Keddre virradunk!

Ezúton kívánunk minden ked(d)ves olvasónknak kellemes keddet! Tekergessétek a listát szeretettel!

Boribon és Annipanni

Budapest Bábszínház, január 18., 10:00

Marék Veronika hőseit az egész világ ismeri, a mackó és a kislány történetein generációk nőttek fel. Hétköznapi kalandjaik legnagyobb varázsa, hogy minden mai és egykori gyerek számára ismerősek. Mert mindenki vágyott már piros kisautóra, barátkozott össze kóbor cicával vagy épített házat az asztal alatt.


Medvék minden mennyiségben

Marczibányi Téri Művelődési Központ, január 18., 10:00

…a játékboltból, a bazártrafikból, az áruházból, a desszertes doboz fedeléről – de talán még képzeletbeli mackók is. Lehet velük beszélgetni, ki lehet találni, mire gondolnak, mit néznek, látnak, mire vágynak, mi az, amire a nagyokat intik. Pirongatni, korholni lehet őket, rájöhetünk apró cseleikre, úgy tehetünk, mintha… Lehet velük játszani, de ők is játszanak velünk.


Kövek

Budaörsi Latinovits Színház, január 18., 14:00

A KÖVEK című történet két kamaszról szól. Kamaszokról kamaszoknak. De, mielőtt továbbírjuk az ismertetőt: MI JELENT EGYÁLTALÁN A KAMASZ SZÓ? Ki tudja? Komisz. Kamat. Tinédzser.


LFZE vizsga bemutató koncert

Budapest Jazz Club, január 18., 14:00

A félévi bemutató vizsgakoncertek a félév legfontosabb eseményei közé tartoznak az LFZE Jazz Tanszékének életében. A növendékek ezeken a koncerteken mutatják be a zenekari gyakorlaton kidolgozott darabokat, illetve azt, hogy az egyéni és elméleti órákon megszerzett tudást hogyan tudják kamatoztatni a színpadon. A zenekarok repertoárját ajánlottan feldolgozandó darabok és saját kompozíciók alkotják.

 

Műértők 3 - dedikálás és könyvbemutató

Virág Judit Galéria és Aukciósház, január 18., 17:30

Dedikálással egybekötött könyvbemutatót rendez a Kálmán Makláry Fine Arts legújabb kiadványa kapcsán, ezúttal a Virág Judit Galériában. A nagysikerű beszélgetőkönyv sorozat negyedik kötetében újabb négy fontos hazai műkereskedelmi szereplő csatlakozik a korábbi kötetek illusztris névsorához: a csaknem 100 éves Dávid Katalin művészettörténész, valamint Feuer András befektető-vállalkozó mellett Törő István és Virág Judit a Virág Judit galéria társtulajdonosai.


VÁRkert Mozi - Klimt és Schiele: Amor és Psyche

Várkert Bazár, január 18., 18:00

A társadalmi, történelmi és művészettörténeti szempontokra egyaránt rávilágító és a korszakról átfogó képet nyújtó film vezérfonalául Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások szolgáltak, amelyeknek az Albertina és a Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum ad otthont.


Online író-olvasó találkozó a népszerű amerikai szerzővel, Marni Bates-szel

Online, január 18., 18:00

Találkozz a LOL-közösség egyik kedvenc szerzőjével, Barni Bates-szel.
Itt a vége, lúzervéle! Rocksztárt kaptam karácsonyra, Segítség Youtube sztár lettem! és más csemegék mellett beszélgetünk titkokról, srácokról, intrikákról és cselszövésekről, meg persze arról, mit olvashatunk legközelebb Marnitól.


Pablo Picasso & Françoise Gilot: A nő, aki nemet mond

Francia Intézet, január 18., 18:30

A Várfok Galéria GILOT100 kiállítása alkalmából a Francia Intézet egy rendhagyó estet szervez Françoise Gilot francia festő tiszteletére. Január 18-án 18.30-kor a "Pablo Picasso & Françoise Gilot: "A nő, aki nemet mond" (52 perc), Annie Maïllis és Sylvie Blum francia rendezők filmje lesz látható. A film végigköveti a viharos szerelmi és művészi kapcsolatot Picasso és a fiatal festő között.


