Keleti honfoglalás

Vajon mi kell a jó nemzeti filmhez? Mit kell tenni ahhoz, hogy egy nemzet filmjében tudja szépen és hitelesen elmondani, mi az ő sorsának története. Sokan próbálják ezt, de keveseknek sikerül. A világhódító Dzsingisz Kán története nem tartozik a kevesek közé.

Többszörösen is elfuserált film a Mongol. Már eleve a címével. Ha nagy és mindenki által ismert személyről szól a film, nem árt utalni erre a tényre. A Dzsingisz kán cím sem lett volna sokkal kreatívabb, na de a Mongol... Egy szó, amelyről a világ 80 %-ának hideg sötét puszták és a semmi jut eszébe. És tényleg, a film legnagyobb részében fúj a szél, és a semmit látjuk, esetleg az esőt és a vihart. Amitől minden jó mongol fél. Kivéve Temüdzsint, a későbbi Dzsingisz kánt. Meg Chuck Norrist, ugye. Szomorú emberek és ?csend és hó és halál?. A nagy és bátor vezér, a hős harcos és szerelmes, mindenki példaképe lehet, hogy több lett volna. Országimázs, érted.

De ha a klasszikus filmes elemekhez nyúlunk, akkor sem vagyunk kijjebb a vízből. A történetből nem derül ki, kiről is van szó, ettől kicsit néha olyan zavarosak vagyunk. Történelmi film lévén egy narrátor nem ártott volna, rendesen ki lettün volna segítve. A filmben meglévő fordulatok előkészítetlenek, és sehová sem vezetnek. ImageKülönösebb színészi alakítások sem emelik a film fényét, és a film 120 perce is néha az unalomba csap át. Hősünk állandóan csapdába esik, majd kiszabadul, 9 éves korától 20 éven át. Ez még a kisebbik gond, ha egyszer szegénykém tényleg így élt. De ez mind meg is mutatni...

Két érdemet azért ne vegyünk el a mongol-kazah-egyéb közös produkciótól. Az egyik az igyekezet. Ezerszer szívesebben nézünk egy valami céllal bíró filmet sok feneketlen társával szemben. A másik az élvezetes látványvilág. Nem mondom, a hollywoodi Trójával és társaival nyilván nem ér fel, de mégis tetszetősek a régi tatár ruhák és szokások megelevenítései, a lovas íjászok harca a végtelen sztyeppén. Ennyiben - ha nem is sokkal - már előttünk járnak, hiszen mind tudjuk, milyen kellemetlen egy vaskályhát látni a vérszerződés magyar történelmi pillanatában Álmos vezér és társai közepette.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu