Kedvenc filmes pszichiátereink

165 éve született Sigmund Freud, mi pedig összeszedtük kedvenc filmes agyturkászainkat a neves alkalomra. Van köztük rátermett, ijesztő és vicces is!

Elbűvölve (1945)

A történet egy elmegyógyintézetben játszódik, és Alfred Hitchcock kalapemelése az álomelemzés és a pszichoanalízis előtt. Az egyik pszichiáternő (Ingrid Bergman) beleszeret az új orvosigazgatóba (Gregory Peck), ám rá kell jönnie, hogy a férfi emlékezetkihagyásban szenved és talán gyilkolt is, de biztosan nem az, akinek vallja magát. Karrierjét, sőt talán életét kockáztatva, a nő mégis gyógyítani kezdi, és természetesen az álomelemzés lesz a legfőbb fegyvere. Az álomjelenetek díszleteinek megtervezésével Salvador Dalít bízták meg.

Equus (1977)

Vád alá helyeznek egy 17 éves fiatalembert, aki brutális módon megvakított hat lovat az angliai Hampshire-ben. Az ügyészségen dolgozó fiatal nő felkeresi barátját, Martin Dysartot (Richard Burton), a neves pszichiátert, s megkéri, hogy foglalkozzon a fiúval. A pszichiáter terápiás beszélgetésekkel próbál közel kerülni Alanhez, felkeresi szüleit, az istálló gazdáját, a fiú barátnőjét is. Ahogy egyre közelebb kerül a fiú démonjaihoz: a vallásos révületből, szexuális frusztrációkból, szülői elnyomásból, komplexusokból, a hazug társadalom elleni lázadásból kialakult szenvedélyes hitvilághoz; ezzel párhuzamosan saját árnyaival, hazug házasságával, szenvedélytelen életével, pszichiáteri hitvallásával is szembesülnie kell. Sidney Lumet filmje helyenként iszonyú nyomasztó, de kihagyhatatlan.

Isten nem ver Bobbal (1991)

Bob (Bill Murray) neurotikus alkat, a világ összes félelméből és bizonytalanságából tartogat valamennyit lelkében, szóval nehéz eset. Legutóbbi orvosa le is passzolta őt Doktor Marvinnak (Richard Dreyfuss), de nem mondta el hozzá a használati utasítás legfontosabb részét. Bob már az első terápia után nem hagyja békén orvosát, és folyamatosan hívogatja. Doktor Marvin nyári vakációra indul családjával, és ez kiváltja Bob pánikrohamait, így fogja magát, és utánuk megy. A jó doktor majdnem felrobban dühében, pláne úgy, hogy eleve furcsa tagokból álló családja kifejezetten kedveli Bobot, és hamarosan doktor Marvin kezd egyre inkább neurotikus tüneteket produkálni.

A bárányok hallgatnak (1991)

És íme, a filmtörténet leghíresebb pszichiátere, Dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins), aki annyira jó a szakmájában, hogy még a legszigorúbb őrizetből is képes segíteni egy sorozatgyilkos elfogásában, merthogy ez Jonathan Demme filmjének lényege. Az, hogyan képes a pszichiáter a fiatal CIA ügynököt (Jodie Foster) folyamatosan irányítani és terelni a megfelelő irányba, hogy a végén rátaláljon arra a gyilkosra, aki tulajdonképpen az ő csodálója, miközben persze a rendőrnő lelkének a mélyére is hatol. És persze Hannibal „a kannibál” Lecter a filmtörténet leghírhedtebb pszichiátere is egyben, hiszen ő maga is egy gátlástalan, velejéig romlott sorozatgyilkos, aki elképesztő kegyetlenségekre képes, Hopkins pedig annyira jól hozta a karaktert, hogy kevesebb mint 15 percnyi játékért is megkapta a legjobb főszereplőnek járó Oscart.

