Kölcsönkenyér visszajár

  • L. Zs. / PORT.hu

Kate Hudson, esküvői előkészületek és szerelmi sokszög – a producerek (köztük Hilary Swank) azt gondolták, ennyi elég egy szórakoztató, nyári romkomhoz és a sikerhez. Tévedtek.

Hárman párban

A szolid Rachel (Ginnifer Goodwin) harmincadik születésnapját ünnepli és még mindig szingli. Nem úgy legjobb barátnője, a nagyszájú Darcy (Kate Hudson), aki mindig a társaság középpontja, és aki már frigyre lépni készül vőlegényével, Dex-szel (Colin Egglesfield). Jövendőbelijét hat évvel ezelőtt Rachel révén ismerte meg, hisz ők évfolyamtársak voltak a jogi karon. Rachel már akkor fülig szerelmes volt a srácba, aki viszonozta is érzéseit, de mindketten olyan mulyák voltak, hogy egyikük sem mert lépéseket tenni. Darcy bezzeg nem sokat teketóriázott, levadászta a jóképű joghallgatót. Az elfojtott vágyak azonban előbb-utóbb felszínre törnek: Rachel a szülinapi buliját követően némi alkohol hatására Dex karjaiban köt ki. Jöhet a lelkiismeret-furdalás és a titkolózás, a szerelem és a kötelességtudat harca, sőt, még a szülői elvárásoknak is meg kell felelni.

Panelrengeteg

[img id=292451 instance=1 align=left img]Egy romantikus vígjátéktól az ember nem vár magvas gondolatokat és világmegváltást, de annyit azért igen, hogy legyen vicces és szívmelengető, miközben nincs telepakolva unalomig ismert klisékkel. Sajnos a Szerelem kölcsönbe című filmnek nem sikerült megugrania ezt a nem túl szédítő magasságot sem. A forgatókönyv borzasztóan nehézkes, erőltetett és közhelyes. Tele van szánnivaló és felesleges kínlódással, bénázással, a humornak pedig a szikrája is hiányzik belőle. Kate Hudson ripacskodik, Ginnifer Goodwin szerencsétlenkedik, Colin Egglesfield bájolog, John Krasinski (Ethan, a gyerekkori barát szerepében) próbálkozik ugyan, de van, amiből nem lehet aranyat csinálni.

Vannak persze romkom-panelek, amelyekből egyet-egyet muszáj beletenni az ilyen típusú filmekbe, na de ennyit? Vonzódunk egymáshoz, de felnőtt emberként sem merjük ezt kifejezni, sms-t írunk a barátnőnk kérésére, de a saját érzéseinket visszük bele, szerelmet vallunk és drámázunk a szakadó esőben, majd elrohanunk, másik pasival akarjuk féltékennyé tenni szívünk választottját, lemondunk a boldogságról a szigorú atya dörgedelmei hatására, és még sorolhatnám. Az is rejtély, hogy miképp versenghet két nő egy olyan pasi kegyeiért, aki ennyire töketlen és halvérű, mint ez a Dex gyerek. Jóképű, meg minden, de ezt is elcseszi azzal a tenyérbemászó, "én vagyok Mr. Univerzum, de mégis milyen rendes vagyok"-nézéssel.

Szegény nők, szegény férfiak

Az sem világos, hogy két ennyire különböző karakterű nőszemély hogyan lehet évtizedek óta egymás legjobb barátnője, mert a szerelemben még csak-csak van létjogosultsága az ellentétek vonzzák egymást elvnek, de a barátságban nem igen. Míg Rachel szelíd, szégyenlős, visszafogott és önfeláldozó (és borzalmas a frizurája), addig Darcy nagyhangú, gátlástalan és öntelt (valamint jó a haja). Itt van még ez az Ethan, akiről valójában ki se derül, hogy mi értelme volt beleírni a sztoriba, mert egy kis okoskodáson és nyűglődésen kívül semmit nem tesz hozzá a történet ívéhez. A forgatókönyvért és az annak alapjául szolgáló könyvért is nő a felelős (Jennie Snyder és Emily Griffin). Nem lennék a férjük vagy a pasijuk helyében (ha egyáltalán van nekik), ha csak ilyen férfitípusokban tudnak gondolkodni, mint Dex (töketlen, balfék), Ethan (töketlen, balfék), Dex apja (érzéketlen tuskó) és Dex gyökér barátja, Marcus (gyökér).

Kate Hudsont külön is meg kell említeni. Senki nem számított arra, hogy ő lesz a második Meryl Streep, hiszen már az anyatejjel is a komikáskodást szívta magába Goldie Hawn jóvoltából. Üdítő és bájos színfoltja volt a Majdnem híres (2000) és a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? (2003) című filmeknek, de mostanra mintha belefáradt volna az életteli szőke szerepkörébe. Kíváncsian várjuk, hogyan birkózik meg a pornólegendával, Linda Lovelace-szel, akit állítólag ő alakít majd a jövőre megjelenő életrajzi drámában.

Kinek ajánljuk?
- Akiket nem érdekel, milyen úton és milyen áron, csak jussunk el a happy endig.
- Akik a jóképű és izmos főhősnek azt is megbocsátják, ha teljességgel életképtelen.
- Akik egyetértenek a sztereotípiával, miszerint a barna hajú, sminkeletlen, ódivatúan öltöző nő biztosan gazdag belső értékekben, a szőke, make up-os, trendi cuccos csaj meg csak üresfejű liba lehet.

Kinek nem?
- Aki agyvérzést kap az ostoba kliséktől.
- Aki nem azért megy romantikus vígjátékot nézni, hogy humortalan görcsölést kapjon az arcába.
- Aki szerint azért nem csak töketlen vagy gyökér férfiak léteznek.

3/10