33 álom

Örkény István Színház, január 18., 19:00

"Harminchárom álomképet készítünk Keresztes Gábor (Freakin’ Disco együttes tagja, számos magyar film zeneszerzője) zenei montázsára. Olyan szürreális, abszurd, groteszk és közben személyes álom-szkeccseket hozunk létre a társulattal és a meghívott vendégekkel közösen, amelyek pontosan a zenei jeleket követik. Ezen a formai kísérleten keresztül szeretnénk ábrázolni világunk feldolgozhatatlan tébolyát."


Egy csók és más semmi

Thália Színház, január 18., 19:00

Sáfrány, a sztárügyvéd mindenhez ért, amiben szerelem van. Ahhoz főleg ért, amiben pénz is van. A szerelmesek, sajnos, nemigen értenek egyikhez sem. Például meddig érdemes várni egy házasságban a nászéjszakára? Hányszor találkozzunk véletlenül, hogy biztos legyen: ez a végzet? És milyen bonyodalmat tud megoldani az ember, aki még baleknak is alkalmatlan?


Mágnás Miska

Vígszínház, január 18., 19:00

Szívhez szóló melódiái és szerethető karakterei a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb darabjává tették a Mágnás Miskát. A gróffá öltöztetett lovászfiú története, melyben a főhős kifigurázza és megleckézteti a gazdagokat, minden kor közönségét megszólítja. Játékosság, humor, irónia és olyan mély szerelem, hogy belefájdul a szívünk – ez a Mágnás Miska sikerének receptje.


Irodai patkányok

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház

Az előadás hihetetlen kalandra, nagyszerű felüdülésre invitálja a nézőt: elkalauzolja a munkahelyére, egy ablaktalan irodába. Az ízléstelen nyakkendők, a görbe hátak és lapos seggek, a kornyadozó páfrányok, átláthatatlan excel táblázatok, az agyzsibbasztó kollégák és a mindent felörlő hiábavalóság birodalmába.


A fajok eredete

Szkéné Színház, január 18., 19:00

Darwin azonos című művéből kiindulva egy olyan formai kísérletre vállalkozunk, mely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel. Az emberi faj kezdetben molekuláris szinten létezik, majd egyre magasabb anyagi szinten szerveződnek, mígnem, röpke néhány milliárd év elteltével, létrejön a Szellem, és közvetítő anyaga a Nyelv, melynek segítségével az addig gesztikus történetmesélést felváltja az élet létrejöttének verbális elbeszélése.


Játszd újra, Sam!

Pesti Színház, január 18., 19:00

Allan Felix, a Játszd újra Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neorotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Allan Felix zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában, és kudarcainak okairól töpreng...


Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Marek Janowski, km.: Francesco Piemontesi (zongora)

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), január 18., 19:45

Egy egész estés kísérőzenéből csak a nyitány válik népszerűvé, egy egytételesnek tervezett koncertdarab csak további két tétellel kiegészítve arat sikert, egy szimfónia pedig csak évtizednyi gondolkodást, majd revíziót követően nyeri el végleges formáját. Robert Schumann életműve tele van ezekhez hasonló akadályokkal, nehézségekkel, küzdelmekkel. A német zenei repertoár egyik legavatottabb dirigense, a BFZ élére már-már hazajáró Marek Janowski és a „lenyűgöző technikát szellemi tartalommal ötvöző” zongoraművész, Francesco Piemontesi közös koncertjén három Schumann-mű szólal meg.


J(A)ZZ! | Verena Zeiner & Ziv Ravitz: The Sweetness of Finitude (AT/IL)

MBC - Opus Jazz club, január 18., 20:00

Két zenész találkozása, akik teljesen különböző kulturális háttérrel rendelkeznek, és két teljesen eltérő környezetben nőttek fel. Ezen a lemezanyagon rátalálnak hasonlóságaikra, úgymint az improvizációs zenei gyökereikre, vagy arra, ahogyan zenecsináláshoz viszonyulnak. 2011-ben, New Yorkban találkoztak, amikor mindketten ott éltek. A rendszeres művészi eszmecserét követően először Verena Zeiner szólóalbumán (No Love without Justice - 2020) dolgoztak együtt, melyet Ziv Ravitz kevert és masterelt.


A Port.hu zenés sorozata első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.