„Majd kevesebbet keresek”

  • vízer / PORT.hu

Ez a frappáns válasza a távol-keleti film félistenének, Chow Yun-Fatnek, akit azzal fenyegettek, hogy nem dolgozhat többet kínai filmben, ha továbbra is támogatja a hongkongi tüntetőket.

Chow Yun-Fat eddig is szinte félistennek számított a Távol-Keleten és Ázsia más részein, sőt; már azelőtt nemzetközi sztárnak tekintették, hogy olyan amerikai filmekben tűnt fel, mint az Anna és a király, a Golyóálló szerzetes vagy A Karib-tenger kalózai - A világ végén, most viszont másik oldaláról ismerhettük meg a színészt. Chow ugyanis az első hírességként állt ki a hetek óta folyó hongkongi demokrácia párti tüntetések mellett, többször meg is jelent a tüntető diákok között, és számtalanszor biztosította őket szimpátiájáról. Nem is maradt el a pekingi válasz: az állami kézben lévő kínai média azt harsogja, hogy bojkottálni kell a tüntetők mellett kiálló hírességeket, sőt, meg kell tiltani, hogy Kínában dolgozhassanak. Ez kétségkívül a hivatalos álláspont nem hivatalos hangja, amelyet most még csak elrettentésként használnak, de a Chow Yun-Fat nem véletlenül félisten: csak annyit válaszolt: „Majd kevesebbet keresek”.

Chow Yun-Fat ezt nyilatkozta még a legnagyobb hongkongi napilapnak, az Apple Daily-nek: „Találkoztam a lakosokkal és a diákokkal. Rendkívül bátrak, és megkapó látni, ahogy ezért harcolnak, amiben hisznek. A diákok józan érveket hangoztatnak. Ha a kormány olyan megoldással áll elő, amelyet a diákok és az állampolgárok is elfogadnak, akkor azt hiszem, a krízis véget érhet.” Chow mellett, akit nem csak filmjei, hanem emberbarátai munkája és rendkívül megnyerő egyénisége miatt is istenítenek Hongkongban, a szintén rendkívül ismert és népszerű Andy Lau és Tony Leung is kiállt a demokráciapártiak mellett, akárcsak Denise Ho énekesnő, akinek azóta az összes kínai fellépését visszamondták.