Lara Croft - A legdögösebb sírrabló

Van egy csaj, aki már több játékost hódított meg kinézetével, ügyességével és eszével, mint az összes többi összesen. Posztere ott lógott minden valamire való pattanásos gamer ágya fölött, milliók rángatták testét a konzolokon és a számítógépeken, majd egyszer csak életre kelt és meghódította a gyöngyvásznat.

A karakter 1996-ban jelent meg a Core Desing játékstúdió jóvoltából, és a siker nem maradt el. A feszülő pólós, rövidnadrágos, mindkét kezében pisztolyt tartó Lara hamar népszerű lett a játékosok körében. Az első rész, majd az azt követő folytatások tízmilliós példányszámban keltek el, így nem meglepő, hogy a filmesek is érdeklődni kezdtek a karakter iránt. De, hogy a fenébe ne érdeklődtek volna, mikor Lara Croftnak minden összejött. Nem elég, hogy fiatal, gyönyörű, és eszes, ráadásul még milliomos is, nem beszélve arról, hogy valamiért képzett harcos, alpinista, extrémsportoló. Parádésan lő, nyilazik, úgy motorozik, mint Valentino Rossi kétszer, és attól se retten vissza, ha halomra kell lőnie néhány rossz arcot. A stúdiónak már csak a megfelelő főszereplőt kellett megtalálnia, és rá is leltek Angelina Jolie személyében. Bár a rajongók az elején kissé idegenkedtek a színésznőtől, de az első képek mindenkit meggyőztek. Jolie élete formájában volt, a legszebb korát élte, testi adottságaival (igen a mellméretére gondoltam), kifejezetten jó választás volt a szerepre. Ráadásul kiváló színész, bár ez egy akciófilmnél minimum másodlagos. 

A Paramount Pictures a rendezéssel Simon Westet bízta meg, aki a Con Air – Fegyencjárat filmjével bebizonyította, hogy tud akciót rendezni és még a humort se veti meg. A finanszírozással se volt gond, magyarul minden adott lett volna egy jó filmhez, de sajnos a forgatókönyv kissé sántított, ami rányomta a bélyegét az egész alkotásra. A kritikusok - bár méltatták Jolie játékát - nem voltak elájulva a produkciótól, de ez nem vettel el a rajongók kedvét és ömlöttek a mozikba. Így történhetett, hogy a vegyes fogadtatás ellenére is pénzügyi siker lett, ami tudjuk, hogy nem jelent mást Hollywoodban, mint egy folytatást.

Az Élet bölcsője című második rész két évvel később, 2003-ban érkezett, és bár Jolie teljesítményét itt is kiemelték, sőt az akciók is látványosabbra és összeszedettebbre sikerültek, mégse tudta megismételni az első rész pénzügyi sikerét, így egy időre parkoló pályára tették a franchise-t.

De a rajongóknak nem kell aggódniuk, hiszen évek óta komolyan tervben van egy reboot, amihez már írót és rendezőt is találtak, így szinte biztos, hogy Lara feltámad a poraiból, pont úgy, ahogyan azt a legendás játékban ezerszer megtette.


A filmet 28-án este 19 órától tekinthetik meg a TV2 műsorában.