Kispénteki programok

Nincsen csütörtök programajánló nélkül. Mutatjuk, miből lehet válogatni!

Nyúl Péter

Budapest Bábszínház, december 2., 10h

A nagy sikerű Boribon és Annipanni alkotói (Ellinger Edina rendező, Lisztopád Krisztina tervező és Tallér Zsófia zeneszerző) ezúttal Beatrix Potter bájos állatmeséiből készítenek előadást az óvodás és kisiskolás közönségnek. Meg a szüleiknek. És minden gyereknek, aki nem akar még felnőni, no meg minden felnőttnek, aki nem felejtette el, milyen volt gyereknek lenni.

Csillagtánc

Fővárosi Nagycirkusz, december 2., 11h, 14h

Annyiféle csillag van, ahány ember. Vagy annyiféle, ahány érzelem. Mindennek és mindenkinek megvan a maga választott csillaga, amely mutatja neki az utat, reménnyel tölti el, bevilágítja az éjszaka vagy a rosszkedv sötétségét. Nézz az artisták csillagszemébe, és válassz magadnak cirkuszi csillagot! Olyan csillagod lesz, amilyen senki másnak nincsen!

Kurátori tárlatvezetés a Romani Design kiállításában

Ráth György-villa, december 2., 17h

Magyarország első roma divatstúdiója a Romani Design, amelyet 2010-ben alapított Varga Erika és Varga Helena. A testvérpár küldetése, hogy a divat és az iparművészet eszközeivel segítse a romák társadalmi és kulturális presztízsének építését. Minőségi, kézműves dizájntermékeivel az autentikus roma népviseletet helyezi kortárs kontextusba.

Bovaryné mi vagyunk | Madame Bovary, c’est nous

Francia Intézet, december 2., 17.30h

Beszélgetés a friss Margó-díjas Halász Ritával, akinek Mély levegő című regényét többen értelmezték már egyfajta modern Madame Bovaryként. Gustave Flaubert egyedi látásmódját és halhatatlanságát pedig Karafiáth Judit irodalomtörténésszel elemezhetitek. Moderátor: Szederkényi Olga, újságíró.

Kovács Dóra: A királyék megint itthon vannak!

Erzsébetligeti Színház - Corvin Művelődési Ház, december 2., 18h

A Habsburg-család és az arisztokrácia 19. századi ünnepeiről mesélnek a budapesti utcák. Ezt az izgalmas albumot kezükben tartva képzeletben vagy akár ténylegesen a fővárosi utcákat járva két tematikus városnézésen vehetnek részt. A kötet gyönyörűen illusztrált lapjain keresztül betekintést nyerhetnek, hogy milyenek voltak a havazásban bővelkedő vagy épp "poroszos" pest-budai telek, milyen módon változott a fővárosi karácsonyi készülődés a reformkortól egészen a második világháborúig.

Klimó Károly festőművész tárlatvezetése

Műcsarnok, december 2., 18h

Klimó Károly festőművész tárlatvezetése Baranyay András Részben az egész című kiállításán.

Teljesen idegenek

Játékszín, december 2., 19h

Különös játékot talál ki egy baráti társaság: bárkinek megszólal a telefonja, képes vagy szöveges
üzenetet kap, együtt hallgatják, olvassák, nézik... A hétköznapi estén váratlan titkok pattannak föl,
évtizedes szövetségek kapcsai kezdenek kilazulni... Pedig eddig úgy gondolták, jól ismerik egymást –
ám lassanként elszabadul a pokol...

Pásztor Júlia (szoprán) és a Custos Consort Shakespeare estje

Óbudai Társaskör, december 2., 19h

A Custos Consort régizene együttes hangszeres felállásával Shakespeare korának zenei ízlését idézi meg, bemutatva I. Erzsébet királynő korának kedvelt zenéit, előadásukat a mai koncertlátogatók elvárásaihoz igazítva. A koncert programjának gerince e kor színpadi műveinek zenei csemegéire támaszkodik, kiegészítve az akkori művészetükben kimagasló kortársak hasonló stílusú és hangszerelésű kompozícióival. A vonós- fúvós-, pengetős hangszerek színes hangzásvilága varázslatos színekbe öltözteti Shakespeare történeteit.

