Leo és a szörnyetegek – A heti bemutatók

A hetet nyilvánvalóan Leonardo DiCaprio intenzív szabadtéri kardióedzése viszi el A visszatérőben, de Michael Fassbendernek is lesz ehhez pár szava Steve Jobs képében, Chloe Grace Moretz az idegeneket aprítja, Dustin Hoffman énektanárkodik, egy japán kisfiú pedig medvére lel a nagyvárosban.

A fiú és a szörnyeteg  

Egy fiatal fiú egyedül kóborol Tokió utcáin. Váratlanul egy különös lénnyel találkozik, egy medveszerű harcossal, aki egy párhuzamos világból érkezett, hogy tanítványt találjon magának – muszáj neki, különben nem lehet igazi mester. A makacs, de elszánt fiú követi a mogorva szörnyeteget a fantasztikus világba, amelyből az érkezett, hogy hosszú évek munkájával a nyomdokaiba léphessen, de a múltat nem képes végleg maga mögött hagyni. Mamoru Hosoda legújabb filmje méltó a japán alkotó korábbi filmjeihez, melyek az elmúlt tíz évben rendre az Anilogue fesztiválon debütáltak – ezt a munkáját is láthattátok már ott, hazájában pedig már több mint hárommillióan nézték meg. 

A kórus 

A 11 éves Stet olyan, mint egy pici, lázadó természetű Justin Bieber, és elég nehéz időszakát éli, amit tovább nehezít édesanyja váratlan halála. A fiú zabolázatlan természete mögött tanára azonban látja a tehetséget: fantasztikus énekhangja van, azonban tehetsége kibontakoztatásához szükség lenne számára a megfelelő képzésre, amit az ország első számú amerikai fiúkórusában kaphat meg. A Nemzeti Fiúkórus Akadémia vezetője is látja benne a tehetséget, és a bentlakásos iskolában igazi mentorává válik a fiatalnak. Előtte azonban még a fiúnak meg kell békélnie életével, és megtalálnia a közös hangot a tanárával, és mivel a tanárt nem más alakítja, mint Dustin Hoffman, ez nyilván sikerülni fog, különben is, hogy nézne az ki a moziban, ha a főhős feladná?

Steve Jobs 

Nem feltétlen kell IT-szakembernek lennünk ahhoz, hogy értékeljünk egy fantasztikus pályafutást, egy gyakran ellentmondásos, de mindig izgalmas életet és egy rendkívüli egyéniséget. Danny Boyle Steve Jobs életének három meghatározó momentumát dolgozza fel, három ikonikus termékbemutató kulisszái mögé visz be minket, nézőket, amelyek közül az utolsó az iMac 1998-as prezentációjával végződik. A film egyrészt betekintést nyújt a digitális forradalom műhelytitkaiba, másrészt intim portrét rajzol az események középpontjában álló briliáns emberről – akiről már készült egy életrajzi film Ashton Kutcher főszereplésével, de mit tud Ashton Michael Fassbenderhez képest? A zseniális színész játékát Seth Rogen és Kate Winslet egészíti ki – utóbbi a minap kapott az alakításért Golden Globe díjat.

A visszatérő 

A film hihetetlen és nehezen elképzelhető, de mégis megtörtént események alapján készült. A prémvadász és nyomkereső Hugh Glassra a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: vadászcsapata többi tagja halottnak hiszi, és magára hagyja az áldozatot, egyik társa pedig szándékosan tagadja meg a segítséget. A férfi hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, ellenséges indián törzseken és gaz francia martalócokon, hogy visszatérjen és bosszút álljon. Alejandro González Inárritu lenyűgöző filmje Leonardo DiCaprio és Tom Hardy rendkívül intenzív párosával egyszerre hozza egy kalandregény minden izgalmát és egy művészfilm elmélyültségét, érzékenységét – és erre csak kevesen képesek.

Az 5. hullám

Sötétség. Rombolás. Járvány. Invázió. Eddig négy hullámot kellett kibírniuk a Föld lakóinak. Az idegenek nem kérdeznek, nem magyaráznak: megfosztják az emberiséget az energiájuktól, a földdel teszik egyenlővé a városaikat, betegségeket küldenek rájuk, és támadásba lendülnek. De a legrosszabb még hátravan - az érkezők emberi alakot tudnak felvenni. Így már a legyőzöttek közötti bizalomnak is vége, senki nem tudhatja, hogy embertársa nem az ellenség ügynöke-e. Egy kamaszlány azonban nem törődik azzal, hogy semmi esélye. Amikor elrabolják az öccsét, a nyomába ered, és makacs elszántsága minden támadót meglep. Reménytelen, őrült harca során egy srác az egyetlen segítsége. Csak az nem biztos, hogy ember-e egyáltalán. Az új Kristen Stewart, Chloe Grace Moretz bájos kislányból először idegesítő kamaszlánnyá, majd harcos amazonná érett, és most utóbbi oldalát mutatja be.