Márciusi pénteken

Online színház, mozi, hangverseny és kiállítás minden korosztály számára. A választás nehéz feladat, de ha kattintasz olvashatod ajánlónkat.

Banyamesék

március 5., péntek, 10:00

A „Banyamesék” c. élőzenés, bábos mesejátékot óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlják. Az előadás keretében három, rövid népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével, paraván nélkül adják elő a színészek, akik mimikájukkal és játékukkal teszik színesebbé a humoros előadást. Előadják, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány színészei.

Családi kalandozások

március 5., péntek, 17:30-18:00

Pénteken ismét minden családot szeretettel várnak, akik útra kelnének a művészet segítségével. Fedezzétek fel a festményeken megelevenedő világokat egy interaktív, online program keretében! Ajánlott korosztály: 3–12 év

Egri a négyzeten feat Roby Lakatos

március 5., péntek, 18:00

A két Egri János ezúttal a világhírű hegedűművészt Roby Lakatost hívta vendég szólistának, az IF Café színpadára.

A kortárs alapjai - Irányzatok és művészetfelfogások az 1945 utáni művészetben

március 5., péntek, 18:00

Garami Gréta művészettörténész, kurátor, beszél a mai kortárs képzőművészet alapját adó, 1945 utáni művészeti irányzatokról, alkotókról. Zoom előadássorozat.

Malte Laurids Brigge

március 5., péntek, 19:00

Malte paranoiás szkizofrén. "A libido fejlődésében zavar következik be, a libido az Egót szállja meg és az Ego ily módon grandiózus fontosságra tesz szert. Nem alakulhatnak ki érzelmi és szeretetkapcsolatok. A kapcsolatiság elrettentő, taszító és fenyegető...ugyanakkor a téveszmeképződés kisérlet a világ jelentéssel való felruházására." (Tringer László)

Töredékek a magyar zsidóság történetéből 5-6. rész

március 5., péntek, 19:00

5. rész: Budapest a századfordulón (1900). A szecesszió. A szegedi zsinagóga. A Hét c. folyóirat. Zsidók a politikában. Pezsgő zsidó szellemi – kulturális élet. Kulturális különbségek a magyarországi zsidók között. Híres rabbik. Sport és cionizmus. Miért lettek a zsidók kereskedők és miért választottak szabad pályákat. 6. rész: Az I. világháború kitörése. A zsidók büszkén harcolnak, mint magyarok. A háború utáni forradalmak: Tanácsköztársaság, Károlyi Mihály, Kun Béla. Trianon. Trianon után a zsidók kiszorítása a közéletből. A zsidóság helyzete az elszakított területeken. Zsidóellenes törvények, numerus clausus.

Sarlatán

március 5., péntek, 19:00

A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. A történelmi tablók szakavatott rendezője, Agnieszka Holland (Európa, Európa, Sötétségben) ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja tárul elénk.

HORBA! zenekar | Online koncert

március 5., péntek, 19:00

A horba egy zenés, táncos mulatság a moldvai magyaroknál. A zenekar ezeknek a vigasságoknak a hangulatát mutatja be a Kárpát-medence és vonzáskörzetének énekelt hagyományán, tánczenéjén keresztül. A fő hangzást népi ajaksípos hangszerek adják, új utakat nyitva a magyar népzenében. Az együttes tagjai tapasztalt előadóművészek, akik keresik a népzenéből fakadó újdonságokat. A zene mellett táncbemutató is szerepel előadásban.

New York-i komédia

március 5., péntek, 19:00

A önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző két színpadi mű New York városában játszódik, ám hála a szerző egyéni látásmódjának, a két darab a magyar közönség számára is ugyanolyan szórakoztató, mint az amerikainak. A Centrál Színház előadása.

Hannah Arendt

március 5., péntek, 19:00

A film a Németországból Amerikába emigrált filozófusnő, Hanna Arendt életének egy fontos korszakát dolgozza fel. A hatvanas években az izraeli titkosszolgálat elfogta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt, akit Jeruzsálemben bíróság elé állítottak. A perről Hannah Arendt tudósította a New Yorker című folyóiratot. A filmből azt a különleges nőt ismerhetjük meg, aki a holokausztról szóló beszámolóiban az egész világot megrázta újszerű gondolataival.

Pezsegj tavasszal is!

március 5., péntek, 19:30-21:00

Szinte már rutinszerű, hogy szerdán és pénteken szórakozásra hívnak Titeket a Piros Pezsgő Piano Bár Online színpadához. De higyjétek el, hogy Gabi bácsi tud még újat mutatni!
Persze ehhez Ti is mindig hozzájárultok, az aktuális kívánságaitok formálják az estéket.

Budapesti Fesztiválzenekar - Barokk est

március 5., péntek, 19:45

Bach: a zenészdinasztia, amelyben kedvünkre válogathatunk az igazi tehetségek közül. A „barokk hegedülés legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb” alakja, a BFZ régizenei koncertjeit évek óta kézben tartó Midori Seiler a Bach család négy tagjának műveit tűzi műsorra. Az általa rekonstruált hegedűversenyben a szólót is ő játssza, mellette a zenekar állandó csembalistája, Dinyés Soma és a világhírű szoprán, Baráth Emőke kap főszerepet a koncerten.

MaszkaBál - Keszei Bori és Balczó Péter operaestje

március 5., péntek, 20:00

Két olyan népszerű énekes ad áriaestet, akiket az OperaSzerda-sorozat nézői már több keresztmetszetben is láthattak. Keszei Bori és Balczó Péter Monteverdi és Mozart műveiből, valamint a 19. század operairodalmából válogatnak.

Öt évszak – Piet Oudolf kertjei

március 5., péntek, 21:00

Piet Oudolf radikálisan újradefiniálta, amit a kertekről gondolunk. Költői eszközök és egyedülálló hozzáférése révén a dokumentumfilm belemeríti a nézőt Oudolf munkásságába. Megmutatja, amit Piet lát, és egyben ünnepli mindazt, amit mi nézőként mindeddig nem láthattunk. A film fókusza a gyönyörűen elvont vázlatoktól és szépségről szóló elméletektől egészen Oudolf ötleteinek ökológiai vonatkozásaiig terjed.

Halál?/Félelem?

március 5., péntek, 21:30

Miért félünk a haláltól? Félünk a haláltól? Mitől félünk még? Szeretünk félni? Mit tartunk ijesztőnek? Mennyiben határozza meg félelmeinket az adott kor adott társadalma? Gondolatindító, szabad asszociációs online (nem csak) képzőművészeti kalandozás a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyaival 21.30-tól, miután a gyerekek lefeküdtek. Az online tárlatvezetés kifejezetten felnőtteknek szól.