Valami csaj(ok)

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, december 2., 19.30h

Egy középkorú férfi nősülni készül s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén.

Cipolla - Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Pesti Vigadó, december 2., 19.30h

Egy hangverseny, amelynek változatos programja először egy érett Haydn-szimfóniát kínál, majd szintén a nagy bécsi klasszikustól egy sinfonia concertantét, amelyben hegedű, oboa, cselló és fagott folytat választékos párbeszédet egymással. A szünet után azonban korszakot és műfajt váltanak: irány a 20. század és az opera világa! 

Funktasztikus, vendég: Tha Patkányz

Dürer Kert, december 2., 19.30h

A Dürer Kert bemutatja: Funktasztikus. Vendég: Tha Patkányz.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – kocsmaária

6szín, december 2., 20h

A szerző (Bödőcs Tibor) többször is nyilatkozta, hogy “Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Végre eljött az idő, hogy a nézők is meghallgathassák, hogyan. Kocsmaária egy levegővel. Sok nevetéssel, sírással.

Binder Károly trió

BMC - Opus Jazz Club, december 2., 20h

Ezen a koncerten Binder Károly új triójával Fonay Tibor bőgőssel és Hidász Tamás dobossal mutatják be az idén megjelent, Blumenseele című album újrahangszerelt kompozícióit, valamint a jövő tavaszra tervezett, főként balladákat és lírai számokat tartalmazó triólemezen szereplő dallamok is felcsendülnek.

Kávészünet koncert x Boros Csaba, Agócs Márton, Rimóczi Zsola

Gödör, december 2., 20h

Tarts a KÁVÉSZÜNETtel a Gödörben. Régen zenéltek már Budapesten, így december 2-án újra együtt énekelhetitek velük a már jól ismert sorokat. Felcsendülnek a régről ismert dallamok (Csonka vers, Mama, Itt van az ősz), és még az is lehet, hogy eljátszanak egy-két friss dalt a készülő 6. lemezről! Vendégeik: Agócs Márton (Aurevoir), Boros Csaba (Republic), Rimóczi Zsola (Fatal Error). Előttük fellép: Peter's pan.

Lazarvs, The Southern Oracle

A38 Hajó, december 2., 20h

Több ezer ember előtt, tizedik születésnapi koncertjük végén jelentették be a zenekar tagjai, hogy ez volt az Apey & the Pea utolsó fellépése. A jubileum ugyanis egyben korszakváltást is jelent, a metál trió LAZARVS néven folytatja tovább. Az estet felvezeti a The Southern Oracle.

Pátkai Rozina Quartet: Taladim mesék

Budapest Jazz Club, december 2., 20h

Különleges koncert egyedi vetítéssel Pátkai Rozina legújabb formációjától. Pátkai Rozina számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz és Fringe fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban. Az énekesnő harmadik zenei albuma, a verses Taladim lemez már egy teljesen egyéni zenei világba vezetik el a hallgatót.

Árnyék

Trafó, december 2., 20h

A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek kiemeli a mítoszt az antik környezetből, és kibontja mindazt, amit az alvilágba szállás, felemelkedés és újra mélybe zuhanás közben Eurüdiké gondolhat, érezhet. Ahogyan népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniával küszködik és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival. Története kifordított tragédiaként a feleség halálával indul, és az árnyék megszületésével ér véget.

Budapest Essentials - Delicate Session 2021

Budapest, december 2-5.

Budapest mindig rejteget valami újat, ebből szeretnének minél többet megmutatni nektek is! Az Essentials néhány olyan különleges nap az évben, amikor új perspektívából láthatod az ismerőst vagy fedezheted fel az ismeretlent, legyen szó buliról, koncertről vagy a városi kultúra más szeletéről. Az idei fesztivál merőben más lesz, mint az eddigiek és a város legújabb arcát mutatják meg nektek kis létszámú, különleges bulikon keresztül!