Mik voltak azok a jó kis jazz számok a Tom és Jerryben?

Gyerekkorunk kedvenc rajzfilmje a '40-es évek sztárelőadóit parodizálta fergetegesen. Hallgassuk újra Carmen Mirandát, Louis Jordant, Frankie Masterst!

Gyerekkoromban nagyon szerettem a Tom és Jerryt. De nem azért, mert a szemét Jerry ármánykodása miatt minden részben felgyulladt szegény Tom szőre, egérfogó csattant az összes ujjára és állcsúcson vágta az orvul elé rakott gereblye, hanem a '40-es és az '50-es években született részek fülbe mászó zenéje miatt.

tomjerry.gif

A Tom és Jerry zeneszerzőjéről, a kultikus kergetőzések alatt szóló zongorafutamok atyjáról, Scott Bradley-ról már megemlékeztünk ebben a cikkünkben. Most inkább csak három olyan klasszikus epizódot mutatnék be, amiben egy konkrét régi sláger csendült fel.

Az első ilyen örök kedvencem a Mamãe Eu Quero című dal az 1943-as Baby Puss című epizódból. Ez volt az a rész, amikor a kisbabának beöltöztetett Tomot elkezdték cinkelni a barátai, és hatalmas, zenés-táncos randalírozást csaptak a házban, Jerry, meg persze a nézők legnagyobb örömére:

A zseniális paródia eredetije a Portugáliában született, de már Hollywoodban befutott énekesnő, Carmen Miranda I Want My Mama című dala, amit egy Brodway darabban, és az abból készült filmben, a Down Argentine Way-ben is óriási sikerrel énekelt, egy igen jellegzetes jelmezben. Az külön vicces, hogy a legkisebb, Topsy nevű macska még az énekesnő jelmezét és fejdíszét is leutánozta, amikor egy cserép virágot nyomott a kobakjára!

Ennél is nagyobb kedvenc volt nálam gyerekkoromban az 1946-os Solid Serenade című epizód, amiben Tom egy szál csellóval nagybőgővel ad elő egy príma kis dzsezz szerenádot szíve választottjának, a fehér macskalánynak. És közben a nyomorult kis Jerry az egész koncert alatt látványosan szenved az egérlyukban:

A dal, amit Tom előad, nem más, mint az amerikai swing korszak királyának, Louis Jordannek az Is You Is Or Is You Ain't My Baby című, 1944-es slágere, kicsit felgyorsítva:

Tom igazi csajozógép volt a rajzfilmsorozatban, koronként más-más aktuális slágerrel próbálta elbűvölni a fehér macskalányt. Az 1950-es Texas Tom című epizódban az If You're Ever Down in Texas, Look Me Up című, 1940 körüli, népies műdal bluesváltozatát adta elő egy elképesztően kúl cowboyként, westernfilmes túlzásokban tobzódó belépővel:

Az eredeti dal így hangzik Frankie Masters big bandjének előadásában, akikkel a zenész a '20-as évek végétől egészen a '70-es évekig rendszeresen fellépett Amerikában: