Kémek mindenhol – James Bond kollégái

  • Bruti / PORT.hu

Nem tudom, hogy más heteken hogy van, de az biztos, hogy a héten elképesztő mennyiségű kémes műsort láthatunk a tévében. A műfaj mindig is népszerű volt, amit valószínűleg annak köszönhet, hogy egy titokzatos, izgalmas világba enged betekintést nyerni.

A kémek királya egyértelműen a brit James Bond, más néven a 007-es ügynök, akit Ian Fleming író alkotott meg. A sármos nőcsábász számtalan történetével találkozhattunk már, a héten a 007 – Halálos rémületben epizódot láthatjuk Timothy Daltonnal a főszerepben.

Következő ajánlatunkban maradunk a hidegháborúnál, mivel a kémfilmek kedvenc korszaka ez. A Suszter, szabó, baka, kém ugyancsak az angol hírszerzés életébe enged bepillantást, ahol éppen egy kettős ügynök után vadászik Gary Oldman és csapata.

A modern kémek mára már leginkább a terrorizmus ellen harcolnak. Nincs ez másképpen a Kémvadászok: a szolgálat kötelez című angol akciófilmben sem, ahol egy arab terrorista és egy ugyancsak brit ügynök játszmáját láthatjuk.

Persze, ez a műfaj nem csak a komoly filmeknek kedvez, számtalan paródia és vígjáték készült ebben a stílusban. Ott van mindjárt Johnny English újratöltve, azaz Rowan Atkinson, aki örökbecsű karakterét, Mr. Beant csempészte át Őfelsége titkos ügynökeinek világába. 2014 legnagyobb meglepetése kémes fronton egyértelműen a Kingsman: A titkos szolgálat volt, ahol Colin Firth kiválóan hozza a kifogástalan modorú gentlemant, aki egy titkos kémhálózat legendás ügynöke. De ezzel még nincs vége az akció-vígjátékoknak. A Kémes hármas két szuperügynökről szól, akik egyszerre lesznek szerelmesek ugyanabba a hölgybe, így most egymás ellen vetik be szuper tudásukat. A következő filmnek magyar vonatkozása is van, ugyanis 2001-ben Budapesten forgatták az Én, a kém akció-vígjátékot Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével. A történet szerint Alex Scott titkos ügynök egy bokszoló segítségével próbálja visszaszerezni a CIA ellopott szuperfegyverét. Aki még nem csömörlött meg a vígjátékoktól, annak ajánljuk figyelmébe az ÖcsiKém, a Kamukém, és a Kémkölykök című remekműveket.

De nem csak a filmek, hanem a sorozatok készítőit is megihlette a műfaj. Az Amerikaiak a ’80-as évek Amerikájában élő orosz kémek életét mutatja be, míg a Mesterkémek a történelem leghíresebb hírszerzőit veszi górcső alá. És ne felejtkezzünk meg a nagy klasszikusról sem: A tavasz 17 pillanata újra műsorra kerül az M3 csatornán, így feleleveníthetjük, Max Otto von Stirlitz kalandjait.
Hogy a gyerekek se maradjanak ki a hírszerzők világából, nekik a Született kémek című francia rajzfilmsorozatot ajánljuk, amit minden hétköznap Nickelodeon csatornán láthatnak.

007 – Halálos rémületben Duna, 04.10, 21:00
Suszter, szabó, baka, kém Film+, 04.08, 01:00 
Kémvadászok: a szolgálat kötelez, HBO2, 04.05, 21:00
Johnny English újratöltve, Super TV2, 04.09, 19:30
Kingsman: A titkos szolgálat, HBO, 04.08, 20:00
Kémes hármas TV2, 04.06, 21:30 
Én, a kém, Cool, 04.09 12:30
ÖcsiKém Cool, 04.09, 12:00
Kamukém Paramount Channel, 04.07, 19:20
Kémkölykök, Paramount Channel, 04.07, 17:25
Amerikaiak, Cool, 04.07, 23:05
Mesterkémek, Viasat History, 04.10, 19:10
A tavasz 17 pillanata M3, 04.05, 20:20
Született kémek, Nickelodeon, minden hétköznap 11:50

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu