszteli. Mégsem boldog, mert legnagyobb vágya nem teljesül: nem tudja kibányászni a fényt a hegyekből. A darab a diktatúrák szórakoztató és szomorú paródiája, ugyanakkor egy sajátos művészportré is, amely Karcsi királyról, a sajtkészítés művészéről szól. Nem hiányzik a mesejátékból a szerelem sem, amely a király és egy testvérét megmenteni igyekvő tündér között szövődik. S végül arra is fény derül, hogy miért is olyan gonosz Bandúr. De a mese végére egy váratlan fordulat segítségével mégis Karcsi király lesz Sajtország uralkodója. Közvetítés itt.

 

Szómágia - Ősi tudás kódjai a magyar költészetben - online önálló est

április 7. 19h

Csórics Balázs önálló estje. Minden nyelv, létező, élő és élettelen hordozza a maga varázsát, de a magyar nyelv, mintha a Világegyetem kulcsait hordozná minden szavában, betűjében. Link az eseményhez.

 

Karanténestek 23. - Budapesti Fesztiválzenekar

április 7. 19.45h

Km.: Bíró Ágnes, Takácsné Nagy Gabriella, Pilz János, Kostyál Péter (hegedű), Rajncsák István, Fekete Zoltán (brácsa), Sovány Rita (cselló), Mali Emese (zongora), Tallán Dániel (fagott)

Claude Debussy: Claire De Lune
Hubay Jenő: Poéme Hongroise, No. 6
Poldini Ede-Fritz Kreisler: Puppée Valsante
Kodály Zoltán: Szerenád, op. 12
Georg Philipp Telemann: Szonáta
Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr vonósnégyes, K. 157

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai minden nap Karanténesteket tartanak, hogy a nagyzenekari hangversenyek hiányában is zenei élményt biztosítsanak a közönségnek. Az online követhető kamarakoncerteket, amiket a zenekar próbaterméből közvetítenek, azoknak ajánlják, akik a bezártság időszakát tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni. Link az eseményhez.

 

Életem a korona idején - #írókkaranténban - Orosdy Dániel

április 7. 20h

Az írói műhely intim tér. Amikor épp nem fordult ki a világ a négy sarkából, az olvasó nemigen lát be a függöny mögé. Most viszont, az egymás iránti felelősség miatt, nemcsak a pékek, a tanárok vagy villanyóraleolvasók, hanem az írók is vesztegzár alá kerülnek. Remélhetőleg remekművek írására használják fel ezt a kényszerű nyugalmat. A sorozatot követhetitek az Athenaeum Kiadó Facebook oldalán.

 

PIM az A38 Hajón - Beatz x Poe’s: Babiczky, Csider, Pion

április 7. 20h

A Beatz x Poe's költészet napi különkiadásában Babiczky Tibor mellett a sorozat szerkesztői is előtérbe kerülnek. A Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 közös spoken word-sorozata YouTube-csatornára költözött, az új köntösbe öltöztetett produkciót itt követheted élőben április 7-én este 8 órakor.