Mélyfúrások az undergroundban

  • - stjn - / PORT.hu

Rockbandákról rendszerint akkor készül dokumentumfilm, amikor már elég népszerűek ahhoz, hogy egy-két exkluzív interjú és néhány kulisszatitok ígérete garantáltan megveteti a rajongókkal a mozijegyet vagy a szépen csomagolt DVD-kiadványt. Az efféle rockumentary-k legnagyobb hátránya, hogy maguk a sztárok diktálják, mi, és hogyan kerülhet adásba, azaz a végeredmény csupán azt az igazságot tárja fel, amit a hiú művészlelkek láttatni engednek.

Ondi Timoner dokumentumfilmje éppen azért számít unikumnak, mert a rendezőnek nem kötötte a kezét semmiféle produceri tiltás: a forgatás idején Courtney Taylor és együttese, a The Dandy Warhols még ugyanolyan ismeretlennek számított, mint az Anton Newcombe-vezette Brian Jonestown Massacre, a két zenekar tagjai tehát egyformán örültek a lehetőségnek, hogy egy dokumentumfilm főszereplői lehetnek.

Timoner hét éven keresztül járt a zenekarok nyomában, 1500 órányi anyagot forgatott, s mint kiderült szerencsésen választott, amikor a szóba jöhető kezdő zenekarok közül az Andy Warhol-ról illetve a Rolling Stones-os Brian Jones-ról elnevezett bandákat választotta. Időközben ugyanis a hasonló gyökerekkel bíró, s ugyanazokat a forradalmi nézeteket valló zenekarok pályafutása homlokegyenest eltérő irányt vett. Noha azt maguk a The Dandy Warhols tagjai is készségesen elismerik, hogy Anton Newcombe tehetségével nem versenyezhetnek, mégis a dandy-k voltak azok, akik kompromisszumkészségük és a lemezcégek felé tett engedményeik révén sikert sikerre halmoztak, míg Newcombe és csapata megmaradt a klubok és alternatív körtök nagyra tartott, de obskurus jelenségének.

Timoner filmje nemcsak a stadionokat megtöltő rockzenekarok mítoszát számolja fel, hanem az önpusztító művész legendáját is. A DIG! nem a tinédzser-idolok és hollywoodi sémák, hanem a kibírhatatlan, hiú és féltékeny tehetségek filmje. Taylor és Newcombe izgalmas páros: a DIG végeredményben az agilis tanítvány és a primadonna- művész története, melyből nemcsak a rock'n'roll-ról, hanem az ember legnagyobb ellenségéről, nevezetesen önmagáról is számos tanulságos dolgot megtudhatunk.