Lovagkeresztet kapott a Bucó, Szetti, Tacsi rajzolója

Dr. Verebics János egyetemi docens a szerződési jog területén végzett kutatásaiért vehette át a kitüntetést az igazságügyi minisztertől.

Március 15. alkalmából, ünnepélyes keretek között adta át pár napja Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéseket.

A Lovagkereszt büszke tulajdonosai között van idén Dr. Verebics János egyetemi docens is, a Páneurópa Jogász Unió elnökhelyettese és Európai Magánjogi Szekciójának vezetője, a Magyar Jogász Egylet Civilisztikai Szakosztályának elnöke. Ő idén a szerződési jog területén végzett kutatásai mellett az információs társadalommal összefüggő jogi kérdések, valamint ezen témakörök egyetemi oktatásba való bevezetése terén végzett meghatározó munkája elismeréseként vehette át a rangos állami kitüntetést.

Képregényrajzolóból lett a jogtudományok doktora (fotó: Facebook / Verebics János)

 

Verebicsről viszont talán kevesen tudják, hogy mielőtt a jogi pályát választotta volna, ő is a rendszerváltás előtti, nagy képregényrajzoló generáció tagja volt. Haui Józsefhez, Fazekas Attilához és másokhoz hasonlóan ő is nagyon sokat tett azért, hogy Magyarországon a képregény a '80-as években már nemcsak megtűrt, nyugatias blődli volt az irodalom árnyékában, és sokkal többről szólt annál, mint hogy kedvcsináló képregénnyé rövidítsük a kötelező olvasmányokat meg a Rejtő-klasszikusokat, hátha így megszereti a gyerek az olvasást.

Verebics első képregénye a Mata Hari volt, ami 1985-ben jelent meg a Néphadsereg magazinban. 1986-ban ő lett a korszak közkedvelt Bucó, Szetti, Tacsi képregényeinek rajzolója: ő készítette el Marosi László íróval közösen az Újabb kaland a repülőversenyen, A Forma 1-es autóversenyen, és a Budavári kaland című füzeteket.

Az utóbbi években a blogján írta meg igen olvasmányos stílusban a XX. század második felének magyar vonatkozású képregényes történelmét, néha-néha kitekintve a jelenkori helyzetre is. Több évtizedes kihagyás után tavaly alkotóként is visszatért a képregényekhez: egy régi forgatókönyvét leporolva készítette el Szabó Lászlóval közösen az Egyiptom rózsája című, ókori történetet, ami a Reprint magazin 3. számában jelent meg.

A képregényezés helyett végül inkább a jogtudományokban elmélyedő Dr. Verebics János az alábbi mókás kis versikével tette közszemlére Lovagkeresztjét a Facebook-oldalán:

Kis keresztem hol szereztem?
Feleljétek, hogyha kérdik:
Jogtudomány az, mi fénylik...