Lányok, akik fiúk és fiúk, akik lányok – A legjobb transgender filmek

A héten bemutatásra kerülő, Eddie Redmayne főszereplésével készült és komoly Oscar-esélyesnek tartott A dán lány kapcsán szedtük össze a legjobb filmeket a transznemű témában, amelyek közt feltűnően sok a díjazott darab.

Tangerine  (2015)

A film több szempontból is egyedi alkotás, részben, mert az egészet iPhone-nal vették fel, és ez mit sem ártott a minőségnek, részben mert egy különleges karácsonyi moziról van szó, részben pedig azért, mert az a ritka eset áll elő, hogy a két transznemű főszereplő Kitana Kiki Rodriguez és Mya Taylor valóban transznemű, és nem egy kisminkelt színész, aki elszánta magát, hogy na most aztán elnyer egy nagy díjat – már sértődés ne essék. Hőseink amúgy kurvák Los Angelesben, és egyikük a sittről szabadulva tudja meg, hogy barátja és stricije képtelen volt hű maradni hozzá a bent töltött 28 nap alatt, és legjobb barátnőjével útra kel, hogy végére járjanak a pletykának. Izgalmas odüsszeiájuk során bejárják Hollywood külkerületeit, ahol kiderül, hogy más is küzd a hűtlenség problémájával. 

Mielőtt meghaltam (2013)

Texas, 1985. Ron hét közben villanyszerelőként dolgozik, ám hétvégén a rodeók vakmerő cowboya. Az öntörvényű, kemény macho megtudja, hogy HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja van hátra, ám Mexikóban alternatív gyógymódra és táplálékkiegészítő szerekre talál, amelyeket csempészni kezd az Államokba. Ebben az AIDS-es Rayonban talál társra. Vásárlói klubot alapítanak, ahol a kétségbeesett betegek hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyárak rossz szemmel nézik ezt. A korábban elsősorban könnyed szerepeket vállaló Matthew McConaughey gondolt egyet, és megmutatta, hogy mi van benne, ráadásul baromira le is fogyott a szerephez, Jared Leto pedig tökéletesen kitanulta, hogyan kell transzvesztitaként beszélni és mozogni – természetesen mindketten Oscart kaptak.

Transamerica (2005)

Bree, lánykori nevén Stanley transzszexuális. Magányosan él Los Angelesben, és már csak egy hét, és az utolsó műtéten is túl lesz, férfiteste végérvényesen nőivé változhat. Ám egy váratlan telefonhívás az egész életét a feje tetejére állítja. A New York-i rendőrségen prostitúció és drogügyek miatt letartóztatják 17 éves fiát; mivel az anyja már nem él, őt keresik meg. Bree nem akar tudomást venni a fiúról, akinek létezéséről a telefonhívásig nem is tudott, de terapeutája határozottan ellenzi a műtétet addig, amíg nem tud szembenézni a múltjával. Bree kelletlenül elutazik New Yorkba, és amikor rájön, hogy Toby Los Angelesig akar stoppolni, csak hogy megkeresse az apját, felajánlja, hogy magával viszi, bár elsőre képtelen bevallani, hogy ő maga az illető. A film egyszerre szórakoztató és megrendítő, köszönhetően Felicity Huffman mesteri és őszinte játékának, amiért egy Golden Globe-díj és egy Oscar-jelölés járt. 

Reggeli a Plútón (2005)

A film az 1970-es évektől követi nyomon Patrick Braden, egy megnyerő, de rettenetesen elszánt fiatalember tetteit. Egy kis ír városban hagyják magára kisbabaként, s nagyon korán rájön, hogy más, mint a többiek. Már kisiskolás korában a lányos játékokhoz vonzódik, nevelőanyja ruháiban játszik, és sminkeli magát, ha egyedül marad. Patrick egy módon éli túl gyerekkorát: szellemes, elbűvölő viselkedésével és, hogy gyengéden visszautasít minden olyan kísérletet, mely meg szeretné változtatni őt. Tartásának és eszének köszönhetően vészeli át a nehéz életkörülményeket, s senkinek és semminek nem hagyja, hogy beleszóljon abba, amiben hisz. Az iskolapadból kikerülve Londonba megy, ahol egy transzvesztita bárban énekel – és ami azt illeti, Cillian Murphy nőként is nagyon jól néz ki.

Mr. Tűsarok (2005)

Charlie elhatározza, hogy folytatja a családi vállalkozást, ám hamar rá kell döbbennie, hogy a kedves vidéki cipőgyár a csőd szélén áll. A sors gyorsan a segítségére siet egy harsány kabaré sztár, Lola személyében, akinek köszönhetően Charlie felfedez egy hatalmas rést a cipőpiacon: nincs a boltokban férfiaknak szánt erotikus női csizma – a női csizmák ugyanis egyrészt kicsik a férfi lábnak, másrészt nem bírják a nagy megterhelést. A film meghökkentő módon valóban megtörtént eseményt dolgoz fel, és a kissé komolytalan téma ellenére Chiwetel Ejiofor alakításával azért begyűjtött egy Golden Globe-jelölést – talán azért, mert női ruhában is remekül szkanderezik és táncol.

A fiúk nem sírnak (1999)

Akárcsak az előző film, A fiúk nem sírnak is megtörtént esetet dolgoz fel, ez a történet azonban tragédiába torkollt: egy magát fiúnak kiadó lányt vertek agyon korábbi barátai, miután rájöttek az igazságra. A poros kisvárosba egy elbűvölő fiatalember érkezik. Brandon Teena igazi társasági ember: a helyi srácok hamar befogadják, a lányok bomlanak érte. Sikerének titka azonban súlyos teher. Lana, a helyi szépség is beleszeret, családja is örömmel fogadja be az álomfiút, és ő az egyetlen, aki nem fordul ellene, amikor rájön, hogy Brandon lány, és a nadrágjában csupán egy összekötözött frotírzokni van. Az eddig nagyjából ismeretlen Hilary Swank megérdemelten kapott Oscart a szerepért - és vált világhírűvé -, Chloë Sevigny pedig egy jelölést a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Szerettük még: Hedwig és a Mérges Csonk, Gyönyörű harcos és Síró játék - The Crying Game