Még egy utolsó falat karácsony – Romkomok amiken nem kell gondolkodni

A töltöttkáposzta-bejgli-család megemésztésének embert próbáló feladata szükségessé tesz némi könnyen fogyasztható szórakozást, ami még annyi aktivitást sem igényel, mint egy társasjáték. Vége az ünnepeknek, mindjárt fabontás, íme pár film amivel pár pillanatra még megidézhetjük a karácsonyt, és gondolkodni sem kell rajtuk!

A karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó szerelmes filmek a 2000-es években külön műfajjá fejlődtek. Két forrást gyanítok amögött, hogy már a karácsony kvázi Valentin nappá vált, vagyis a pártalálás körül forog minden. A mainstreamben az Igazából szerelem emelte be „a karácsony a szerelem ünnepe” – gondolatvilágot. Az angolszász nyelvterületen a Hallmark csatorna fedezte fel és fejlesztette tökélyre ezt a porból készíthető filmtípust, amivel rendre nyeri a december végi nézettségi versenyt. Azóta más streamcsatornák és tévék is próbálkoznak a recepttel vérmérséklettől és anyagiaktól függő eredményekkel variálva az összetevőket.

Mindennek az oka, a Hallmark

Az eredetileg üdvözlőlapokat árusító Hallmark tévécsatornája tökéletesítette, hogy miképp kell nagykanállal falni a karácsonyt és igazi, amerikai stílusban már hónapokkal korábban elkezdeni a készülődést. A Visszaszámolás karácsonyig (Countdown to Christmas) a csatorna egyik találmánya. Október harmadik hétvégéjétől kezdődik az ünnepi programok sugárzása. Hétvégéken több filmet is vetítenek, 2013-ban még 12 filmmel kezdtek, aztán szép lassan kúszott fel a szám az idei 40-ig.

A cég politikája a lehető leghomogénebb karácsony előállítása. Ahogy az egyik blogger javasolja, akár bingót is játszhatnánk abból, hogy az ünnepi mozik szokásos összetevőiből mennyi kerül egy filmbe. A szigorúan kaukázusi, heteroszexuális szerelmesek eleinte ki nem állhatják egymást, azonban a történet során rájönnek, hogy egymásnak teremtették őket. Egyikük feltehetően nagyvárosi, aki vidékre keveredik (mesés havas kisvárosi képek) és itt ismét felfedezi az ünnep (értsd: élet/szeretet/szerelem) igazi jelentését.

Kötelező elemek még a közös süteménysütés, lisztcsata, hógolyózás, fadíszítés, az első csókkal megtalált igaz szerelem vagy az utolsó képkockákon elcsattanó első csók. A szereplők a nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres színészei vagy a sikerfilmek/sorozatok mellékszereplői közül kerülnek ki. Plusz pont jár a szóvicces, karácsonyi dalok sorait kombináló címekért, de minimum a karácsony szónak szerepelnie kell benne.

A plakáton maga a pár látható, amint mindentudóan (vagy a botox mennyiségétől függően ijesztően) mosolyognak. Az alkotások többsége az 5 és 7 csillag közötti értékeléseket szerzett az IMDb-n.

Karácsonyi hadgyakorlat (Operation Christmas Drop), 2020

Ló*t vígjáték! Másfél óra az életemből! – kommentálta barátnőm a film hivatalos műfaji megjelölését. Ismét egy tökéletes példa az indokolatlan karácsonyi románcra. Az alapsztori szerint egy kongresszusi képviselő elküldi beosztottját, Ericát hogy mérje fel, mekkora szükség van valójában a guami amerikai katonai bázisra, amely túl sokba kerül az államnak. A katonai támaszpont főleg missziós feladatokat lát el, többek közt a karácsonyi adományok elosztását végzi a környező szigetek között. 