Good Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót, mégis történelmi összefüggéseket idéz fel fényképszerű emlékezetéből, és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Csakhogy képtelen kezelni dühét, és egyetlen reménye, hogy elkerülje a börtönbüntetést, Sean McGuire pszichológus (Robin Williams), aki csodálja a fiú intellektusát és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem, merthogy van pár közös vonásuk. A film forgatókönyvéért Matt Damon és Ben Affleck Oscar-díjat kapott, akárcsak Williams legjobb mellékszereplőként. A film megnézhető az HBO GO-n.

Hatodik érzék (1999)

Cole (Haley Joel Osment) hatéves, és rémálmok gyötrik. Éjszakáit és nappalait olyan lények népesítik be, akiket csak ő lát. A lények szólnak hozzá, megérintik, kérésekkel bombázzák: Cole látja a halottakat. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus. Egy korábbi kezeltje hasba lövi, és ő az eset után más városba költözik: nehezen nyeri vissza korábbi önmagát, felejteni próbál. Cole csak benne bízik: senkinek nem beszélhet arról, amit lát, de a férfival lassan megértik egymást, ám a halottak egyre követelőzőbbek. A végét persze mindenki tudja, M. Night Shyamalan pedig nyilván rendkívül vonzódik a pszichológiához, hisz ez a központi téma a szintén remek Széttörvében (2017) is.

 

Viharsziget (2010)

A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley (Sir Ben Kingsley) kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) és Chuck Aule (Mark Ruffalo) utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját látszólag hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie. Dennis Lehane regényét Martin Scorsese vitte vászonra, zseniálisan, a vége pedig a filmtörténet egyik legnagyobb csavarja, merthogy itt semmi sem a nyomozásról szól.

Nyomás alatt  (2010)

Craig (Keir Gilchrist) egy zaklatott, brooklyni tinédzser, aki felé rengeteg elvárást támaszt környezete. A tizenhat éves srácot már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja, végül úgy dönt, hogy bemegy a kórház pszichiátriai osztályára egy kivizsgálásra, ám a gyerekosztályt éppen felújítják, így Craig a felnőtt részlegen találja magát. Itt összebarátkozik az egyik beteggel, Bobbyval (Zach Galifianakis), aki a mentora és pártfogója lesz. Később megismerkedik egy másik tizenhat évessel, az érzékeny Noelle-lel (Emma Roberts), aki mellett megtalálja az igaz szerelmet. Mindez pszichiáterük, Dr. Minerva (Viola Davis) vigyázó szemei előtt történik, és bár lehetne dráma is, egy nagyon kedves vígjátékról van szó.

Veszélyes vágy (2011)

Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) feltörekvő pszichiáter egy elegáns svájci klinikán, a mentora pedig maga Sigmund Freud (Viggo Mortensen). Jung álomelemzéssel, illetve beszédkúrával, azaz pszichoanalízissel kísérletezik az egyik betegén. A tizennyolc éves, gyönyörű orosz lány, Sabina Spielrein (Keira Knightley) felkavarja a mester és tanítványa kapcsolatát. A lány a hisztéria jegyeit mutatja, ami a gyermekkorára vezethető vissza, amikor az apja bántalmazta és szexuálisan is megalázta. Mindez alátámasztja Freud elméletét a szexualitás és az érzelmi zavarok összefüggéséről. Jung azonban másként látja a kérdést.

A trafikos (2019)

Ausztria, 1937: a 17 éves Franz Huchel elhagyja az Attersee mellett fekvő szülőfaluját, hogy Bécsben, hadirokkant nagybátyja boltjában kitanulja a trafikos szakmát. A kis trafik törzsvevői közé tartozik Sigmund Freud (Bruno Ganz) is, aki szivarmániás, és aki rögtön elbűvöli Franzot. Amikor a fiú reménytelenül szerelmes lesz egy Anezka nevű varieté-táncosnőbe, Freud professzortól kér tanácsot, de rá kell jönnie, hogy a női nem a világhírű pszichoanalitikus számára is nagy titok, ám ennél nagyobb gondok is akadnak, miután Hitler bevonul Bécsbe. Robert Seethaler bestsellere filmen, amiben külön vicces, hogy Bruno Ganz már Hitlert is eljátszotta.