Mézengúz

El vagyunk kényeztetve rajzfilmből. Az utóbbi pár évben megszoktuk, hogy tömegével árad ránk az igényesebbnél igényesebb, szebbnél szebbre megrajzolt menyétek-mongúzok-autók-cápák-macik behízelgő csapata. Mert nem lehet nem szeretni őket, az álnok rajzolók olyan trükkösen kedvesre rajzolják valamennyit, hogy ember legyen a talpán, aki képes elmenni mellettük úgy, hogy legalább egy félmosolyra ne görbüljön a szája.

Most a méhek támadnak, természetesen csapatostul, azaz rajostul, élükön egy Barry B. Benson nevezetű hérosszal, aki, történetével együtt, azt állíthatjuk, felülmúlja minden idők legantropormorfabb rajzolt lényeit. A szkriptírók - többek között Jerry Seinfeld, a híres stand-up comedian - ugyanis most úgy döntöttek, hogy hőseik annál népszerűbbek lesznek a nézők körében, minél emberibbre veszik a helyzeteket-figurákat. Ezzel lehet kötözködni, de ami a népszerűséget illeti, nagyon kötözködni nem, ugyanis a jónép tudvalevőleg akkor szeret bele egy hősbe leginkább, minél inkább azonosulni tud vele.

Ha pedig a méhkirálynőt a maga robusztus valószerűségében ábrázolná, mondjuk, az animátor, nem biztos, hogy nagyon örülnénk neki. Inkább pereljen, menjen bíróságra a méhecske, meg főiskolára, az kell nekünk! A mézet sem csak úgy csinálják, nem kell a rajzolónak a naturalisztikus pempőkészítési eljárás - legyen gyár a méheké! És ismét, mint azt már számos, hasonló dramaturgiai alapokon nyugvó animációnál megszokhattuk, legyen a főhősnek ember-ellenége - sőt, itt még ember-szövetségese is van, ami meg a L'ecsóból lehet ismerős...

Szóval lenne min fennakadnunk, mert most már készül a kaptafa, amire úgy tűnik, egy ideig még lógatódnak majd egész estés rajzfilmek, de akkor is, azt kell mondjam. Akkor is ennivalóak a méhecskék, ha a gyerek azt fogja hinni, így készül a méz, és akkor is működnek a poénok, ha legszívesebben a fogamat csikorgatnám, amikor megint egy kedves állatot látok kiabálóan emberi helyzetben - jelen esetben emberiség által elkövetett bűntény ellen fellebezvén. De még mindig legyintünk, működik, megesszük, felfaljuk a lépesmézet.

Mert igaza van az angol címadónak: Bee-movie (méh-mozi, azaz a B-film szójátékkal elferdített variánsa). Ha meg ez egy B-mozi, akkor annak meg zseniális.