A nagyvárosi, karrierista lány első látásra ellenszenvednek találja a helyi erőket képviselő magas, szőke pilótát, Andrew-t (ki nem találná annak?!). Aztán a közös munka során közel kerülnek egymáshoz, Erica pedig rájön, hogy nem minden, az, aminek látszik. Ami a távolból felesleges pénzszórásnak tűnik, az valójában egy nemes eszme beteljesítése – ahogyan nyilvánvalóan magának a karácsonynak a lényege is egy nemes eszme, a kommercializált, modern ünnep mögött. Ha valakinek kétségei lennének (spoiler alert) a főhősök egymásra találnak, a bázis pedig megmenekül. A film legmegdöbbentőbb fordulata, hogy a bázis karácsonyi „szerepe” valós eseményeken alapul… (5,8 pont az IMDb-n)

 

Karácsonyi meglepetés (Christmas Under Wraps), 2014

A „Miért éppen Alaszka?” – csajosítva. Mi történik, ha egy rezidens nem kapja meg a rég vágyott ösztöndíjat és az egyetlen lehetősége egy apró, alaszkai város háziorvosi praxisa? A sebésznek készülő lánynak itt kevésbé a szakosodás kerül előtérbe, amikor nemcsak törött lábat, hanem még a rénszarvast is tudnia kell meggyógyítani. A kisváros természetesen varázslatos titkokat is rejt. Például hogy valaki miért fogyaszt kizárólag csak sütit és tejet… A nagyvárosi, karrierista lány az érintetlen vidéken felfedezi a karácsony szellemét és a szerelmet. Bár már az első felében olyan örökérvényű igazságokat tanulunk, mint a „Hallgathatsz az elmédre, de a szívedet kell követned!” Candace Cameron Bure (a Bírlak egyik szereplője) a Hallmark karácsonyi romkomjainak nem hivatalos, de állandó főszereplője. A férfi főhős feltűnően hasonlít Rob Morrow-ra, vagyis Fleishman doktorra. (6,4 pont az IMDb-n)

 

A karácsonyi lovag (The Knight Before Christmas), 2019

Vanessa Hudgensnek, a hercegnős helycserélős filmek koronázatlan királynőjének (!), direkt nem ilyen stílusú filmjét választottam. A Jöttünk, láttunk, visszamennének + Aludj csak, én álmodom crossover első öt perce láttán történelmi filmek iránt rajongó barátnőm sírva dőlt a kardjába a történelmi pontatlanságok miatt. A felirat szerint 1334-ben játszódó történetszálon két lovag vadászni indul az erdőbe, ahol egyikük egy öregasszonyba botlik. A jótett helyébe jót várj-elvet ismerő Sir Cole segít a boszorkánynak bizonyuló nőnek. Cserébe az térben és is időben elrepíti: 2018-ba, egy amerikai kisvárosba, Vanessa Hudges kocsija elé. A baleset miatt Sir Cole furcsaságait amnéziának hiszik, de szerencsére a lovag meglepően jól adaptálódik a modern környezethez. Ehhez persze semmi köze nincs annak, hogy a lány befogadja magához, amíg „visszatér az emlékezete”. A filmben ezen kívül egyáltalán nem történik semmi. A fordulatok hiánya esélyt ad a film beszunyókálás utáni zökkenőmentes folytatására. Plusz pontok járnak a szójátékért és a karácsonyszó használatért a címben. (5,5 pont az IMDb-n)

És akkor ide beteszünk egy a cikkbe egyáltalán nem illő, de nekünk kedves gifet pihenés gyanánt:

 

5 Star Christmas (2018)

A miniszter félrelép – olaszul! Amire senki nem számított – és amire senkinek nem volt szüksége. A magyar mozinézőknek 1997-ben égett bele a retinájába Dobó Kata képe a Koltai Róbert és Kern András főszereplésével készült vígjáték plakátjáról. A klasszikus francia bohózatok fordulatait némi politikával fűszerező filmet 2018-ban az olaszok annyira aktuálisnak érezték, hogy adaptálták – legalábbis félig. (Hogy az 1991-ben Out of order címen írt darabnak a magyar feldolgozásából merítettek, arra több jel is utal.) Helyszínnek ugyanis meghagyták Budapestet. A magyar fővárosba utazó olasz miniszterelnök és delegációjának egy tagja terveznek egy kis magánaudienciát, amit egy holttest felbukkanása akadályoz meg.

Természetesen a hullától meg kell szabadulni valahogy a botrány elkerülése végett. Gondolom, senki nem lepődik meg a stáblistán felbukkanó Osvárt Andreán sem. És hogy hogyan került ez a film a karácsonyi listára? Az események karácsony hetében játszódnak, így a test eltüntetésének olyan kreatív módját is bemutathatják a vásznon, mint a Mikulásnak öltöztetés… Minden valószínűség szerint megérdemelt az IMDb-n kapott 4,5 csillag (ugyanitt a magyar változat 6,7-en áll)

(A film elérhető a Netflixen.)