Miért dühösek a madarak?

Miért zabosak mindig ezek a madarak? Talán, mert nem tudnak repülni és mert akkora tojást tojnak, hogy az anatómiai képtelenség, hiszen szétrepedne tőle a kloákájuk? Ettől eltekintve az egész világ az Angry Birds jelenség lábai előtt hever, ha élhetünk ezzel a képzavarral.

Miután különböző versenyeken jó eredményeket értek el saját fejlesztésű játékaikkal, három műszaki egyetemista Espooban, Finnország második legnagyobb városában 2003-ban megalapította saját cégét, a későbbi Rovio Entertainmentet, és mivel a pénzügyekhez kevésbé értettek, bevették társnak egyikük unokatestvérét, a későbbi vezérigazgatót, Mikael Hedet is. A kicsi cég szorgosan készítgette nem túl bonyolult videójátékait, de csak a sorban az 52. hozta meg a sikert.

Ez volt az Angry Birds, ami az olyan népszerű katapultos játékok továbbgondolása volt, mint a Crush the Castle, és egy zöld malacok által őrzött várba kellett színes madarakat röptetni egy nagy csúzlival. A játék 2009 decemberében debütált az Apple-nél, és kevesebb mint egy év alatt már 12 millió példány kelt el, a később letöltések pedig úgy 3 milliárd körül járnak. Az Angry Birds azóta ugyanis minden lehetséges platformról elérhető, szerintem még hajszárítón is játszható, sőt, készült gokart versenyes, a Rio című filmhez kapcsolódó, Star Wars és Trasformers tematikájú vagy flipperes verzió is, és életünk megannyi területére betüremkedett a játék.

Van tévésorozat, vidám- és activity parkok nyíltak világszerte – még a komoly Kennedy Űrközpontban is -, ezt reklámozzák a Forma-1 finn pilótái, Heikki Kovalainen és Kimi Räikkönen, kapcsolódik hozzá a szintén finn Nokia, illetve 4 ízben is kapható az üdítőjük, és a Krisna-tudatúak egy brazil szárnya is magához ölelte a madarakat, "Tisztítsuk meg életünket a zöld malacoktól!" felkiáltással. Ha már minden van, amire csak madaras matricát lehet tenni, miért ne lenne egész estés film is?

És már van is, itt az Angry Birds - A film, két elsőfilmes rendező, Fergal Reilly és Clay Kaytis munkája, születése körül természetesen a Rovio Entertainmentet bábáskodott, és megtudjuk belőle, miként ismerkedtek meg hőseink, Piros, Chuck és Bomba, illetve miként érkeztek a malacok a Madár-szigetre, ahol békés tudatlanságban él megannyi madár.

Pontosabban három, pont a dühterápián összebarátkozott hősünk kivételével leledzik mindenki az ostobaság felé hajlóan békés állapotban, de Pirosék rögtön gyanút fognak, amikor a zöld disznók megérkeznek, és mindenkit barátságukról biztosítanak, és a vége természetesen megint óriási csúzlival való lövöldözés lesz.

Mindez saját tapasztalatom alapján nem bűvölte el a kisgyerekeket – 6-os korhatár karikával fut a film -, és nem szórakoztatta eléggé a felnőtteket, bár személy szerint élveztem Piros fanyar humorát és nem volt rossz a zene sem - Blake Shelton, Demi Lovato, Charli XCX és Steve Aoki számai szólnak –, szóval vállalható, de nem rendkívüli. És végére egy kicsi a Sötét Oldalról: 2014 januárjában jelent meg a hír, hogy a Angry Birds alatt kémprogram is fut, ami adatokat gyűjt a felhasználókról – például politikai és szexuális beállítottságukról -, amire a gyártó rögtön kijelentette, hogy ezeket semmiféle titkosügynökségnek nem adják tovább.

 

Bemutató dátuma: 2016. május 12. (Forgalmazó: InterCom)