Kerülőutak – Így készült minden idők legjobb boros filmje

A Paul Giamatti főszereplésével készült road movie hatására 20 százalékkal több Pinot Noirt adtak el.

Alexander Payne bizonyos körökben kultikusnak számító filmjét, amelyben két jó barát bortúrára indul Kaliforniában, többször is vetítik a tévében a héten, de az HBO GO kínálatában is elérhető. Kiváló alkalom ez arra, hogy összeszedjük a készítésével kapcsolatos kulisszatitkokat.

  • Alexander Payne a Gimiboszi edinburgh-i bemutatójáról hazafelé tartva, a repülőgépen olvasta el Rex Pickett könyvének kéziratát. Landolás után azonnal egy telefonfülkéhez rohant, és utasította az ügynökét, hogy vegye meg a megfilmesítési jogokat. Később elárulta a szerzőnek, hogy azért tetszett meg neki a könyv, mert a karakterek annyira „kib*szottul szánalmasak.”
  • A regényt valójában csak azután adták ki, hogy Payne megvette a jogokat. A film bemutatója előtt egy hónappal jelent meg.
  • Magából a filmből nem derül ki, miért Kerülőutak (Sideways) a címe, de a könyvből igen: a két főszereplő az „ittas” szinonímájaként használja a szót.
  • Annak ellenére, hogy a film adaptáció, a rendezőt más filmek is inspirálták, de leginkább a Dino Risi-féle Előzés (1962), amelynek a snittjeit Payne még a forgatás közben is tanulmányozta.
Forrás: Port.hu

 

  • George Clooney erősen kampányolt azért, hogy ő játszhassa el Jacket, de a rendező úgy gondolta, hogy ő túl nagy sztár ehhez a filmhez. A színész kárpótlásul megkapta Payne következő filmjének, az Utódoknak a főszerepét. Jack szerepére Brad Pittet és Aaron Eckhartot is meghallgatták.
  • Paul Giamatti, aki addig szinte csak epizodistákat játszott, képtelen volt elhinni, hogy valaki egy főszerepre akarja szerződtetni, először arra gyanakodott, hogy át akarják verni.
  • Thomas Haden Church a meghallgatáson meztelenre vetkőzött, mert az eljátszott jelenetben sincs a karakterén ruha. Később tudta csak meg, hogy ő volt az egyetlen színész, aki ennyire komolyan vette a castingot.
  • Church már a Schmidt történetébe is majdnem bekerült, de Payne mindenképpen szeretett volna vele dolgozni, ezért megkérte, hogy menjen el a meghallgatásra. A színész addigra visszavonult a színészkedéstől, hogy helyette a szinkronos munkáira koncentráljon (pont mint a filmbéli karaktere), de Payne kedvéért visszatért.
  • Rex Pickett nem volt kibélkülve azzal, ahogy Payne és Sandra Oh megváltoztatta a karakterét, beleértve a névváltoztatást (Terráról Stephanie-re), a motorozást, illetve, hogy a filmben félvér gyereke van. Bosszúból a Kerülőutak folytatásában, a Verticalben futólag megemlíti, hogy Terra újabban prostiként dolgozik Renóban. A könyvben emellett Miles ír egy bestsellert, és újra találkozik Jackkel és az anyjával.
  • Church nem örült neki, hogy szexjelenetet kell forgatnia Sandra Ohval, a színésznő ugyanis akkoriban a rendező felesége volt. (Két évvel később elváltak.) Oh és Church az első pár felvételt direkt viccesre vették, de Payne rájuk szólt, hogy vigyenek bele több szenvedélyt.
Forrás: Port.hu

 

  • A sztori szerint Miles édesanyja ebéddel várja a fiát és Jacket, a három színész pedig falatozik is felvétel közben. Az eredmény: mindhárman ételmérgezést kaptak.
  • A borkóstolós jelenetek alatt természetesen nem bort, hanem alkoholmentes italokat fogyasztottak a színészek, és a beszámolók szerint a sok löttytől a végén már émelygett a gyomruk, így néha váltaniuk kellett igazi borra. Church szerint az esetek 95%-ban szőlőlét ittak, Giamatti viszont úgy emlékszik, hogy igazi bort is ittak, és ő egy vacsorajelenet közben be is rúgott.
  • Miles, Jack, Maya és Stephanie közös vacsorája közben a dialógok többségét improvizálták a színészek.
  • A ház, ahová Milesnak be kell merészkednie, hogy visszaszerezze Jack pénztárcáját, a forgatás előtt pár héttel még egy működő meth labor volt, amíg rajtuk nem ütöttek a rendőrök. A belső részéhez a filmesek gyakorlatilag hozzá sem nyúltak, mert abban a formájában pont tökéletes volt a jelenethez.
  • Ekkor láthatjuk azt is, ahogy az M.C. Gainey által alakított felszarvazott férj meztelenül veszi üldözőbe a két főszereplőt. A forgatás idejére a teljes utcát lezárta a rendőrség, a lakóknak pedig külön fizetett a produkció azért, hogy maradjanak a házaikban.
  • A fotón, amelyet Miles az anyja házában nézeget, valóban Paul Giamatti látható az apjával, aki a Yale Egyetem elnöke volt.
Forrás: Port.hu

 

  • Amikor Miles azon sajnálkozik, hogy visszautasította a kiadó a regényét, egy elég fennkölt mondat hagyja el a száját. Jack megjegyzi, hogy ő ilyet soha nem tudna írni, mire Miles azt válaszolja, hogy ő sem, mert ez egy Charles Bukowski-idézet. A szóban forgó szöveget valójában nem Bukowski, hanem a regényt jegyző Rex Pickett írta.
  • Noha a film befejezése is happy endet sugall, a regényben még egyértelműbb a végkifejlet. Ott Maya részt vesz Jack esküvőjén, és közli, hogy megváltozott a véleménye Milesról, miután elolvasta a kéziratát. Payne ezt túl hollywoodinak érezte, ezért átírta a történet végét.
  • Miles a filmben végig óriási szenvedéllyel beszél a Pinot Noirról. A bemutatót követően a 2004-05-ös karácsonyi szezonban 20%-kal több Pinot Noirt adtak el Amerikában, illetve Nagy-Britanniában mint egy évvel korábban. A Miles által gyűlölt Merlot eladásai viszont drasztikusan csökkentek. Ironikus módon a főszereplő féltve őrzött bora, az 1961-es Château Cheval Blanc, amit a film végefelé bánatában egyedül iszik meg, Merlot és a férfi által szintén megvetett Cabernet Franc keveréke.
  • A Kerülőutak az első film, amelynek a forgatókönyvét az 5 fő amerikai kritikusszervezet és a WGA írószakszervezet) mellett a Golden Globe-on, a BAFTA-n és az Oscaron is díjazták.

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.