Mesevilág minden mennyiségben: Johnny Depp, Kate Winslet, Kevin Bacon – Mozizz ingyen a hétvégén

Töltsük a hétvége mindkét napját képzeletbeli lényekkel, képzeletbeli világokban. Persze ez nem azt jelenti, hogy két ugyanolyan filmet ajánlanánk, sőt, ennél különbözőbbek már nem is lehetnek.

Szombat: X-Men – Az elsők

Nem is viselhetné jobban magán a korszak bélyegét egy sztori az X-Mennél. Az őseredeti képregényötlet a hatvanas években született, abban a korban, amikor 20 évvel vagyunk csak a világháború után, hidegháború dermeszti a világot, és ezerrel folynak a titkosabbnál titkosabb katonai kísérletek, amelyekben egyáltalán nem számít az emberélet. Nem csoda hát, hogy enyhe konteós ízzel a szánkban, azzal indítunk, hogy a világban rengeteg mutáns él rejtőzködve, szuper képességekkel. És persze mind a KGB-nek, mind a CIA-nak az a célja, hogy ezeket az embereket egybegyűjtse, majd a saját céljaira jól felhasználja őket. Innentől kezdve persze csak azon múlik minden, hogy a filmben sikerül-e annyira jól megalkotni a látványvilágot, hogy magával ragadhasson minket a mese. Az X-Men azért zseniális, mert a kicsit elcsépelt, közhelyes szuperhősös témából sikerül egy igazán izgalmas mozit rittyenteni. Ráadásként a kertek alatt még besettenkedik egy kis mondanivaló is: mindenki fogadja el önmagát olyannak, amilyen, ne akarjunk tökéletesek lenni.
SUPERTV2: 21:20

Vasárnap: Én, Pán Péter 

Egészen másfajta mesevilágot villant fel az Én, Pán Péter. Rögtön le is szögezzük, hogy ez nem gyerekfilm, nem mesefilm, és kifejezetten nyomasztó néha, de minimum szomorú. Johnny Depp szokás szerint egy kótyagos figurát alakít, méghozzá egy alkotói válságba csöppent írót. Az írónak mázlija van, mert egy parkban összeismerkedik egy rakás gyerekkel és az édesanyjukkal, akik végre új színt visznek az életébe, és túl is lendítik az alkotói válságon. Így születik meg a Pán Péter című klasszikus mese. Persze mindez ne tévesszen meg minket, a film folyamatosan a fikció és a valóság mezsgyéjén egyensúlyoz. Nemcsak abban az értelemben, hogy a gyermeki fantáziavilágot ábrázolja, hanem abban is, hogy a valóságban természetesen nem teljesen így született a Pán Péter című regény. Ha ettől eltekintünk, akkor egy lebilincselő, érzelmes, tündéri és kissé szomorkás történetet láthatunk arról, hogy soha nem szabad eltemetnünk gyermeki énünket, és hogy azok az emberek, akik mindenáron komoly felnőttnek szeretnének látszani, sokszor egyszerűen csak kegyetlenek és kártékonyak.
UNIVERSAL CHANNEL: 21:00